Page 1 of 2

NanoStationM2 + Supla

Posted: Wed Apr 17, 2019 9:05 am
by shimano73
Witajcie , postawiłem takie cuś jak w temacie, aby mieć dobry internet poza domem. Problem polega na tym że gdy ustawię bezpieczeństwo na inne iż brak to moduły (wemos) nie chcą się połączyć z siecią , laptop działa. Informatyk ze mnie żaden , a nie zostawię sieci nie zabezpieczonej

Re: NanoStationM2 + Supla

Posted: Wed Apr 17, 2019 9:38 am
by Lucas
@shimano73 przepraszam za lakoniczną odpowiedź, ale nie mam jak przetestować na Wemosie i nie mam akurat NanoStation pod ręką, ale na PicoStation M2 mam w zakładce Wireless pod punktem dostępowym mam włączony WDS, w zakładce Network wyłączone automatyczne aliasy IP. Zabezpieczenie sieci WPA2-PSK.

Re: NanoStationM2 + Supla

Posted: Wed Apr 17, 2019 11:00 am
by shimano73
Niestety bez powodzenia

Re: NanoStationM2 + Supla

Posted: Wed Apr 17, 2019 11:06 am
by Robert Błaszczak
Co masz do wyboru pod Tryb sieciowy? Raczej nie powinien to być tryb bridge.

Re: NanoStationM2 + Supla

Posted: Wed Apr 17, 2019 11:17 am
by Simono
Moc wyjściowa -4 ?
Osłabiasz punkt bezprzewodowy. Laptopy, telefony mają lepsze antenki niż te moduły pod Suplę.

Re: NanoStationM2 + Supla

Posted: Wed Apr 17, 2019 2:07 pm
by tomkowski
Zdaje się się, że problem rozwiązany. Ten model by działał poprawnie jako AP wymaga wyłączenia AirMax'a (było ok) i zmiany szerokości kanału na 20MHz.
Poczekajmy jednak na potwierdzenie.
Ustawiona moc sygnału jest tu w pełni wystarczająca.

Re: NanoStationM2 + Supla

Posted: Wed Apr 17, 2019 2:11 pm
by pzygmunt
Simono wrote:
Wed Apr 17, 2019 11:17 am
Moc wyjściowa -4 ?
Osłabiasz punkt bezprzewodowy. Laptopy, telefony mają lepsze antenki niż te moduły pod Suplę.
https://metis.fi/en/2017/10/txpower/

Re: NanoStationM2 + Supla

Posted: Wed Apr 17, 2019 2:15 pm
by slawek
tomkowski wrote:
Wed Apr 17, 2019 2:07 pm
Zdaje się się, że problem rozwiązany. Ten model by działał poprawnie jako AP wymaga wyłączenia AirMax'a (było ok) i zmiany szerokości kanału na 20MHz.
Poczekajmy jednak na potwierdzenie.
Ustawiona moc sygnału jest tu w pełni wystarczająca.
AirMax używasz tylko przy zestawianiu linków punkt- punkt lub punkt- wielopunkt. Szerokość kanału może być na auto.

Re: NanoStationM2 + Supla

Posted: Wed Apr 17, 2019 2:20 pm
by tomkowski
Nie ma tam trybu auto dla szerokości kanału.

Re: NanoStationM2 + Supla

Posted: Wed Apr 17, 2019 2:22 pm
by slawek
W takim razie zostaw 20 Mhz, bo na 40 nie wszystkie urządzenia się zepną