Firmware do rolet dla silniczka krokowego

Awatar użytkownika
klew
Posty: 1300
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn cze 29, 2020 8:21 pm

mp314 pisze:
pn cze 29, 2020 8:03 pm
Witam,
trafiłem na Twój filmik dotyczący rolety, chętnie bym spróbował zmajstrować takie dzieło, ale niestety trafiłem na przeszkody z Arduino, biblioteki zostały pobrane, URL w Preferencje dodany, biblioteki Supla pobrane, a wyskakują takie błędy :
W tych komunikatach nie ma żadnego błędu. Wszystko poszło ok i wgrało się na ESP.
mp314
Posty: 2
Rejestracja: pn cze 29, 2020 7:49 pm

wt cze 30, 2020 4:57 pm

W takim razie nie wiem co zrobiłem źle, w wyszukiwaniach sieci nie występuje te urządzenie.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1300
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt cze 30, 2020 7:09 pm

mp314 pisze:
wt cze 30, 2020 4:57 pm
W takim razie nie wiem co zrobiłem źle, w wyszukiwaniach sieci nie występuje te urządzenie.
Tzn ? Gdzie go szukasz? Jeśli wpisałeś odpowiednie dane do logowania do swojej sieci WiFi, oraz podałeś odpowiednie dane do logowania do serwera supli (w metodzie begin() ), to urządzenie powinno się zarejestrować na serwerze supli. Oczywiście trzeba mieć włączoną rejestrację urządzeń na cloud.supla.org (lub na prywatnej instancji clouda)
Gawel
Posty: 1
Rejestracja: sob wrz 05, 2020 5:16 pm

sob wrz 05, 2020 5:22 pm

Po zatrzymaniu silnika krokowego, zostaje włączona cewka. Czy to normalne? Czy coś pomieszałem?
radzik_r
Posty: 32
Rejestracja: ndz sie 11, 2019 5:32 pm

sob wrz 05, 2020 7:57 pm

Gawel pisze:
sob wrz 05, 2020 5:22 pm
Po zatrzymaniu silnika krokowego, zostaje włączona cewka. Czy to normalne? Czy coś pomieszałem?
Raczej biblioteka zostawia włączony jeden lub dwie cewki.
Ja gdy używałem tej biblioteki to na koniec dawałem warunek else w którym wyłączałem wszystkie piny sterujące silnikiem

Kod: Zaznacz cały

 if ( digitalRead(switch_1_pin) == LOW ) {
     stepper.step(-1);
}
else if ( digitalRead(switch_2_pin) == LOW ) {
     stepper.step(1);
     }
else {
digitalWrite(pinsterujacy1, LOW;
digitalWrite(pinsterujacy2, LOW;
digitalWrite(pinsterujacy3, LOW;
digitalWrite(pinsterujacy4, LOW;
}
lukosław
Posty: 40
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

czw paź 15, 2020 11:17 am

Cześć.

Wrzuciłem soft Wojtka na wemosa. Wszystko wygląda OK do momentu kiedy w aplikacji Androidowej otwieram szczegóły tego kanału. Na dole w "procent zamknięcia" mam status "kalibracja", a moduł nie reaguje na przyciski zamykania/otwierania (diody nie migają, ani animacja zamykania/otwierania rolety nie pojawia się).
Może ktoś podpowie co jest nie tak ?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1999
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw paź 15, 2020 3:58 pm

A ustawiłeś czasy otwierania i zamykania?
Pozdrawiam
Wojtek
lukosław
Posty: 40
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

czw paź 15, 2020 8:44 pm

Ostatecznie udało się. Nie wiem do końca co pomogło. Być może tuż po rejestracji modułu i ustawieniu czasów, potrzebował trochę więcej czasu na rozruch, ale ważne że działa :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”