Page 1 of 1

Wielkość rezystora w basicu...

Posted: Wed May 22, 2019 7:01 pm
by Albert
Witajcie.

Przez własną głupotę i niedbałość przy tjunach basica zrobiłem mini zwarcie i spaliło mi zaznaczony na foto rezystor. Nijak nie mogę go zmierzyć w drugim basicu, a jako że mam nieujawniony daltonizm ( :P ) nie daję rady poprawnie z kodu paskowego go odczytać. Wolę mieć 100% pewności jaki kupić.
new basic.png
basic
new basic.png (222.22 KiB) Viewed 307 times

Re: Wielkość rezystora w basicu...

Posted: Wed May 22, 2019 7:32 pm
by wojtas567
A na pewno masz tam opisane jako "R" bo obok powinien być też dławik "L".
W starym sonofie ten rezystor ma takie oznaczenie: brązowy czarny czarny złoty czarny, ale jest problem bo ostatni pasek nie może być czarny :?: :?:
wychodzi 10 om 1% ?

Re: Wielkość rezystora w basicu...

Posted: Wed May 22, 2019 7:55 pm
by Albert
Kurde faktycznie jest tam L1 i kolory jakie ja widze to: szary(lub srebrny) brązowy pomarańczowy pomarańczowy.. i jest to dławik?...

Re: Wielkość rezystora w basicu...

Posted: Wed May 22, 2019 9:12 pm
by wojtas567
Tak, pom pom brąz srebrny 330uH 10%

Re: Wielkość rezystora w basicu...

Posted: Thu May 23, 2019 2:26 pm
by Albert
wojtas567 nie bardzo znam sie na dławikach, ale mogę dac deko większy niz ten co był?

Re: Wielkość rezystora w basicu...

Posted: Thu May 23, 2019 2:43 pm
by wojtas567
Na takie pytanie to ja nie potrafię odpowiedzieć
Nie wiem jakie założenia przyjął producent.

Re: Wielkość rezystora w basicu...

Posted: Fri May 24, 2019 3:28 pm
by Albert
Okazało się, ze to badziewie obok jest tez spalone. Jest tam oznaczenie F1. Wylutowalem to ze sprawnego sonoffa i zmierzylem opor - ma 4ohmy. Mozliwe ze to rezystor?

Re: Wielkość rezystora w basicu...

Posted: Fri May 24, 2019 3:30 pm
by wojtas567
to jest bezpiecznik, na nim powinna być napisana wartość

Re: Wielkość rezystora w basicu...

Posted: Fri May 24, 2019 3:40 pm
by Albert
Tez wlasnie rozkminilem ze to bezpiecznik:p tersz tylko jakimś cudem musze odczytać parametry..

Edit. Odczytalem. Jest tam tak: 4TT 1A 250V. Czyli po prostu napiecie 250v i 1A? Czy to 4TT to też jakiś ważny parametr?