Jak wywołąć tryb flash w Sonoff S20 (S20_EU_V1.3 2017-2-16 1802)

User avatar
wirowskm
Posts: 35
Joined: Tue Jan 03, 2017 9:17 am
Location: Brwinów
Contact:

Sun Jan 27, 2019 11:07 am

Dzień dobry,
Męczę się już kilka wieczorów nad nowym dla mnie urządzeniem firmy Sonoff. Gniazdkiem S20 w wersji S20_EU_V1.3 2017-2-16 1802.
Kable między konwerterem a wlutowanymi pinami na płytce galwanicznie sprawdzone.
Konwerter z USB widoczny na porcie Windowsa.
Natomiast w Putty cisza. Wciskanie przycisku na płytce S20 niczego nie wyświetla w terminalu Putty.
Nie wiem jak wyzwolić w tym urządzeniu tryb FLASH.
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak podłączyć to gniazdko do Supli. Pamiętam, że jak męczyłem się z Sonoff DUAL R2 to brakującą wiadomością było podłączenie do sieci dopiero po podłączeniu 220V. Przy zasilaniu z USB nie uruchamiał się tryb konfiguracji sieci.
Może S20 ma również jakiś ukryty myk.
Podpowiedxcie proszę.
Pozdrawiam,
Marek
User avatar
slawek
Posts: 2073
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Jan 27, 2019 11:18 am

To zależy jakiego używasz konwertera.
Najmniej (zero) problemów jest z CP2102.
W pozostałych może zabraknąć prądu do uruchomienia modułu.
Tryb FLASH : wciskasz i trzymasz przycisk -> włączasz zasilanie modułu -> możesz już puścić przycisk, albo dla pewności -> klikasz START flaszowania -> puszczasz przycisk
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
wirowskm
Posts: 35
Joined: Tue Jan 03, 2017 9:17 am
Location: Brwinów
Contact:

Mon Jan 28, 2019 12:29 pm

Używam właśnie takiego konwertera.
Chyba za wcześnie puszczałem przycisk. Sprawdzę popołudniu puszczenie przycisku dopiero po uruchomieniu FLASHowania.
Pozdrawiam,
Marek
User avatar
wirowskm
Posts: 35
Joined: Tue Jan 03, 2017 9:17 am
Location: Brwinów
Contact:

Mon Jan 28, 2019 9:40 pm

Chyba jednak nic nie daje późniejsze zwolnienie przycisku. Czyli po wciśnięciu przycisku START. Niby oprogramowanie się wgrywa. Podawany jest MAC adres ale po zakończeniu wgrywania i ponownym podłączeniu zasialania przez USB (via konwerter) Sonoff S20 nie zgłasza się swoją siecią WiFi. Oczywiście po 5 sekundowym, a sprawdzałem i dłuższym włączeniem przyciskiem trybu konfiguracji. Na żadnym etapie nie świecą się diody S20.
Czy ktoś z forumowiczów może mi jeszcze coś podpowiedzieć? Bo po tylu próbach już brak mi pomysłów a dotychczasowe doświadczenie z Sonoff Basic, DUAL i TH10 na nic mi się nie zdaje.
Pozdrawiam,
Marek
User avatar
slawek
Posts: 2073
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Jan 28, 2019 9:55 pm

Jaki program?
Czyścisz przed wgraniem?
Wgrywasz esp_init_data_default.bin?
Jeśli tak, to powinien wystartować już w trybie konfiguracji.
Próbowałeś zasilić go "normalnie" (z sieci 230V) po flaszowaniu?
Ew. pokaż ustawienia...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
wirowskm
Posts: 35
Joined: Tue Jan 03, 2017 9:17 am
Location: Brwinów
Contact:

Sun Feb 03, 2019 10:43 am

Pierwsze podejście w dniu dzisiejszym ale nie pierwsze od wypakowania gniazda z pudełka.

Ściągnąłem jeszcze raz oprogramowanie ITEAD SONOFF SMART SOCKET ze strony: https://www.supla.org/pl/download

Rozpakowałem 7-zipem.

W katalogu SonoffSmartSocket / sonoff_socket znalazłem 3 pliki: readme.txt, sonoff_socket_eagle.flash.bin i sonoff_socket_eagle.irom0text.bin.
Oprogramowanie wgrywam dwoma programami: starszym FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v1.2_150512 lub nowszym ESPFlashDownloadTool_v3.6.2.2 (który ma możliwość czyszczenia pamięci przyciskiem ERASE).

Ponieważ już wcześniej próbowałem wgrywać soft na to urządzenie, to najpierw sczyszczam pamięć urządzenia przy użyciu powyższego przycisku:
- Podłączam urządzenie do portu USB via konwerter CP2102
- Uruchamiam program ESPFlashDownloadTool_v3.6.2.2 i wybieram przycisk z rodzajem urządzenia ESP 8266. Kolejno ustawiam COM port, na którym w systemie Windows widnieje CP2102 (u mnie znajduje się na porcie COM14).
Przy zachowaniu ustawień programu:
BAUDRATE: 115200,
Flash Size: 1MByte,
Flash speed: 40Mhz,
SPI Mode: QIO,
uruchamiam przycisk ERASE.

W terminalu pojawiają się zapisy:

CONNECT BAUD: 115200
============
.Uploading stub…
Running stub…
Stub running...
-----------------------
crc_efuse_4bit: 0
crc_calc_4bit: 15
48bit mac

W oknie programu pojawia się po chwili zielony komunikat FINISH.

W kolejny kroku wgrywam, tym samym programem (ESPFlashDownloadTool_v3.6.2.2), pliki pobrane z portalu Supla zgodnie z parametrami zapisanymi w pliku readme.txt

Ponownie wprowadzam S20 w trym flashowania (odłączam przewód USB i ponownie go po chwili podłączam ale z przyciśniętym przyciskiem w S20).

Uruchamiam wgrywanie przyciskiem START, co powoduje “napełnianie się” paska postępu.

Pojawiają się też w okienku programu wgrywającego adresy MAC urządzenia: AP: DE-4F-22-2B-E2-E1 STA: DC-4F-22-2B-E2-E1
a w terminalu kolejne zapisy:

test offset : 0 0x0
case ok
test offset : 262144 0x40000
case ok
======
CONNECT BAUD: 115200
============
.Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
-----------------------
crc_efuse_4bit: 0
crc_calc_4bit: 15
48bit mac

Po chwili w programie pojawia się ponownie zielony komunikat FINISH.

Odłączam od komputera przewód USB i przewody konwertera CP2102 od S20.
Podłączam S20 do zasilania sieciowego 220V i wciskam przycisk S20 przez 5-6 sek.
Zgodnie z oczekiwaniami powinna się pojawić nowa sieć WiFi ale nic takiego nie następuje.

Próbowałem powtórzyć kroki c-k dogrywając jako trzeci plik esp_init_data_default.bin z adresem 0xFC000 ale efekt końcowy jest identyczny - brak wejścia Sonoff S20 w tryb AP (nie widać nowej sieci WiFi). WiFi nie widać zarówno po podłączeniu 220V jak, i po 5-sekundowym wciśnięciu przycisku S20.

Nic nie dawało też czyszczenie przyciskiem ERASE programu ESPFlashDownloadTool_v3.6.2.2 i kolejno wgrywanie oprogramowania Supli z użyciem starszego programu FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v1.2_150512.
Ciekawostką jest jedynie pojawianie się w przypadku starszego pogramu innych adresów MAC dla tego samego S20
AP MAC: DE-4F-22-2B-E2-C0 i STA MAC: DC-4F-22-2B-E2-C0.
...
WSPOMOŻENIA DOBRZY LUDECZKOWIE!!!
User avatar
wirowskm
Posts: 35
Joined: Tue Jan 03, 2017 9:17 am
Location: Brwinów
Contact:

Sun Feb 03, 2019 10:49 am

Dodam tylko, że za każdym razem sprawdzam przewody (raz już wymieniłem).
W Puttym widać tylko zielony prompt i zero komunikatów. Również nic gdy przyciskam przycisk. Jedyny komuniakt jaki się pojawia ze strony Putty, to w momencie odłączenia przewodu USB.
Pozdrawiam,
MWW
Zybi
Posts: 1266
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Feb 03, 2019 10:53 am

Ustaw:
SPI Mode: DOUT
CrystaFreq 26M
Maniek913
Posts: 106
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Sun Feb 03, 2019 11:02 am

Wygląda na to że to nieodpowiedni soft do twojego gniazdka- wgraj multiboarda z naszego forum.
Zybi
Posts: 1266
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Feb 03, 2019 11:05 am

Maniek913 wrote:
Sun Feb 03, 2019 11:02 am
Wygląda na to że to nieodpowiedni soft do twojego gniazdka- wgraj multiboarda z naszego forum.
"Pinologia" może nie pasować, ale tryb AP ma się pojawić niezależnie od softu.
Post Reply