Przekłamania temperatury - nieprawidłowy odczyt przez krótki czas

User avatar
fracz
Posts: 1530
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue Apr 02, 2019 7:25 am

A skąd się mogą brać wartości większe?
wsosniak
Posts: 304
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Tue Apr 02, 2019 7:31 am

ooo i znowu cos nowego się dowiedziałem :) tzn ze tego DS mozna do 5v podłączyć :) dzieki !

@fracz- niezależnie od tego mojego problemu tych 85 stopni, pomysl nad tą moją propozycją odrzucania dziwnych pomiarów (skoków) temperatury o te kilkadziesiąt stopni . Tobie , mnie i innym by to pomogło również (zminimalizowałoby problemy) :)
User avatar
wojtas567
Posts: 1717
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Apr 02, 2019 7:43 am

Większe to nie wiem :cry: nie miałem takich sytuacji.
Ale może to też być spowodowane zasilaniem. DS są naprawdę twarde i potrafią wytrzymać odwrotnie podłączone zasilanie przez jakiś czas a potem wracają do normalnej pracy. Najlepiej sprawdzić wymieniając na drugi egzemplarz no i jeszcze raz sprawdzić zasilanie, aha REZYSTOR musi być do ograniczenia prądu.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
fracz
Posts: 1530
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue Apr 02, 2019 7:47 am

Póki co w wersji v3.1.1 skryptów wrzuciłem odfiltrowywanie ekstemalnych pomiarów na wykresach, więc powinny być czytelniejsze.

Pozdro @Kaowiec, laga to ja mam :oops:
wsosniak
Posts: 304
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Tue Apr 02, 2019 8:00 am

fracz wrote:
Tue Apr 02, 2019 7:47 am
Póki co w wersji v3.1.1 skryptów wrzuciłem odfiltrowywanie ekstemalnych pomiarów na wykresach, więc powinny być czytelniejsze.

....
jeszcze pomysl o tym zeby przy termostatcie tez odfiltrowywac extremalne odczyty w stosunku do poprzedniego odczytu sprzed 5 min, zeby sie klima nie włączała jak bedziesz miał 350st czy 85st :)
Last edited by wsosniak on Tue Apr 02, 2019 10:19 am, edited 5 times in total.
wsosniak
Posts: 304
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Tue Apr 02, 2019 8:05 am

wojtas567 wrote:
Tue Apr 02, 2019 7:43 am
Większe to nie wiem :cry: nie miałem takich sytuacji.
Ale może to też być spowodowane zasilaniem. DS są naprawdę twarde i potrafią wytrzymać odwrotnie podłączone zasilanie przez jakiś czas a potem wracają do normalnej pracy. Najlepiej sprawdzić wymieniając na drugi egzemplarz no i jeszcze raz sprawdzić zasilanie, aha REZYSTOR musi być do ograniczenia prądu.
Chyba nie do końca spowodowane zasilaniem. Miałem taki przypadek : SONOFF TH z orginalnym czujnikem temperatury DS wodoodpornym do tego sonoffa (wpinanym na jack-a, wiec nie można było sie pomylić z podłączeniem, czy brakiem rezystora). Na początku załadowałem soft do niego z https://www.supla.org/pl/download (ITEAD SONOFF TH10/TH16). I miałem skoki , jeśli dobrze pamietam, nawet do 800 st !!, średnio raz na tydzień (resety sonoffa, wypinanie wpinanie ponowne czujnika do sonoffa nic nie pomagało). W grudniu załadowałem tam multiboard i skoków już nie mam . Jesli dobrze pamietam to na tym czujniku nawet 85st nie miałem - przynajmniej mi termostat o tym nie "zakomunikował" :) historia temperatur jest teraz idealna na tym czujniku.
User avatar
wojtas567
Posts: 1717
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Apr 02, 2019 8:59 am

Wina softu też może być, ale większość kłopotów to zasilanie. ESP pracuje przy 2,7v DS poniżej 3 już chyba nie chce.
Mogą być też jakieś zakłócenia które ciężko jest zidentyfikować w amatorskich warunkach
Pozdrawiam
Wojtek
wsosniak
Posts: 304
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Tue Apr 02, 2019 10:11 am

tak tak . Jeśli kupujesz sprzęt za 4USD za sztuke od chińczyków który dodatkowo możesz wg własnych potrzeb programować, to nie można się spodziewać że będzie to działać jak przemysłowe rozwiązanie za 40 czy 100USD za sztukę, któremu "w ciemno" mozna ufać że działa perfekcyjnie. Trzeba się z tym liczyć że : napiecie nie takie, że zakłócenia , że..... walka trwa :) i trzeba sobie z tym radzić "poprawiając/korygując" firmware czy też soft wyższego poziomu, czy też najzwyczajniej w świecie, poprawiać mocowanie kabelków , czy tez kombinując z rezystorami..... itd.
Być może u mnie , najzwyczajniej w świecie , mocowanie kabelków pomoże (sprawdze dzisiaj wieczorem)? a @fracz ma inny problem ze skokami temperatur ? DIY to DIY dlatego poprosiłem @fracz-a żeby jego soft "pomógł" tym urządzeniom za 4USD pracować w miarę "normalnie" pomimo ich ułomności :) i naszej (ludzi) ułomności gdy je montujemy i uruchamiamy u siebie w domach :)
User avatar
fracz
Posts: 1530
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Tue Apr 02, 2019 10:29 am

@wsosniak, w wykresach to było proste bo tam juz jest historia. Termostat nie "pamięta" ostatniego wskazania, więc muszę tam więcej porzeźbić... a nie chcę teraz wprwoadzać więcej "niepewnych" zmian, bo pod koniec tygodnia urlop i chcę mieć spokój a nie na forum siedzieć i naprawiać :lol: Po weekendzie
wsosniak
Posts: 304
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Tue Apr 02, 2019 11:13 am

jasne ! urlop to urlop :)
Post Reply