SUPLA GSM czyli sim800L komunikacja z SUPLA tam gdzie nie ma wifi a jest sieć GSM.

Arek.kandula
Posts: 285
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Fri Apr 05, 2019 7:41 am

Posępne pytanko z innej beczki.jakiej sieci polecacie kartę do rutera który będzie obsługiwał wyłącznie z 4 sonoffy.pozdrwiam
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 499
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Fri Apr 05, 2019 1:53 pm

Przede wszystkim to sprawdź, którzy operatorzy komórkowi mają najlepszy zasięg w miejscu, w którym będzie router. Bo jak wybierzesz najtańszą ofertę, a okaże się, że router przełącza się co chwilę między odległymi stacjami bazowymi, to wynikną z tego tylko i wyłącznie problemy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Arek.kandula
Posts: 285
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Fri Apr 05, 2019 2:54 pm

W domu mamy mobilny t mobile i śmiga dobrze.wiec chyba to zostanie
kuris
Posts: 84
Joined: Wed May 23, 2018 5:02 am

Fri Jul 12, 2019 5:33 am

Interesuje mnie taka rzecz czy będzie to tak działać.
Wemos do niego podłączony moduł gsm i pojedynczy przekaźnik np. z arduino. W kodzie wpisuje dane do mojego konta supla i na Cloud pojawia mi się mój przekaźnik z wemosa.
User avatar
QLQ
Posts: 822
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Fri Jul 12, 2019 6:34 pm

kuris wrote:
Fri Jul 12, 2019 5:33 am
Interesuje mnie taka rzecz czy będzie to tak działać.
Wemos do niego podłączony moduł gsm i pojedynczy przekaźnik np. z arduino. W kodzie wpisuje dane do mojego konta supla i na Cloud pojawia mi się mój przekaźnik z wemosa.
Wemos wtedy nie potrzebny jak nie ma wifi. Wystarczy arduino nano.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
kuris
Posts: 84
Joined: Wed May 23, 2018 5:02 am

Fri Jul 12, 2019 8:34 pm

OK pasuje może być nano, dałbyś radę coś takiego stworzyć??
User avatar
QLQ
Posts: 822
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Jul 13, 2019 3:56 pm

kuris wrote:
Fri Jul 12, 2019 8:34 pm
OK pasuje może być nano, dałbyś radę coś takiego stworzyć??
Nie wiem więc nie powiem czy dam sobie radę czy nie - nie jestem programistą i dopiero stawiam pierwsze kroki w Arduino. Na pewno nie w tym tygodniu. Braki w czasie .
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
QLQ
Posts: 822
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Jul 14, 2019 7:34 pm

W sumie to muszę wrócić do tego projektu. Fajnie by było podłączać moduly esp lub nano gdzie nie mamy wifi . Ktoś mi tylko podpowie jak po rx tx zrobic komunikacjię esp z sim800l do supla?
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
adgl
Posts: 4
Joined: Wed Jul 24, 2019 5:14 pm

Fri Sep 13, 2019 3:29 am

Napięcie na linii RX i TX modułu sim800L powinno być max 2,7V czy nie trzeba uzupełnić schemat o rezystory. Prąd pobierany w piku to nawet 2A. Jedna bateria 18650 to moze być za mało. Piszę o tym gdyż dużo użytkowników ma problem z zasilaniem tego modułu a jak jest niepewne to układ się resetuje. Kolega QLQ bardzo mnie tym projektem zainteresował i czekam na mój zamówiony egzemplarz sim800l do testów.
User avatar
QLQ
Posts: 822
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Fri Sep 13, 2019 8:45 pm

adgl wrote:
Fri Sep 13, 2019 3:29 am
Napięcie na linii RX i TX modułu sim800L powinno być max 2,7V czy nie trzeba uzupełnić schemat o rezystory. Prąd pobierany w piku to nawet 2A. Jedna bateria 18650 to moze być za mało. Piszę o tym gdyż dużo użytkowników ma problem z zasilaniem tego modułu a jak jest niepewne to układ się resetuje. Kolega QLQ bardzo mnie tym projektem zainteresował i czekam na mój zamówiony egzemplarz sim800l do testów.
Na rx i tx nie trzeba. Co do piku podczas łączenia to tak masz rację. Trzeba zmienić kondensator na duzy na sim800l.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
Post Reply