Udane wgranie multiboard do Yunshan i co dalej?

dydyrydy
Posts: 71
Joined: Fri Mar 01, 2019 7:35 pm

Sun Jun 02, 2019 6:38 pm

Dzisiaj udało mi się wgrać Multiboard (@Espablo). Wybrałem na poczatku z listy Yunshan, powiązałem z moją Suplą i ok, na moim koncie widoczne jest to urządzenie. Natomiast mam to jako włącznik światła i nic innego do wyboru. Druga sprawa to czy mogę prosić w miarę jasno o wytłumaczenie gdzie mam podpiąć kontrakton stanu bramy i ewentualnie termometr? Kontrakton chcę taki plastikowy, białe magnesy. Dziękuję.
Last edited by dydyrydy on Sun Jun 16, 2019 3:40 pm, edited 1 time in total.
Moja Supla: ;)
2 x Yunshan (brama garażowa i furtka)
1 x Sonoff SV (brama wjazdowa)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
dydyrydy
Posts: 71
Joined: Fri Mar 01, 2019 7:35 pm

Sun Jun 16, 2019 10:17 am

Ponawiam prośbę o pomoc.
Moja Supla: ;)
2 x Yunshan (brama garażowa i furtka)
1 x Sonoff SV (brama wjazdowa)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
Gucio2607.
Posts: 430
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Sun Jun 16, 2019 10:43 am

Edit: Załącznik usunięto.
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Patryk
Posts: 447
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sun Jun 16, 2019 11:09 am

dydyrydy wrote:
Sun Jun 16, 2019 10:17 am
Ponawiam prośbę o pomoc.
Już tyle razy na forum padało to samo pytanie. Ale proszę:
viewtopic.php?p=43164#p43164
dydyrydy
Posts: 71
Joined: Fri Mar 01, 2019 7:35 pm

Sun Jun 16, 2019 3:38 pm

No i super, dziękuję :D
Jeszcze pytanko odnośnie schematu podanego powyżej. Czym się różni przycisk dzwonkowy od krok po kroku? I jeszcze pytanko co to jest Dallas? I do czego mi on?
Moja Supla: ;)
2 x Yunshan (brama garażowa i furtka)
1 x Sonoff SV (brama wjazdowa)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
User avatar
lesny8
Posts: 797
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Jun 16, 2019 4:11 pm

dydyrydy wrote:
Sun Jun 16, 2019 3:38 pm
Jeszcze pytanko odnośnie schematu podanego powyżej. Czym się różni przycisk dzwonkowy od krok po kroku? I jeszcze pytanko co to jest Dallas? I do czego mi on?
Przycisk dzwonkowy stosujesz na wejściu modułu, czyli podajesz impuls tak długo jak trzymasz przycisk. Nie musisz go montować jeśli nie chcesz mieć fizycznego przycisku przy bramie.
Wyjście NO podłączasz do sterownika bramy pod wejście impulsowe, którym będziesz realizował funkcje otwieranie, stop lub zamykanie bramy, jeżeli oczywiście sterownik bramy działa w trybie krok po kroku. U mnie sterownik bramy po podaniu impulsu zawsze otwiera bramę nawet jeśli jest otwarta, a drugi impuls ją zamyka.
Dallas 18B20 to termometr. Jeśli nie potrzebujesz pomiaru temperatury, to nie podłączaj, a kanał temperatury w Cloud po prostu wyłącz, żeby się nie pokazywał w aplikacji.
dydyrydy
Posts: 71
Joined: Fri Mar 01, 2019 7:35 pm

Mon Jun 17, 2019 6:59 am

Dlatego zapytałem o różnicę, no bo dla mjie dzwonkowy też steruje krok po kroku, czyli naciskam raz to zamyka, naciskam w trakcie zamykania to staje, potem otwiera itp.
Moja Supla: ;)
2 x Yunshan (brama garażowa i furtka)
1 x Sonoff SV (brama wjazdowa)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
dydyrydy
Posts: 71
Joined: Fri Mar 01, 2019 7:35 pm

Wed Jun 26, 2019 9:24 am

Pojawił się teraz problem z kontraktonem (białe magnesy). Samo otwieranie działa i jest ok, ale dzisiaj podłączyłem kontraktony i nie ma zmiany stanu bramy garażowej. Kontrakton podłączyłem wg schematu. Na koncie widac to tak jak na fotce. Pewnie coś z konfiguracją naszpącone.
Attachments
20190626_112342.jpg
20190626_112342.jpg (5.83 MiB) Viewed 590 times
Moja Supla: ;)
2 x Yunshan (brama garażowa i furtka)
1 x Sonoff SV (brama wjazdowa)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
Patryk
Posts: 447
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Wed Jun 26, 2019 9:57 am

dydyrydy wrote:
Wed Jun 26, 2019 9:24 am
Pojawił się teraz problem z kontraktonem (białe magnesy). Samo otwieranie działa i jest ok, ale dzisiaj podłączyłem kontraktony i nie ma zmiany stanu bramy garażowej. Kontrakton podłączyłem wg schematu. Na koncie widac to tak jak na fotce. Pewnie coś z konfiguracją naszpącone.
Ja u siebie do poprawnej pracy kontaktronu musiałem zastosować rezystor PULLUP 10kohm podłączony między +3,3V , a GPIO5.
Ale dotyczyło to softu gate_module z GITHUB-A.
viewtopic.php?p=43275#p43275
dydyrydy
Posts: 71
Joined: Fri Mar 01, 2019 7:35 pm

Sat Jun 29, 2019 7:44 am

Dzięki, a ktoś może potwierdzić czy na Multiboardzie trzeba też dolutowywać?
Moja Supla: ;)
2 x Yunshan (brama garażowa i furtka)
1 x Sonoff SV (brama wjazdowa)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
Post Reply