godzina włączania i wyłączania przekaźnika

Awatar użytkownika
klew
Posty: 2074
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn sty 04, 2021 12:37 pm

jbhn pisze:
pn sty 04, 2021 12:10 pm
Ale czy to, że mamy urządzenia automatyki domowej, które są DIY oznacza od razu, że nie mogą być zrobione porządnie? Czy zrobiłbyś w swoim domu urządzenie sterujące np. furtką czy bramą, które otworzyć może kilka osób (np. domowników) i nie jesteś w stanie dojść dlaczego jest w danym momencie otwarte? Były wątki dotyczące logów w supli, też na tym forum, gdzie ktoś się włamał i otworzył sobie bramę – też nie wiadomo jak, i inne tego typu problemy. Sądzę, że są to ludzie, którzy jak nie sami, to ich znajomi stwierdzają na najbliższe lata "nigdy w życiu nie zaufam takim rzeczom"... i mamy anty-efekt – jest kicha i zrażeni ludzie.

PS. U mnie to Google Assistant odświeżając status oświetlenia gasił je. Nadal nie wiem dlaczego, bo logów nie ma, ale umiem błąd zreprodukować i wiem, na co zwracać uwagę, żeby nie występował w przyszłości. Fajnie byłoby to opisać, znaleźć buga i naprawić (pewnie nawet sam bym mógł sobie/do użytku czyjegokolwiek to zrobić), gdyby były logi i było czego szukać. A tak - kilka godzin odłączania i podłączania kolejnych potencjalnych źródeł problemu i problem został ukryty, bo nadal jest nierozwiązany i w zasadzie nie jest znany.
Wszystko co piszesz jest zasadne i prawdziwe, jednak pewnie szybko nie będzie zrealizowane a dostęp do takich funkcjonalności na publicznych serwerach pewnie będzie wyłączony, albo mocno ograniczony (np. logi tylko z 24h).
Zakładam, że główną trudnością z wykonaniem takiej funkcjonalności są tutaj braki w "zasobach ludzkich".

Stan faktyczny jest taki, że logowania takich zdarzeń nie ma. Pewnie mając podstawowe umiejętności programistyczne, jesteś w stanie sobie dopisać w sofcie serwera jakieś proste logowanie. Mam też nadzieję, że taka funkcjonalność oficjalnie kiedyś trafi do Supli i że gdzieś na liście zadań "to do" ona jest.
przez co ten brak kompletnie wyklucza suplę ze stosowania do otwierania bram, drzwi itp. – nikt na serio nie wykorzysta usługi, w której nie wiadomo jakie były zdarzenia.
I tu się mylisz. Ja mam bramę otwieraną z Supli i na serio korzystam z tej funkcjonalności bez logów ;)
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1748
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn sty 04, 2021 12:42 pm

Jakimś rozwiązaniem jest wdrożenie takich logów dla sprzętu oficjalnie wspieranego przez Suplę (Zamel, itp.). Dla DIY logi nie byłyby dostępne.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
lukfud
Posty: 890
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn sty 04, 2021 1:48 pm

Robert Błaszczak pisze:
pn sty 04, 2021 12:42 pm
Jakimś rozwiązaniem jest wdrożenie takich logów dla sprzętu oficjalnie wspieranego przez Suplę (Zamel, itp.). Dla DIY logi nie byłyby dostępne.
Jak już rozważamy "płatną" funkcjonalność to jakimś i wydaje mi się lepszym rozwiązaniem byłby abonament / opłata jednorazowa przy własnych instancjach.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1748
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn sty 04, 2021 1:54 pm

Jeśli funkcjonalność logów byłaby wdrożona, to na własnych instancjach Supli powinna obejmować również moduły DIY. Wtedy utrzymanie takiej instancji, dbanie o miejsce na dane, itp. jest "Twoim" problemem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10611
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn sty 04, 2021 2:04 pm

Głównym problemem wprowadzenia takiej funkcjonalności jest tylko i wyłącznie ograniczona przestrzeń jaką dysponujemy.
Utrzymanie każdego urządzenia nas kosztuje miesiąc w miesiąc. Biorąc pod uwagę skalę, a jest tego już dużo, to bardzo szybko staniemy przed problemem braku miejsca. Do tego trzeba uwzględnić backupu. Wprowadzimy taką funkcjonalność jak tylko oszacujemy jak to mądrze zrobić.
slavo_s2k
Posty: 61
Rejestracja: sob mar 10, 2018 7:32 pm

sob sty 16, 2021 9:53 am

Robert Błaszczak pisze:
pn sty 04, 2021 1:54 pm
Jeśli funkcjonalność logów byłaby wdrożona, to na własnych instancjach Supli powinna obejmować również moduły DIY. Wtedy utrzymanie takiej instancji, dbanie o miejsce na dane, itp. jest "Twoim" problemem.
Dokładnie , takie rozwiązanie było by najbardziej rozsądne,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”