BME280

User avatar
wojtas567
Posts: 1762
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jun 04, 2019 3:14 pm

nie masz bibliotek supli https://github.com/SUPLA/arduino
Pozdrawiam
Wojtek
qba93
Posts: 94
Joined: Thu Apr 18, 2019 10:09 pm

Tue Jun 04, 2019 3:42 pm

ehh dodałem te to teraz to wywala.Ja tego chyba nigdy nie ogarnę.
Arduino:1.8.9 (Windows 10), Płytka:"Arduino Yún"

SuplaESP_DHT_AM_BME_DS_NTC_START:22:29: error: ESP8266WiFiType.h: No such file or directory

compilation terminated.

exit status 1
ESP8266WiFiType.h: No such file or directory

Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w
File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
szczegółowe informacje podczas kompilacji"

Może jakiś spis bibliotek potrzebuje, które są niezbędzne do działania czy coś?Dopiero zaczynam z tym przygodę a mam pod górkę :D
User avatar
wojtas567
Posts: 1762
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jun 04, 2019 3:46 pm

Wybierz płytkę generic 8285 jak wygrywasz w sonofa
Wieczorem Ci przygotuje bin.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
wojtas567
Posts: 1762
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jun 04, 2019 8:20 pm

Plik należy wgrać na ustawieniach:
115200, 1M, 40MHz, QIO, 0x00000
wcześniej należy wykasować poprzednią zawartość.
wyprowadzenia:
BME280 - 5 - SCL,4 - SDA
DS18B20 - 2
DHT22 - 13
Po prawidłowym wgraniu softu moduł zacznie rozgłaszać sieć Wifi (musi być prawidłowo podpięty BME),
zaloguj się do tej sieci hasło: 12345678,
potem wejdź na stronę 192.168.4.1:81 ewentualnie login - admin, hasło - password
wpisz dane w Ustawienia WIFI i Ustawienia SUPLA, zapisz a następnie restart.
Resztę danych takie jak korektę lub wysokość można wpisać później logując się na IP np 192.168.0.142:81 jakie zostanie przydzielone przez router.

Nie mogę załączyć pliku, brak miejsca :(
https://drive.google.com/file/d/1c5bUUr ... sp=sharing
Pozdrawiam
Wojtek
qba93
Posts: 94
Joined: Thu Apr 18, 2019 10:09 pm

Tue Jun 04, 2019 11:22 pm

dzięki, wgrałem pierw blank 1mb, później ten plik od Ciebie i sieci nie pokazuje nawet, a żadnego erroru podczas wgrywania nic nie miałem.Dioda coś tam mruga niby w tym wemos mini ale wifi nie pokazuje.
Image
a w wemos mam tak 3,3-vcc(czarny kabel), gnd- fioletowy, D5-SCL(pomarańczowy), D4-SD(brązowy )
PS.Do niego rezystor trzeba?
User avatar
wojtas567
Posts: 1762
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Wed Jun 05, 2019 6:52 am

Dioda nie mruga bo zapewne jest na innym gpio, ustawione jest na gpio2.
Rezystory powinny już być na tej płytce więc nie potrzeba, możesz nie odłączać od komputera modułu to będziesz widział na terminalu czy się odpala. Zamień jeszcze miejscami kabelki SDA / SCL i zobacz czy zadziała, jeżeli ne będzie miał prawidłowo podpiętego bme nie uruchomi się.
Pozdrawiam
Wojtek
qba93
Posts: 94
Joined: Thu Apr 18, 2019 10:09 pm

Wed Jun 05, 2019 10:51 am

Próbowalem i nic. Moze ten czyjnik cos niedomaga sprawdze drugi mam identyczny.
User avatar
wojtas567
Posts: 1762
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Wed Jun 05, 2019 10:52 am

A na pewno to jest BME280? a nie BMP280
Pozdrawiam
Wojtek
qba93
Posts: 94
Joined: Thu Apr 18, 2019 10:09 pm

Wed Jun 05, 2019 11:09 am

Wojtas na obrazku zalaczonym jest bmp280|bme280 wiec sam juz glupi sie robie
User avatar
shimano73
Posts: 889
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Wed Jun 05, 2019 11:36 am

A może wgrać program skanera i2c i wówczas będzie wiadomo czy jest dobrze podłączony i czy działa
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Post Reply