praca wg harmonogramu po braku zasilania

Post Reply
ogniwo
Posts: 19
Joined: Tue Aug 14, 2018 6:14 pm

Sat Mar 30, 2019 11:13 am

Cześć.
Sytuację mam taką, że przekaźnik (sterowany z Wemos D1 mini + fw mulitboard), który pracuje wg harmonogramu, po przerwie w dostawie prądu startuje od swojego domyślnego ustawienia i do harmonogramu dołącza się w momencie gdy jest zmiana stanu podana z serwera.

Czy jest jakiś sposób, żeby w takiej sytuacji przełącznik kontynuował pracę wg harmonogramu? Nawet nie chodzi mi o wznowienie poprzedniego stanu, bo może być sytuacja taka, że prądu nie będzie jak przekaźnik ma być włączony, a "wróci" gdy wg harmonogramu przekaźnik ma być wyłączony.

A do tego jeszcze... chciałbym mieć możliwość zmiany stanu przekaźnika "ręcznie" z apki Supla (zmiana by obowiązywała do najbliższej zmiany podanej przez harmonogram) <- to akurat działa bez problemu w tej chwili.

Na razie wymyśliłem rozwiązanie (teoretyczne, bo czekam na sprzęt), żeby harmonogramem sterowało Arduino - po wznowieniu dostawy prądu uruchamia harmonogram i w zależności od niego włącza/wyłącza przekaźnik. Natomiast "ręczne" sterowanie uruchamiałbym z telefonu.

Pytanie tylko, czy nie przekombinowałem, bo może są jakieś prostsze sposoby, a ja ich tu na forum nie mogę wyszukać...

Z góry dziękuję za pomoc.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6598
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Mar 30, 2019 1:31 pm

Harmonogram zawsze próbuje ustawić zaplanowaną wartość w urządzeniu docelowym jak tylko jest online.
Jedyna kwestia po powrót do poprzedniego stanu samego urządzenia po powrocie zasilania. Wszystko zależy jakiego sprzętu używasz i jakiego firmware-u.
ogniwo
Posts: 19
Joined: Tue Aug 14, 2018 6:14 pm

Sat Mar 30, 2019 2:24 pm

Używam Wemos D1 mini z wgranym multiboard i ustawionym na Sonoff Basic.

Po wznowieniu zasilania zawsze jest wyłączony, mimo, że wg harmonogramu powinien być włączony.
Jak mogę to zmienić? Trzeba będzie wgrać inny soft?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6598
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Mar 30, 2019 3:43 pm

Harmonogram się wykonuje. Urządzenie nie wraca do poprzedniego stanu po powrocie zasilania.
Musisz zmienić ustawienia w multiboard.
ogniwo
Posts: 19
Joined: Tue Aug 14, 2018 6:14 pm

Sat Mar 30, 2019 7:44 pm

Zmieniłem ustawienie przekaźnika na FORCE_RESTORE i faktycznie przywraca stan sprzed odcięcia prądu, przy czym w jedną stronę wskaźnik w aplikacji pokazuje nieprawidłowy stan.
Gdy przekaźnik jest włączony, to po odcięciu i przywróceniu zasilania słyszę, jak "pyka" i się włącza, ale w apce dalej jest wskazanie OFF.
W drugą stronę działa poprawnie - jak jest przekaźnik wyłączony, to w aplikacji przez chwilę jest stan ON, ale po paru sekundach przeskakuje na OFF.
Mogę z tym żyć ☺️
Post Reply