Pomoc przy wgraniu supli do sonoff 4ch pro r2

cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Sun Apr 07, 2019 8:09 am

Witam Was,

Mam sonoff 4ch pro r2, zabieram się za wgranie supli, dokładnie softu stąd:
viewtopic.php?f=11&t=3843

Na załączonym poniżej zdjęciu pokazuje co się u mnie dzieje, tzn gdzie co przełączam i podpinam:
https://zapodaj.net/3b3d73d2dc51d.jpg.html

RX > TX i TX > RX czyli tak jak być powinno a putty nie łączy się na COM3 i próba wgrywania firmware poprzez

flash_download_tool_v1.2_150512 też nic, komunikat: chip sync error

Czy powinienem jakoś jeszcze resetować moduł? Nie bardzo rozumiem punkt w FAQ:

- podłączamy GPIO0 do GND (masy),
- resetujemy układ - od tej chwili układ jest przygotowany do wgrania nowego firmware,

Jak się resetuje ten układ?
and111
Posts: 54
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Sun Apr 07, 2019 9:29 am

Postępuj tak jak tu viewtopic.php?f=41&t=3170, tylko masz w innym miejscu GPIO0. Zaznaczyłem na Twoim zdjęciu
Attachments
4 CH PRO R2.jpg
4 CH PRO R2.jpg (698.3 KiB) Viewed 999 times
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Sun Apr 07, 2019 9:57 am

super, dzięki

Czy zasilanie musi być podpięte do modułu? np. 24V?

Zrobiłem bez zasilania
zwarłem przed podpięciem programatora do komputera górny GND z GPIO0 który mi wskazałeś - podpiąłem USB z programatorem i w programie do flashowania takie coś otrzymałem

https://zapodaj.net/cffdb854dd8e8.jpg.html
and111
Posts: 54
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Sun Apr 07, 2019 10:08 am

W moim przypadku zawsze wystarczające było zasilanie z programatora.
Odłączyłeś GND od GPIO po połączeniu programatora z komputerem?
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Sun Apr 07, 2019 10:13 am

tak, odłączylem.

Robię dokładnie tak: zwieram gnd (chyba tylko jedno GND muszę? mogę wybrać które?) z gpio0 > wtedy wpinam programator do portu USB i odłączam kabelek od gnd i gpio0, wtedy dopiero włączam program do flashowania.

Przy czym nie zapaliły mi się diody czerwone jak w jakimś opisie. Nic się nie świeci i dioda niebieska nie miga po zwarciu gdn i gpio0. Wtedy jakby jest OK ale tak jak pokazałem dalej nic nie idzie.
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Sun Apr 07, 2019 10:31 am

Interesujące, programem

ESP8266Flasher.exe wszystko poszło bez problemówi wgrana jest supla :) właśnie konfiguruje dalej już z supla-cloud :)
and111
Posts: 54
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Sun Apr 07, 2019 10:39 am

Dobrze, że się udało.
Ja używam do wgrywania Flash Download Tool v0.9.6.

Rzeczywiście w 4ch pro r2 przejście w tryb flashowania nie jest sygnalizowane przez diody modułu.
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Sun Apr 07, 2019 10:45 am

chwilowo nie wiem jak zresetować układ żeby ponownie ustawiać hasła do supla-cloud itd ponieważ nie udało mi się jeszcze połączyć z supla-cloud urządzenia. Wgrywam ponownie firmware żeby móc ustawiać parametry wifi itd. Jest na to jakiś sposób? Może muszę już jednak zasilać moduł 24dc? Czy starczy programator USB?
and111
Posts: 54
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Sun Apr 07, 2019 10:56 am

Wyczyściłeś pamięć modułu przed wgraniem SUPLA?

Cała konfiguracja powinna się udać z zasilania przez programator.
Po wgraniu softu powinieneś odłączyć programator na chwilę i podłączyć ponownie, ale już bez zwierania GPIO0 z GND.
Moduł powinien się uruchomić i zacząć rozgłaszać sieć.
Do którego punktu z n/w opisu dotarłeś?

Pierwsze uruchomienie
1. Po wgraniu softu do modułu i zresetowaniu, układ zaczyna rozgłaszać sieć SUPLAXXXXXX. Czasem trzeba poczekać nawet 1 min zanim sieć pojawi się w dostępnych na komputerze. Jest to normalny objaw. Jeśli jest to ESP-12 miga niebieska dioda. Łączymy się z tą siecią - nie trzeba hasła.
2. Uruchamiasz przeglądarkę i zamiast adresu strony wpisujesz http://192.168.4.1/. Na początek trzeba wybrać na jakim sprzęcie będzie pracował ten firmware. W tym momencie nie działają żadne przyciski, przekaźniki i diody CFG. Zapisujemy ustawienia.
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Sun Apr 07, 2019 11:01 am

Nie wiem jak wyczyścić pamięć modułu?

po pierwszym wgraniu firmware, uruchomiłem telefon i moduł rozgłaszał sieć WIFI do której się podłączyłem i mogłem wejść w 192.168.4.1 tam wybrałem sonoff ch4 i chciałem dalej ustawiać, ale być może złe ustawienia dałem, po zapisaniu i ponownym odłaćzeniu i podłączneiu modułu poprzez programator do USB w supla-cloud urządzenie się nie pojawiło dlatego chciałem ponownie ustawiać ale nie wiedziałęm jak zresetować te ustawienia dlatego

Wgrałem ponownie firmware żeby móc ustawiać

ale póki co urządzenie nie rozgłasza WIFI więc nie wiem może muszę wyczyścić pamięć urządzenia?
Post Reply