Pomoc przy wgraniu supli do sonoff 4ch pro r2

and111
Posts: 45
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Sun Apr 07, 2019 11:36 am

Lepiej zacznij w takim razie od początku:
1. Wyczyść pamięć modułu plikiem blank (sprawdź PW).
2. Wgraj soft multiboard.
3. Włącz rejestrację urządzeń w CLOUD
4. Wpisz dane konfiguracyjne na 192.168.4.1. Ważne! sprawdź, czy w nazwie sieci WI-Fi nie wpisuje się przypadkiem spacja na końcu, jeśli tak, to usuń ją. Zapisz ustawienia.
5. Moduł powinien się zrestartować i zarejestrować w CLOUD.
Patryk
Posts: 356
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sun Apr 07, 2019 12:21 pm

A jakim programatorem wgrywasz ???
Ja miałem "cyrki" jak wgrywałem PL2303.
Raz się wgrywalo raz nie.
Od czasu jak zmieniłem na CP2102 problemy z wgrywaniem zniknęły.
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Sun Apr 07, 2019 1:16 pm

Ok,

wgrywam programatorem FTDI 232

wgrywanie firmware działa mi w obu programach do flashowania i nodemcu i FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v1.2 zawsze dochodzę do momentu że sonoff ma firmware supli i mogę ustawiać

1. wyczyściłem pamięć - dzięki
2. wgrałem ponownie firmware
3. wybrałem sonoff 4ch
4. wprowadziłem SSID sieci wifi (spacji nie doklada dodatkowej)
5. wprowadziłem hasło do sieci wifi
6. dodałem ip serwera supla-cloud - ja mam 192.168.100.3:20443
7. dodałem email który mam ustawiony w supla-cloud
8. zapisałem ustawienia
9. w tym momencie sonoff rozłacza mnie ze swojej sieci wifi
10. dodawanie urządzeń w supla-cloud jest włączone
11. wyłączam i włączam sonoff
12. niestety nie pojawia się w urzadzeniach wejscia/ wyjscia w supla-cloud
13. dioda niebieska miga cyklicznie ale czasem zatrzymuje się ciut dłużej, nie wiem na oko tak :D

teraz pytanie jak mogę wprowadzić sonoff w ponowne ustawianie firmware z pozycji jego sieci wifi? Od nowa muszę wgrywać firmware? Może muszę wprowadzić sam adres IP bez portu.

Jeszcze dodam, że po ustawieniu wszystkiego pod adresem sonoff wifi 192.168.4.1 i zapisaniu dioda niebieska szybko miga, wtedy wyłączam od usb i podpinam spowrotem
and111
Posts: 45
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Sun Apr 07, 2019 1:33 pm

Na włączonym module wciśnij i przytrzymaj przycisk nr 1 przez ok 10 sekund - aż zmieni się sposób migania diody led. To będzie oznaczać wejście w tryb konfiguracji.
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Sun Apr 07, 2019 1:39 pm

JEST

musiałem dać adres serwera bez portu czyli samo 192.168.100.3 oraz adres email i w koncu zaskoczyło :)

oszaleć idzie czasem, dziękuję wszystkim za zaangażowanie oraz PW z plikiem do czyszczenia pamięci :) Jak odpale moje rozwiązanie to dam na forum - ma sterować zraszaczami - nie jest to rewolucja no już tutaj widziałem że ktoś działał ale może moje będzie inne :D

Mam nadzieję, że tylko kanał 0 czyli R1 załącza się po braku zasilania lub wifi, ponieważ potrzebuje trzy kanały aby działały bezbłędnie czyli R2-R4 :) zobaczymy jak będzie po testach.
Post Reply