Arduino i komunikacja z serwisem Supla

Paul_Sz
Posts: 33
Joined: Wed Oct 19, 2016 8:23 pm

Sun Dec 18, 2016 9:20 am

Witam,

Używam Arduino Mega plus Ethernet shield do sterowania urządzeniami w domu. Zauważyłem, że po zaniku zasilania lub po wyłączeniu i ponownym włączeniu urządzenia układ nie komunikuje się automatycznie z serwisem Supla. Komunikacja zostaje wznowiona dopiero po naciśnięciu przycisku „Restet” na shield’e i od tej pory wszystko działa już poprawnie.

Czy ktoś z Was spotkał się lub ma taki sam problem?

Nie wiem czy jest to wina sheild’a (używam popularnego Ethernet shield’a opartego na układzie W5100), czy ewentualnie mój program nie działa poprawnie i należy go w jakiś sposób zmodyfikować.

Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
Paweł
pawelk
Posts: 27
Joined: Fri Nov 11, 2016 12:31 pm

Sun Dec 18, 2016 2:18 pm

U mnie było to samo, teraz zasilam to z zasilacza buforowego i jest ok.
Tak czy inaczej potwierdzam to co napisałeś, po zaniku napięcia arduino nie mogło nawiązać połączenia z serwerem.
Paul_Sz
Posts: 33
Joined: Wed Oct 19, 2016 8:23 pm

Sun Dec 18, 2016 4:52 pm

Witaj,

Dzięki za odpowiedz, rozumiem że obecnie zasilasz Arduino z zasilania typu ups i w taki sposób rozwiązałeś problem.

W dalszym ciągu szukam rozwiązania bo wydaje mi się, że problem da się rozwiązać programowo a na pewno są albo będą takie sytuacje w których następują zaniki napięcia a już po powrocie zasilania system się nie uruchomi.

Sądziłem że jest to problem z tym, że w programie nie inicjuję shield'a Ethernet, ale po dodaniu do seckcji void setup() poniższej komendy w dalszym ciągu nie działa to poprawnie :(

Ethernet.begin(mac, ip, gateway, subnet);

Może ktoś z forumowiczów rozwiązał już ten problem?

Pozdrawiam
Paweł
pawelk
Posts: 27
Joined: Fri Nov 11, 2016 12:31 pm

Sun Dec 18, 2016 5:01 pm

To zasilacz z wbudowanym akumulatorem, coś podobnego do ups'a tylko że 12V na wyjściu (zasilanie alarmu).
No ale masz rację, to problemu nie rozwiązuje.
Paul_Sz
Posts: 33
Joined: Wed Oct 19, 2016 8:23 pm

Sun Dec 18, 2016 5:14 pm

Dobrze byłoby to rozwiązać programowo, bo wtedy nawet jak zawiedzie zasilanie to system się ponownie uruchomi.
W najgorszym przypadku także podepnę się do UPS'a, którego używam w kotłowni do podtrzymania pieca CO.

Ale na razie się nie poddaję i próbuję dalej, a jak ktoś już rozwiązał ten problem, to proszę o podpowiedz.

Pozdrawiam
Paweł
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Dec 18, 2016 5:26 pm

A może wymusić reset sprzętowy?
ja próbowałbym zwiększyć kondensator resetu np. do 1uF...
Attachments
ethernet_00.jpg
ethernet_00.jpg (141.76 KiB) Viewed 1746 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Paul_Sz
Posts: 33
Joined: Wed Oct 19, 2016 8:23 pm

Sun Dec 18, 2016 5:29 pm

Sławku, a jaki jest efekt po zwiększeniu pojemności kondensatora, jak zachowuje się układ po dłuższym (np. 15 min) zaniku napięcia?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Dec 18, 2016 5:37 pm

Zwiększenie kondensatora powoduje, że na nóżce reset napięcie pojawia się póżniej (po naładowaniu kondensatora), czyli do momentu naładowania do poziomu logicznej "1"układ jest w stanie "resetu" podczas gdy reszta startuje - opóźnia więc start shielda względem reszty
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Paul_Sz
Posts: 33
Joined: Wed Oct 19, 2016 8:23 pm

Sun Dec 18, 2016 5:38 pm

Ja używam załączonego shield'a, przycisk Reset w lewym dolnym rogu pomaga w odpaleniu komunikacji.

download/file.php?mode=view&id=459
Attachments
Ethernet shield.jpg
Ethernet shield.jpg (86.11 KiB) Viewed 1738 times
Paul_Sz
Posts: 33
Joined: Wed Oct 19, 2016 8:23 pm

Sun Dec 18, 2016 5:40 pm

Sądzisz, że w moim przypadku też to zadziała?
Post Reply