Multiboard - RELAYS x9 - co to za moduł

Post Reply
slavo_s2k
Posts: 27
Joined: Sat Mar 10, 2018 7:32 pm

Sat Feb 23, 2019 12:29 am

Widziałem w sofice Multiboard do wyboru moduł "RELAYS x9" , co to za urządzenie? Google nic sensownego nie podpowiada, a szukam rozwiązania z min 8 przekaźnikami, które podpiąłbym pod SUPLE i sterował jak przyciski monostabilne.

Teraz używam czegoś takiego:
relayboard.jpg
relayboard.jpg (151.96 KiB) Viewed 1675 times
Ale tutaj mamy tylko dedykowaną, już nie rozwijaną apkę na adroida, no i wymaga to podpięcia pod komputer i aplikacji "serwer" na PC.
slavo_s2k
Posts: 27
Joined: Sat Mar 10, 2018 7:32 pm

Sat Feb 23, 2019 2:49 pm

Czy dobrze myślę, taki moduł przekaźników:
8relay.jpg
8relay.jpg (40.58 KiB) Viewed 1600 times
do tego Wemos D1 i soft multiboard ?
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Sat Feb 23, 2019 5:51 pm

Tak, tylko bez sterowania przyciskami. Poza tym przekaźniki na linii tx i rx nie będą miały pamięci
Z przyciskami masz tu
viewtopic.php?f=10&t=3845#p26225
slavo_s2k
Posts: 27
Joined: Sat Mar 10, 2018 7:32 pm

Sat Feb 23, 2019 10:01 pm

Przycisków nie potrzebuje, czyli zamawiam części i testuję :)
pykaman
Posts: 60
Joined: Wed May 31, 2017 12:55 pm

Tue Apr 23, 2019 8:01 pm

Witam. I jak testy? Działa to to. Myślę o podobnym czymś do systemu nawadniania. Mam teraz oryginalny sterownik rain birda. Chcę to przerobić na suple. Mam 7 stref więc coś takiego by mi pasowało. Jak to połączyć ze sobą (wemosa i ten moduł przekaźników)? To idzie bezpośrednio czy jeszcze przez jakiś układ czy też rezystory?
slavo_s2k
Posts: 27
Joined: Sat Mar 10, 2018 7:32 pm

Fri May 10, 2019 8:25 pm

Działa, multiboard, tryb Relay9 .
projekt.jpg
projekt.jpg (229.91 KiB) Viewed 848 times
Działa to tak:

https://youtu.be/aUg7RhFDlVA
Gucio2607.
Posts: 430
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Thu May 16, 2019 10:34 pm

Da się na każdy kanale ustawić tryb gate?
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu May 16, 2019 10:45 pm

Gucio2607. wrote:
Thu May 16, 2019 10:34 pm
Da się na każdy kanale ustawić tryb gate?
Da się, ale jest jeden kłopocik. Podczas reset lub przy podaniu napięcia są piny, które są załączone na ułamek sek. Może to spowodować otwarcie lub zamknięcie bramy. Winę za to ponosi budowa wew układu ESP8266 - nie jest to wina softu.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Gucio2607.
Posts: 430
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Fri May 17, 2019 1:14 pm

A 4 rolety można tym obsłużyć? Nie zależy mi na przyciskach ani żadnych sensorach.
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Post Reply