Brama wjazdowa daleko od domu

AdamT
Posts: 93
Joined: Sun Jan 06, 2019 9:42 am
Location: Kraków

Sat Jan 26, 2019 6:18 pm

Jakie Macie pomysły zamontowania supli do bramy wjazdowej gdy brak zasięgu WiFi.
Ułożona kostka kopanie pod przewody do sterowania - odpada.
Odległość od rutera około 40m.
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Jan 26, 2019 6:38 pm

40m dla wifi to żadna odległość - antena na zewnątrz i z drugiej strony esp07S i 100% sukces
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
AdamT
Posts: 93
Joined: Sun Jan 06, 2019 9:42 am
Location: Kraków

Sat Jan 26, 2019 6:49 pm

Przy bramie zainstalowany będzie SBW-01 ZAMEL.
Wiem, że najlepsza będzie antenka zewnętrzna. Jaki model możliwie mały i dyskretny polecacie.
User avatar
Demolkaa
Posts: 196
Joined: Thu Oct 11, 2018 8:42 pm
Location: Twardowice

Sat Jan 26, 2019 7:17 pm

A może zamontowac wzmacniacz sygnału w skrzynce przy bramie co od razu da tez wieksze wifi na dworze. Ja polecam Xiaomi Mi Wi-Fi repeater 2 maly a duzy zasieg.
AdamT
Posts: 93
Joined: Sun Jan 06, 2019 9:42 am
Location: Kraków

Sat Jan 26, 2019 7:48 pm

Demolkaa wrote:
Sat Jan 26, 2019 7:17 pm
A może zamontowac wzmacniacz sygnału w skrzynce przy bramie co od razu da tez wieksze wifi na dworze. Ja polecam Xiaomi Mi Wi-Fi repeater 2 maly a duzy zasieg.
Dzięki spróbuję go zamontować przy ścianie zewnętrznej, bo przy bramie nie ma zasięgu.
User avatar
maffiu
Posts: 488
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Sat Jan 26, 2019 9:49 pm

a może po prostu dać wemosa z zewnętrzną antenka albo wznacniacz przy bramie lub na najbliższej ścianie w domu 40 m to żadna odległość
flowerek
Posts: 108
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Sat Jan 26, 2019 10:13 pm

A nie masz przypadkiem do bramy podciagnietego jakiegos wielozylowego przewodu np. do domofonu.
Bo ja zeby oszczedzic sonoffowi mrozow umiescilem go w domu w skrzynce elektrycznej skad podaje 12V na elektrorygiel wlasnie przy uzyciu 1 pary z kabla wieloparowego ktory mam pomiedzy skrzynka a furtka (domofonem). Domofon potrzebuje 6 przewodow a moj kabel ma bodaj 12 wiec mohlem wykorzystac wolne przewody.
AdamT
Posts: 93
Joined: Sun Jan 06, 2019 9:42 am
Location: Kraków

Sun Jan 27, 2019 3:04 pm

OK jak uruchomię to opiszę jakim sposobem.
AdamT
Posts: 93
Joined: Sun Jan 06, 2019 9:42 am
Location: Kraków

Mon Jan 28, 2019 9:21 pm

Byłem dzisiaj wieczorem i z rozpędu podłączyłem sterownik.
Problem z wifi ciąg dalszy. Budynek mieszkalny, parter zakład produkcyjny.
Widok na bramę przysłania część produkcyjna, elewacja wyłożona ozdobnymi płytami aluminiowymi z potężnym zwieńczeniem żelbetonowym.
W budynku nie ma możliwości przeróbek i kucia. Decyzja właściciela. Znalazłem na parterze w jednym pomieszczeniu zasięg wifi.
Po ustawieniu repeatera sterownik uzyskał połączenie i się zarejestrował. Od ręki kupiłem TP Linka.
Nigdy nie montowałem napędów bramowych. Napęd przesuwny CAME ZBKE.
Zasilanie 24V AC podłączyłem pod zaciski 24 i 0.
Sterowanie pod zaciski 2 i 7
I teraz pytanie jak podłączyć cujniki otwarcia bramy pod istniejące wyłączniki krańcowe? Padało i było ciemno nie zdążyłem do tego dojść.
Czy Ktoś montował sterowanie w takim napędzie?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Jan 28, 2019 9:46 pm

Ja podłączam przekaźnik z cewką 24V zamiast tej lampki (10 i 5) i mam sygnał na stykach...
Attachments
Screenshot - 2019-01-28 , 22_43_44.jpg
Screenshot - 2019-01-28 , 22_43_44.jpg (60.21 KiB) Viewed 762 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply