Zmiana routera - problemy

User avatar
michael
Posts: 918
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue Feb 12, 2019 9:06 pm

Zmieniłem router na inny, wszystko skonfigurowałem 1:1 i mam taki efekt, że część modułów się łączy bez problemu, a część figuruje jako rozłączona :(N
Nie ma tutaj znaczenia wersja ani firmware ani czy konfiguracja jest przez e-mail, czy poprzez id lokalizacji. Zarówno Zamel jak i Sonoff'y w różnych wersjach jedne się łączą, inne nie...
I tutaj nie kumam dlaczego tak się dzieje :cry:

Przy ponownej konfiguracji modułów łączą się bez problemu. Jednak ilość konfiguracji (ok. 16 rozłączonych modułów) mnie lekko przeraża bo stracę nad tym parę godzin (supla-scripts, zdarzenia by @fracz etc.).

Bez zagłębiania się w konfigurację - czy miał ktoś podobny objaw?
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
iborkim
Posts: 27
Joined: Sat Jun 11, 2016 10:59 am

Tue Feb 12, 2019 9:21 pm

Ja miałem podobnie, po zmianie routera nie łączyły się sonoffy z oryginalnym oprogramowaniem i chyba jeden na kilka sztuk z suplą.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6418
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Feb 12, 2019 9:24 pm

Sprawdź co masz w LastState. Dobrze mieć osobna siec WIFi tylko dla IOT. Np ubiquity ma możliwość utworzenia odrębnego SSID-a.
User avatar
QLQ
Posts: 744
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Feb 12, 2019 9:34 pm

Ja miałem tak że u mnie dhcp przyznawało tylko 10 urządzeniom ip -takie fabryczne ustawienie domyślnie . Nie zauważyłem tego ale niby pierdoła a krwi mi napsuło. Jak się jedne modóły rozłączyły łączyły sie inne.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
michael
Posts: 918
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue Feb 12, 2019 9:44 pm

Last state: Wi-Fi - Connecting
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
flowerek
Posts: 89
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Tue Feb 12, 2019 9:51 pm

Moze to zabrzmi banalnie...ale czy odlaczales od zasilania moduly??
Ja kiedys robilem proby na 2 routerach i tylko obserwujac miganie diod w srw01 w puszkach walczylem z konfiguracja routera...a wystarczylo zdjsc na chwile bezpiecznik od zasilania rolet 😁

Ubiquiti rowniez goraco polecam. Nielatwe w konfiguracji i drogie...ale niezawodne. Odkad mam ap od ubnt wszelkie dolegliwosci z modulami ustapily.

No i przepustowosc...co innego zastosowac do neta 1000 Mbps jak 99% urzadzen w domu pracuje po wifi... 😁😁😁
User avatar
michael
Posts: 918
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue Feb 12, 2019 9:57 pm

Odłączałem zasilanie, restartowałem wszystko :) zasilanie w całym domu również... na dzisiaj wysiadam idę spać - może naprawi się samo :lol: a jak nie to jutro dalej będę grzebał

Co do Ubiquiti to mam ER-X, ale niestety access point to tp-link, który jakoś działał do tej pory.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
michael
Posts: 918
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue Feb 12, 2019 10:30 pm

Odkryłem zależność. Nie łączą się moduły, które jako adres mają podane ip, a nie domenę. Nie wiem tylko co dodać w konfiguracji routera, żeby to ruszyło.
Z drugiej strony chyba wolę po domenie bo chce sterować również offline po Lanie :)

Chyba jednak rekonfiguracja mnie nie ominie :oops:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Feb 12, 2019 10:52 pm

michael wrote:
Tue Feb 12, 2019 10:30 pm
Odkryłem zależność. Nie łączą się moduły, które jako adres mają podane ip, a nie domenę. Nie wiem tylko co dodać w konfiguracji routera, żeby to ruszyło.
Z drugiej strony chyba wolę po domenie bo chce sterować również offline po Lanie :)

Chyba jednak rekonfiguracja mnie nie ominie :oops:
Może masz włączoną izolację użytkowników?
Bo clouda masz w sieci lan, jak się domyślam...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
michael
Posts: 918
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Wed Feb 13, 2019 5:06 am

Wiedziałem, że trzeba iść spać :)
Oświeciło mnie :)
Prawdopodobnie IP wskazuje na router, a nie na supla server tak jak domena i stąd te problemy :mrgreen:

Po południu to zweryfikuję
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Post Reply