Jak podłaczyć przyciski w Arduino Mega do rolet wstandardowej bibliotece supla

damdud
Posts: 9
Joined: Wed Mar 20, 2019 9:47 pm

Sat Apr 13, 2019 1:52 pm

Dzień dobry

Jak połączyć fizycznie przyciski w arduino mega w standardowej bibliotece do rolet ? Zmieniłem stan na "true" ? przez tel działa fajnie. Jak podłączyć przyciski fizycznie. Jestem zielony, kombinuje ale coś to mi nie wychodzi, a temat pewnie prosty.Np. Pod pin 20 podłączam kabelek skąd ? z jakiego pinu ? Pozdrawiam, proszę o wyrozumiałość ;)


// CHANNEL1 - TWO RELAYS (Roller shutter operation)

SuplaDevice.addRollerShutterRelays(47, // 46 - Pin number where the 1st relay is connected
46, true); // 47 - Pin number where the 2nd relay is connected


SuplaDevice.setRollerShutterButtons(1, // 1 - Channel Number
20, // 20 - Pin where the 1st button is connected
21); // 21 - Pin where the 2nd button is connected

// CHANNEL2 - TWO RELAYS (Roller shutter operation)
SuplaDevice.addRollerShutterRelays(49, // 48 - Pin number where the 1st relay is connected
48 , true); // 49 - Pin number where the 2nd relay is connected


SuplaDevice.setRollerShutterButtons(2, // 2 - Channel Number
22, // 22 - Pin where the 1st button is connected
23); // 23 - Pin where the 2nd button is connected
Last edited by damdud on Sat Apr 13, 2019 6:15 pm, edited 1 time in total.
damdud
Posts: 9
Joined: Wed Mar 20, 2019 9:47 pm

Sat Apr 13, 2019 4:46 pm

Tak mi się wydawało że to nie Rocket Science :) Jednak nie działa coś. Musi być podłączony do internetu żeby zadziałało ?
Patryk
Posts: 128
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sat Apr 13, 2019 5:11 pm

A odznaczyłeś ( wykasowałeś ) // przy nr pinu do którego masz podłączony fizyczny przycisk ?
damdud
Posts: 9
Joined: Wed Mar 20, 2019 9:47 pm

Sat Apr 13, 2019 6:08 pm

Nie wiem co masz na myśli :roll: , także chyba nie. Jak to zrobić ?
Patryk
Posts: 128
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sat Apr 13, 2019 7:55 pm

Wybacz.
Ja też nie jestem programistą.
Miałem na myśli, czy czasem przed
SuplaDevice.setRollerShutterButtons (0, 20, 21);
nie masz może // ( tych dwóch ukośników).
User avatar
pzygmunt
Posts: 5703
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Apr 13, 2019 8:09 pm

Sorry... tam jest wewnętrzny pullup. Po prostu zawierasz dany pin do GND.
damdud
Posts: 9
Joined: Wed Mar 20, 2019 9:47 pm

Sat Apr 13, 2019 8:14 pm

Zmieniłem jak poniżej ale nie zauważyłem różnicy

SuplaDevice.addRollerShutterRelays(47, // 46 - Pin number where the 1st relay is connected
46, true); // 47 - Pin number where the 2nd relay is connected


SuplaDevice.setRollerShutterButtons(1,20,21); // 1 - Channel Number
// 20 - Pin where the 1st button is connected
// 21 - Pin where the 2nd button is connected

// CHANNEL2 - TWO RELAYS (Roller shutter operation)
SuplaDevice.addRollerShutterRelays(49, // 48 - Pin number where the 1st relay is connected
48, true); // 49 - Pin number where the 2nd relay is connected


SuplaDevice.setRollerShutterButtons(2,22,23); // 2 - Channel Number
// 22 - Pin where the 1st button is connected
// 23 - Pin where the 2nd button is connected
damdud
Posts: 9
Joined: Wed Mar 20, 2019 9:47 pm

Sat Apr 13, 2019 8:19 pm

Jak zwieram 20 lub: 21,22,23 do GND to brak reakcji na przekaźnikach
User avatar
pzygmunt
Posts: 5703
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Apr 13, 2019 8:25 pm

2 to nie pin tylko numer kanału. Sprawdź w cloudzie na którym kanale masz rolety o zmień 2-kę na poprawny.
damdud
Posts: 9
Joined: Wed Mar 20, 2019 9:47 pm

Sat Apr 13, 2019 9:10 pm

Żeby przyciski działy to muszę być podłączony do internetu ? :)
Post Reply