Kontaktron

prozak
Posts: 23
Joined: Sun Nov 25, 2018 11:17 am

Fri Mar 08, 2019 11:18 am

Witam. Namęczyłem się, czytałem szukałem i się poddaję. Proszę o pomoc czemu nie działa kontaktron. Sonoff basic firmware multiboard podłączenie jak na poniższym screenie. Nie wiem czy dobrze proszę o potwierdzenie lub sprostowanie.
Attachments
kontaktron_.jpg
kontaktron_.jpg (79.98 KiB) Viewed 356 times
User avatar
shimano73
Posts: 632
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Fri Mar 08, 2019 12:33 pm

Jesteś pewien ze to kontaktron nie działa, a jak zewrzesz gpio do gnd to jest jakaś reakcja , kontaktron zwykle cichutko „cyka” gdy się zbliży magnes
prozak
Posts: 23
Joined: Sun Nov 25, 2018 11:17 am

Fri Mar 08, 2019 12:49 pm

Chodzi o to że na tel mam ikonkę drzwi i 2 kropki po lewej i prawej (puste) zielone. Gdy rozłączam i załączam kontaktron nic się nie dzieje. Może coś źle ustawiam w cloud? Nie zwierałem grd z gpio, sprawdzę wieczorem. Oraz proszę o potwierdzenie czy podłączenie jak na powyższym screenie jest prawidłowe.
cino111
Posts: 317
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Fri Mar 08, 2019 1:11 pm

Czujnik pojawia Ci się w cloudzie i tam przypisujesz go do odpowiedniego kanału, czyli w twoim przypadku do drzwi. Ikona drzwi będzie Ci się zmieniała.
prozak
Posts: 23
Joined: Sun Nov 25, 2018 11:17 am

Fri Mar 08, 2019 1:45 pm

Jest przypisany do kanału, a tak mi się przynajmniej wydaje. Na screenie poniżej jest napis "rozłączony", bo aktualnie ten sonoff jest wyłączony
Attachments
screen.jpg
screen.jpg (211.98 KiB) Viewed 305 times
User avatar
wojtas567
Posts: 1435
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Fri Mar 08, 2019 1:50 pm

Z lewej strony masz "czujnik dla kanału" wybierz do których drzwi ma on być podpięty i zapisz.
Pozdrawiam
Wojtek
prozak
Posts: 23
Joined: Sun Nov 25, 2018 11:17 am

Fri Mar 08, 2019 1:58 pm

Gdy to wybieram to mam "szukaj" i "Żadne wyniki nie pasują do"
User avatar
wojtas567
Posts: 1435
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Fri Mar 08, 2019 3:54 pm

Musisz mieć ustawiony przełącznik na drzwi wtedy będziesz widział tu do połączenia.
coś takiego:
Attachments
czujnik2.jpg
czujnik2.jpg (41.43 KiB) Viewed 269 times
Pozdrawiam
Wojtek
prozak
Posts: 23
Joined: Sun Nov 25, 2018 11:17 am

Fri Mar 08, 2019 5:38 pm

Problem w tym że nie wiem jak to zrobić. Nie mam nic do wyboru w tych kanałach. Chyba że gdzieś trzeba coś dodać.
User avatar
wojtas567
Posts: 1435
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Fri Mar 08, 2019 6:37 pm

Czujnik już masz ustawiony na drzwi więc przejdź do kanału przekaźnik i ustaw na drzwi, a na dole będziesz miał czujnik otwarcia i tam wybierz z listy.
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply