Instalacja firmware Supla na Sonoff Basic (inna wersja)

tomekdorobisz
Posty: 3
Rejestracja: wt mar 05, 2019 4:05 pm

wt mar 05, 2019 4:10 pm

Witam,
posiadam Sonoff Basic. Jest to inna wersja niż w poradniku do instalacji firmware Supla (https://www.smartnydom.pl/wgrywanie-fir ... do-sonoff/). Postępując według instrukcji nie jestem w stanie wykonać wgrania firmware w Nodemcu Flasher.
Port jest wykrywany. Klikam Flash i niestety nic, stoi w miejscu. Program nie wyświetla również adresów, tylko "Waiting MAC".

W załączniku moja wersja Sonoff Basic.

Proszę o podpowiedzi co może być rozwiązaniem.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Załączniki
53720063_496089284250463_2595579458597421056_n.jpg
53720063_496089284250463_2595579458597421056_n.jpg (669.73 KiB) Przejrzano 901 razy
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

wt mar 05, 2019 4:14 pm

Musisz wprowadzić w tryb flash - czyli wcisnąć przycisk i z wciśniętym podłączyć zasilanie.
Zanim zadasz takie pytanie wypadałoby co nieco wcześniej poczytać FAQ, bo to podstawy czgokolwiek...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
tomekdorobisz
Posty: 3
Rejestracja: wt mar 05, 2019 4:05 pm

wt mar 05, 2019 5:27 pm

"Postępując według instrukcji nie jestem w stanie wykonać wgrania firmware w Nodemcu Flasher."
Co oznacza, że wprowadziłem, więc wystarczyło przeczytać mój post dokładniej.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7955
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt mar 05, 2019 5:30 pm

Gdzie z Twojego postu wynika, że wprowadziłeś ESP w tryb flashowania ?
tomekdorobisz
Posty: 3
Rejestracja: wt mar 05, 2019 4:05 pm

wt mar 05, 2019 5:38 pm

"Postępując według instrukcji nie jestem w stanie wykonać wgrania firmware w Nodemcu Flasher. "
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7955
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt mar 05, 2019 5:45 pm

Dalej nie widzę gdzie napisałeś, że wprowadziłeś moduł w tryb flashowania. Na razie z Twojego opisu wynika, że nie udało Ci się prawidłowo podłączyć modułu. Podłącz Putty i zobacz co się wyświetla jak przełączasz moduł w w/w tryb.
akir
Posty: 124
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

wt mar 05, 2019 5:50 pm

Pewnie masz na odwrót tx z rx, zamień je
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1949
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt mar 05, 2019 5:50 pm

Skoro wszystko robisz prawidłowo i nic nie działa to sprawdź jeszcze wersję połączenia TX-TX, RX-RX.
Pozdrawiam
Wojtek
r14
Posty: 12
Rejestracja: ndz lut 24, 2019 10:04 am

wt mar 05, 2019 10:44 pm

Instalowałeś sterowniki czy Windows sam wykrył ?
Jak próbowałem pierwszy raz miałem ten sam efekt, nowy com pojawił się jako port komunikacyjny com12 i nic nie szło, dopiero jak zainstalowałem sterowniki, nazwa zmieniła się na Silicon Labs CP210x.... COM12 i poszło... putty pomogło skupić się na tym, że to jednak problem z komunikacją
ODPOWIEDZ