Multiboard - RELAYS x9 - co to za moduł

slavo_s2k
Posty: 27
Rejestracja: sob mar 10, 2018 7:32 pm

sob lut 23, 2019 12:29 am

Widziałem w sofice Multiboard do wyboru moduł "RELAYS x9" , co to za urządzenie? Google nic sensownego nie podpowiada, a szukam rozwiązania z min 8 przekaźnikami, które podpiąłbym pod SUPLE i sterował jak przyciski monostabilne.

Teraz używam czegoś takiego:
relayboard.jpg
relayboard.jpg (151.96 KiB) Przejrzano 2096 razy
Ale tutaj mamy tylko dedykowaną, już nie rozwijaną apkę na adroida, no i wymaga to podpięcia pod komputer i aplikacji "serwer" na PC.
slavo_s2k
Posty: 27
Rejestracja: sob mar 10, 2018 7:32 pm

sob lut 23, 2019 2:49 pm

Czy dobrze myślę, taki moduł przekaźników:
8relay.jpg
8relay.jpg (40.58 KiB) Przejrzano 2021 razy
do tego Wemos D1 i soft multiboard ?
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

sob lut 23, 2019 5:51 pm

Tak, tylko bez sterowania przyciskami. Poza tym przekaźniki na linii tx i rx nie będą miały pamięci
Z przyciskami masz tu
viewtopic.php?f=10&t=3845#p26225
slavo_s2k
Posty: 27
Rejestracja: sob mar 10, 2018 7:32 pm

sob lut 23, 2019 10:01 pm

Przycisków nie potrzebuje, czyli zamawiam części i testuję :)
pykaman
Posty: 66
Rejestracja: śr maja 31, 2017 12:55 pm

wt kwie 23, 2019 8:01 pm

Witam. I jak testy? Działa to to. Myślę o podobnym czymś do systemu nawadniania. Mam teraz oryginalny sterownik rain birda. Chcę to przerobić na suple. Mam 7 stref więc coś takiego by mi pasowało. Jak to połączyć ze sobą (wemosa i ten moduł przekaźników)? To idzie bezpośrednio czy jeszcze przez jakiś układ czy też rezystory?
slavo_s2k
Posty: 27
Rejestracja: sob mar 10, 2018 7:32 pm

pt maja 10, 2019 8:25 pm

Działa, multiboard, tryb Relay9 .
projekt.jpg
projekt.jpg (229.91 KiB) Przejrzano 1269 razy
Działa to tak:

https://youtu.be/aUg7RhFDlVA
Gucio2607.
Posty: 466
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

czw maja 16, 2019 10:34 pm

Da się na każdy kanale ustawić tryb gate?
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw maja 16, 2019 10:45 pm

Gucio2607. pisze:
czw maja 16, 2019 10:34 pm
Da się na każdy kanale ustawić tryb gate?
Da się, ale jest jeden kłopocik. Podczas reset lub przy podaniu napięcia są piny, które są załączone na ułamek sek. Może to spowodować otwarcie lub zamknięcie bramy. Winę za to ponosi budowa wew układu ESP8266 - nie jest to wina softu.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Gucio2607.
Posty: 466
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

pt maja 17, 2019 1:14 pm

A 4 rolety można tym obsłużyć? Nie zależy mi na przyciskach ani żadnych sensorach.
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
ODPOWIEDZ