Sonoff Touch i Supla czy warto?

gregor_p
Posts: 8
Joined: Fri Feb 15, 2019 8:32 am

Fri Feb 15, 2019 11:25 am

kurcze a mi powiedziano że wyłączy i polecono sonoff_touch_dual_LED_OFF_v2.5.3 ale tu z kolei nie świeci dioda i softu nie można nigdzie znaleźć.
A ma ktoś Multiboard na Touchu i mu działa rf433?
vajera
Posts: 149
Joined: Wed Oct 31, 2018 7:58 am

Fri Feb 15, 2019 11:30 am

z tego co pamiętam, któraś z grudniowych wersji MB komuś działała a najnowsza już nie, ale sam tego jeszcze nie testowałem.
Ktoś wrzucił pod postem działającą wersję...tylko gdzie to było....?
User avatar
makrz
Posts: 78
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm

Fri Feb 15, 2019 12:12 pm

vajera wrote:
Fri Feb 15, 2019 11:30 am
z tego co pamiętam, któraś z grudniowych wersji MB komuś działała a najnowsza już nie, ale sam tego jeszcze nie testowałem.
Ktoś wrzucił pod postem działającą wersję...tylko gdzie to było....?
Dokładnie tak jak kolega pisze. Najnowszy MB psuje RF w sonoff touch. W załączniku z grudnia
Attachments
multiboard_OK.rar
(218.69 KiB) Downloaded 20 times
User avatar
Woden
Posts: 31
Joined: Sat Mar 10, 2018 9:17 am

Fri Feb 15, 2019 12:13 pm

Oprogramowanie odpowiedzialne za zaprogramowanie pilotów i sterowaniem za pomocą RF powinno być niezależne. Ciężko mi to teraz przetestować bo po pierwsze nie mam pilota RF, a po drugie we większości moich Sonoff Touch wylutowałem z płytki oporniki z modułu RF - miałem taki problem, że sąsiedzi otwierając bramę wjazdową uruchamiali mi światła w mieszkaniu i nie znalazłem innego sensownego rozwiązania tego problemu.

Na stronie konfiguracyjnej po wgraniu softu Multiboard powinieneś wybrać opcję w Button CFG type x10 - to powinno Ci umożliwić zaprogramowanie pilota.
gregor_p
Posts: 8
Joined: Fri Feb 15, 2019 8:32 am

Fri Feb 15, 2019 12:49 pm

To może zrobię tak. Do tego jednoprzyciskowego co ma współdziałać z włącznikiem schodowym wgram ten starszy grudniowy Multiboard a do pozostałych najnowszy i tym samym zminimalizuje przypadkowe załączanie z rf do jednej sztuki. Chyba dobrze kombinuję.

A co z możliwością zaprogramowania jakiegoś opóźnienia aby po włączeniu schodowego samoczynnie się wyłączył? jest taka możliwość? to by wprowadziło jakiś automat, który zmniejszyłby problem przypadkowego załączenia włącznika schodowego.
User avatar
wojtas567
Posts: 1544
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Fri Feb 15, 2019 1:12 pm

Masz do wyboru automat schodowy na chmurze.
Pozdrawiam
Wojtek
gregor_p
Posts: 8
Joined: Fri Feb 15, 2019 8:32 am

Fri Feb 15, 2019 1:37 pm

ale to działa tylko jak jest wifi. w zasadzie 99,9% czasu. W chmurze Supli, czy tak? a jak to uruchomić.
gregor_p
Posts: 8
Joined: Fri Feb 15, 2019 8:32 am

Sat Feb 16, 2019 2:57 pm

W zasadzie z tym włącznikiem schodowym w chmurze jest OK. Poczytałem i to chyba rozwiąże moje wątpliwości. Mam już tylko dwa pytania:
1) A czy włączniki będą działać manualnie jak nie będzie wifi?
2) Czy polecacie wgranie najnowszej wersji multiboarda czy którejś innej (rf już dla mnie nie ma znaczenia) - chciałbym aby była ta funkcja z włącznikiem schodowym i normalnie działała dioda (świeciła jak jest połączenie wifi)?
akir
Posts: 87
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Sat Feb 16, 2019 3:37 pm

Który soft pozwala w touch 2 użyć pod któreś gpio zew wlacznika dzwonkowego? Przygotowałem dzisiaj wszystko i widzę że w multiboard pod wolne gpio można podłączyć czujniki lub zew przekaźnik tylko. Ten schodowy automat supli oparty jest o dodatkowy przekaźnik impulsowy.

Edit
Nie ma tematu podłączyłem się przewodami pod lewy przycisk dotykowy. Nie wiedziałem jak pod prawy więc obrocilem go do góry nogami :]
Post Reply