godzina włączania i wyłączania przekaźnika

banan0100
Posty: 32
Rejestracja: ndz mar 31, 2019 10:52 pm

ndz kwie 21, 2019 8:01 am

witam mam takie pytanie da się gdzieś zobaczyć na stronie lub w aplikacji o której byłą otwarta brama lub zamknięta i to samo ze światłem o której włączone i wyłączone ? coś na zasadzie jak jest z temperatura u fracza?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10612
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz kwie 21, 2019 5:13 pm

Nie ma historii dla tego typu zdarzeń
banan0100
Posty: 32
Rejestracja: ndz mar 31, 2019 10:52 pm

ndz kwie 21, 2019 7:26 pm

a czy będzie taka dostępna bo wydaje mi się ze to jest wielki minus
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10612
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz kwie 21, 2019 8:06 pm

Będzie, ale musimy się do tego przygotować. Obecnie rejestrujemy jedynie logowanie do clouda i przez kilka miesięcy potrafi się zapisać kilkadziesiąt milionów wpisów tylko na jednym serwerze. Wprowadzenie rejestrowania zmian stanu kanałów to będą miliardy rekordów.
jbhn
Posty: 3
Rejestracja: pn sty 04, 2021 7:56 am

pn sty 04, 2021 8:08 am

Przepraszam, za up, ale temat jest poruszany regularnie od kilku lat i powraca, więc uważam, że nie ma sensu zakładać nowego wątku.

Rozumiem, że to jest dużo danych do przechowywania. Natomiast brak takiej opcji logowania zdarzeń, choćby przez krótki czas, jest poważnym brakiem. Nie tylko ze względu na konieczność kontroli nieautoryzowanego dostępu, przez co ten brak kompletnie wyklucza suplę ze stosowania do otwierania bram, drzwi itp. – nikt na serio nie wykorzysta usługi, w której nie wiadomo jakie były zdarzenia.

Mój obecny problem – po kilku/kilkunastu minutach spontanicznie wyłączają się światła w usłudze podpiętej do Google Home. Szukanie co się dzieje jest zupełnie absurdalne. Nigdzie nie przechowują się logi zdarzeń, nawet w perspektywie kilku minut. Z mojego punktu widzenia – cały układ sterowania jest do śmieci, bo nie jestem w stanie znaleźć źródła zmian stanów.

Fajnie by było, jakby taka funkcja była chociaż przewidziana we własnej instancji supla-cloud. Wtedy wiedziałbym, że jest po co przenieść to na własny serwer. Jednak tego nie wiem, a nie poświęcę dnia przekonfigurowywania supli, bo "być może się uda czegoś dowiedzieć".
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10612
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn sty 04, 2021 8:52 am

Zepnij konto ze skryptami. Tam są logi.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2075
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn sty 04, 2021 9:24 am

pzygmunt pisze:
pn sty 04, 2021 8:52 am
Zepnij konto ze skryptami. Tam są logi.
Są, ale coś nie zawsze dobrze to działa. U mnie nie mogę wybrać sobie z listy rozwijanej odpowiedniego kanału (widzę tylko 4 kanały, brak kanału bramy), natomiast same logi są zasypane logami z kilkunastu termometrów.

Drugi probelm jest taki, że nie widać kto lub co zainicjalizowało zmianę stanu.
jbhn
Posty: 3
Rejestracja: pn sty 04, 2021 7:56 am

pn sty 04, 2021 11:27 am

pzygmunt pisze:
pn sty 04, 2021 8:52 am
Zepnij konto ze skryptami. Tam są logi.
To nie chodzi o to, żeby spiąć konto ze skryptami i zbierać logi skryptów, tylko, żeby zbierać logi zdarzeń "u źródła", w miejscu, które jest odpowiedzialne za autoryzację i wykonywanie operacji.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1748
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn sty 04, 2021 11:35 am

Ja tylko delikatnie przypomnę, że mamy do czynienia z darmowym systemem automatyki domowej, w którym pewnie znacząca większość urządzeń do DIY.
Czy w innych systemach (Tuya, Shelly, itp.) takie informacje są dostępne?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
jbhn
Posty: 3
Rejestracja: pn sty 04, 2021 7:56 am

pn sty 04, 2021 12:10 pm

Robert Błaszczak pisze:
pn sty 04, 2021 11:35 am
Ja tylko delikatnie przypomnę, że mamy do czynienia z darmowym systemem automatyki domowej, w którym pewnie znacząca większość urządzeń do DIY.
Czy w innych systemach (Tuya, Shelly, itp.) takie informacje są dostępne?
Ale czy to, że mamy urządzenia automatyki domowej, które są DIY oznacza od razu, że nie mogą być zrobione porządnie? Czy zrobiłbyś w swoim domu urządzenie sterujące np. furtką czy bramą, które otworzyć może kilka osób (np. domowników) i nie jesteś w stanie dojść dlaczego jest w danym momencie otwarte? Były wątki dotyczące logów w supli, też na tym forum, gdzie ktoś się włamał i otworzył sobie bramę – też nie wiadomo jak, i inne tego typu problemy. Sądzę, że są to ludzie, którzy jak nie sami, to ich znajomi stwierdzają na najbliższe lata "nigdy w życiu nie zaufam takim rzeczom"... i mamy anty-efekt – jest kicha i zrażeni ludzie.

PS. U mnie to Google Assistant odświeżając status oświetlenia gasił je. Nadal nie wiem dlaczego, bo logów nie ma, ale umiem błąd zreprodukować i wiem, na co zwracać uwagę, żeby nie występował w przyszłości. Fajnie byłoby to opisać, znaleźć buga i naprawić (pewnie nawet sam bym mógł sobie/do użytku czyjegokolwiek to zrobić), gdyby były logi i było czego szukać. A tak - kilka godzin odłączania i podłączania kolejnych potencjalnych źródeł problemu i problem został ukryty, bo nadal jest nierozwiązany i w zasadzie nie jest znany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”