Przekłamania temperatury - nieprawidłowy odczyt przez krótki czas

wsosniak
Posts: 271
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Tue Apr 02, 2019 4:46 am

Mam taki problem z termostatem : co pewien czas termostat załącza urządzenie schłądzające na 5 min bo wskazanie temperatury pokazuje 85 stopni. W pierwszym momencie myślałem że to przekłamanie urządzenia. Ale na innym czujniku jest to samo i tez skacze do około 85 stopni. W "Historia temperatur" nie mam takiego wskazania. Rownież jak ściągne plik z clouda, tez nie mam takiego wskazania. Jak sprawdzam termostat zaraz po załączeniu urządzenia schładzającego , to tez wskazanie jest poprawne. Czy ktoś miał podobny problem ?

Przykład z dzisiaj dla czujnika w kotłowni:
Attachments
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (84.33 KiB) Viewed 751 times
User avatar
fracz
Posts: 1449
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue Apr 02, 2019 6:54 am

Ja czasem też tak mam, że DS potrafi na kilka sekund wskazać 300 stopni. Historia temperatur jest próbkowana raz na 10 minut, i też się zdarza że "trafi" w ten moment i na wykresie są śmieci.
2019-04-02_08h53_20.png
2019-04-02_08h53_20.png (27.82 KiB) Viewed 732 times
Czy da się cos z tym zrobić - pytanie do firmwarowców...?
wsosniak
Posts: 271
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Tue Apr 02, 2019 6:55 am

@fracz - na 99% żródłem mojego problemu jest przekłamanie odczytu spowodowane tym że korzystam z rozwiązania DIY (sprzet ? soft? nie wiem). Nie ma oficjalnie sprzetu, oprogramowania (ZAMEL, NICE....) ktory dostarczałby gotowe profesjonalne rozwiązania SUPLA do pomiaru temperatury i wilgotności - chętnie bym takie urządzenia kupił no ale niestety .... ni ma :). Każdy z nas robi to na zasadzie DIY czyli amatorka lepsza lub gorsza ale jednak amatroka, posiłkując sie sprzetem z chin i oprogramowaniem dostarczanym przez lokalnych programistów . I takie problemy z odczytem temperatury niestety będą się zdarzać , pewno nnie tylko u mnie, uzywając tych rozwiązań DIY, co potwierdzają komentarze do softu multiboard od espablo (ktorego notabene bardzo lubię i własnie tego softu obecnie używam - wczesniej do odczytu temperatury używałem softu z https://www.supla.org/pl/download ale probelmy z przekłamaniem odczytu temperatury były dużo większe ), i komentarze do softu innych progrmistów rownież.

I taka moja propzycja : może by tak przy termostacie wprowadzić takie sprawdzenie : jesli odczytana aktualnie temperatura jest większa od temperatury sprzed 5 minut o ....np o 50 stopni (50st jako parametr podczas definicji termostatu?) to taki odczyt były ignorowany ? Zapobiegło by to tym niechcianym przekłamaniom ?
Last edited by wsosniak on Tue Apr 02, 2019 8:25 am, edited 1 time in total.
User avatar
fracz
Posts: 1449
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue Apr 02, 2019 6:58 am

Jeśli nie da się nic z tym zrobić w sofcie urządzeń (co byłoby naprawieniem problemu) to postaram się jakoś załagodzić objawy w skryptach, natomiast będzie to rozwiązanie "słabe".

Nie ukrywam, że raz w grudniu mi się klima włączyła jak miałem w sypialni 350 stopni :lol:
wsosniak
Posts: 271
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Tue Apr 02, 2019 6:59 am

fracz wrote:
Tue Apr 02, 2019 6:54 am
Ja czasem też tak mam, że DS potrafi na kilka sekund wskazać 300 stopni. Historia temperatur jest próbkowana raz na 10 minut, i też się zdarza że "trafi" w ten moment i na wykresie są śmieci.

2019-04-02_08h53_20.png

Czy da się cos z tym zrobić - pytanie do firmwarowców...?
O widze że również Ty masz z tym problem :)
Albo by musiałby być 10000% pewny firmware (tak jak napisałeś powyżej)- ale z tym chyba będzie ciężko, albo Ty mógłbys takie sprawdzanie zastosować przy termostatcie (ktore opisałem w poprzednim poscie ) i w historii temepratur również (?) :)

pozdr
User avatar
wojtas567
Posts: 1603
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Apr 02, 2019 7:00 am

Sprawdź zasilanie przy tym DS ewentualnie podmień go na inny i zobacz czy też tak będzie się zachowywał. 85st pojawia się przy braku "+" na DS. To nie jest wina softu.
Pozdrawiam
Wojtek
wsosniak
Posts: 271
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Tue Apr 02, 2019 7:04 am

fracz wrote:
Tue Apr 02, 2019 6:58 am
Jeśli nie da się nic z tym zrobić w sofcie urządzeń (co byłoby naprawieniem problemu) to postaram się jakoś załagodzić objawy w skryptach, natomiast będzie to rozwiązanie "słabe".

Nie ukrywam, że raz w grudniu mi się klima włączyła jak miałem w sypialni 350 stopni :lol:
widze że "jedziemy na tym samym wózku" :)
tak , zgadzam sie że "słabe" , taka proteza do DIY, ale można właśne tym mechanizmem uniknąć chociażby takich dużych niechcianych "skoków" temperatury .
wsosniak
Posts: 271
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Tue Apr 02, 2019 7:10 am

wojtas567 wrote:
Tue Apr 02, 2019 7:00 am
Sprawdź zasilanie przy tym DS ewentualnie podmień go na inny i zobacz czy też tak będzie się zachowywał. 85st pojawia się przy braku "+" na DS. To nie jest wina softu.
moze i nie wina softu moze to i sprzet (sonoff , moze czujnik , ...?) . Ale mamy na rynku to co mamy.
Napisałem w pierwszym moim poscie "Ale na innym czujniku jest to samo" - nie chciałem mocno tego opisywać ale to samo mam na różnych sonoffach (canwing tez) z roznymi czujnikami zakupionymi w chinach i w PL tez - wiec to nie jedna sztuka w tym wypadku moze byc walnieta . Ale wszystkie takiego typu :
https://pl.aliexpress.com/item/Free-Shi ... 5c0fhqxjzV

Jakiś inny czujnik sugerujesz żeby zastosować ?
wsosniak
Posts: 271
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Tue Apr 02, 2019 7:17 am

wojtas567 wrote:
Tue Apr 02, 2019 7:00 am
Sprawdź zasilanie przy tym DS .... 85st pojawia się przy braku "+" na DS. ....
WIeczorkiem się temu też przyjże , pomierze to napiecie przy tych moich sonoffach i canwingach.

Ale to też ciekawa uwaga że 85 st pojawia się gdy nie ma + na DS. Moze kabelki ? tez posprawdzam ale razcej to nie to

dzieki za wskazówki !
User avatar
wojtas567
Posts: 1603
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Apr 02, 2019 7:19 am

Ale wszystko się zgadza brak zasilania, do sonoffa podpinasz pod 3.3v, zerknij w dokumentację DS jakie jest minimalne? A na sonoffach potrafi być 3.1v plus straty na przewodzie i brak odczytu. Ale mam dla Ciebie dobre wieści skoro bawisz się sam to w sonoffie masz też 5v, musisz tylko wyprowadzić je sobie na kołek i z niego zasilić DS.
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply