Page 1 of 2

Brama + czujnik

Posted: Sat May 18, 2019 6:00 pm
by Albert
Witam.

Jest ktoś w posiadaniu softu do basica (nowszego z 4 pinami) z obsługą czujników? Mam kilka softów kurczę, coś nie mogę uruchomić... trzeba mi otwieranie bramy + czujnik (najlepiej poczta) na Rx albo Tx. Siedzę już ze 3 godziny i wgrywam softy i dupa czujnik z pullupem nie śmiga. Albo złe softy, albo uwalony sonoff.

P.S. Szukajka nie chciała dzisiaj współpracować.

Re: Brama + czujnik

Posted: Sat May 18, 2019 7:37 pm
by slawek
Próbowałeś RX zwierać do 3.3V zamiast masy?
Pullup chyba zbędny...

Re: Brama + czujnik

Posted: Sat May 18, 2019 7:41 pm
by Albert
Hmm różne alpejskie kombinacje robilem. Zaraz pojde zobacze jeszcze z tym 3v.. bo pewności nie mam czy i z 3v probowalem. Dzięki za trop.

Re: Brama + czujnik

Posted: Sat May 18, 2019 10:07 pm
by Albert
5 różnych softow. W zadnym mi to badziestwo nie dziala xD ani z gnd ani z 3v

Dobrej nocy:)


EDIT:

ESP8285 ma jeden wolny styk na rogu, i chyba jest to GPIO14 bo jak przykładam mu masę to śmiga wskaźnik poczty. Kurdę nie wiem tylko czy da radę tam dolutować kabelek :P

Re: Brama + czujnik

Posted: Sun May 19, 2019 9:41 am
by Albert
Temat do zamknięcia. Ogarnąłem. Pozdrawiam

Re: Brama + czujnik

Posted: Sun May 19, 2019 10:37 am
by pzygmunt
Może opisz jakie było rozwiązanie. Może się przydać komuś kto miał podobny problem.

Re: Brama + czujnik

Posted: Sun May 19, 2019 12:16 pm
by Robo-tech
Jeśli stosujesz soft mutiboard etc dostępne to najlepiej wykorzystać GPIO14 - Trzeba wyprowadzić go bezpośrednio z układu ESP. Ew można próbować ustawić nie Basic a S26 i wtedy podpinamy się pod GPIO2 na spodzie sonoff-a - jest wyprowadzone miejsce na przylutowanie kabelka IO2

Re: Brama + czujnik

Posted: Sun May 19, 2019 12:22 pm
by slawek
GPIO2 przy starcie musi mieć stan wysoki, więc do czujnika "średnio" się nadaje... przy zamkniętym czujniku nie wstanie np. po zaniku prądu

Re: Brama + czujnik

Posted: Sun May 19, 2019 12:42 pm
by Robo-tech
No tak... Dlatego najlepiej wyprowadzić nr. 14

Re: Brama + czujnik

Posted: Sun May 19, 2019 6:44 pm
by Albert
No w sumie mogę dla potomnych info zostawić.

Wgrałem po prostu soft dedykowany do Sonoffa Duala: "sonoff_duo_1024_eagle.flash.bin", wyłączyłem 1 niepotrzebny kanał, a na Rx i Tx mam 2 czujniki do wyboru do koloru :)

Jak komuś potrzeba mogę udostępnić soft - nie wiem czy jest gdzieś na forum..