Sonoff 4ch PRO R2 po zaniku wifi traci stan

cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Wed Jun 05, 2019 9:35 am

restartuja sie wszystkie kanaly od 1-4, dzieje sie to losowo. ten sonoff wyglada tak

https://zapodaj.net/a749868d8c166.jpg.html
dobo
Posts: 89
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm

Wed Jun 05, 2019 9:43 am

A czy restarty GPIO występują na wemosach i gołych ESP-12 E lub F ? Czy tylko w gotowcach od Sonoff.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6688
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jun 05, 2019 9:46 am

To nie są restarty GPIO tylko układ niektóre PIN-y ustawia na 0 lub 1 w trakcie bootowania. Zależy to od samego ESP również od esp_init_defaults ale też od tego jak skonstruowana jest cała płytka na której posadzony jest ESP czy moduł z ESP.
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Wed Jun 05, 2019 10:22 am

dobra to co moge zrobic? (bede wstawac o 5 rano zeby w razie czego wlaczyc pompe jak sie sama wylaczy :D)
User avatar
pzygmunt
Posts: 6688
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jun 05, 2019 10:46 am

Zmienić na urządzenie, które działa z Suplą prawidłowo albo wgrać poprawnie działający firmware.
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Wed Jun 05, 2019 10:51 am

nie znam urządzenia które działa z suplą które posiada 4 przełączniki bezpotencjałowe. Prawidłowo działające oprogramowanie - firmware można skompilować z githuba który otrzymałem? Multiboard? tego nie wiem ponieważ tam przy ./build.sh nie widziałem tego które mam wgrane czyli

https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... multiboard

- SONOFF_4CH,
GPIO2 - Temperature
GPIO0 - Button1
GPIO9 - Button2
GPIO10 - Button3
GPIO14 - Button4
GPIO12 - Relay1
GPIO5 - Relay2
GPIO4 - Relay3
GPIO15 - Relay4
GPIO0 - Button Configure (x10)
GPIO13 - LED CFG
GPIO1 - User Configurable
GPIO3 - User Configurable
dobo
Posts: 89
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm

Wed Jun 05, 2019 11:09 am

1. A nie ma możliwości zapisania w pamięci z jakim stanem ma być dane GPIO?
2. Od czego zależy, że przy utracie łączności z ruterem też potrafi się zmienić stan GPIO.

Jak robiłem alarm na atmega z sim800 to w Bascom w konfiguracji ustawiałem stany portów czy ma być wejście, wyjście i z jakim stanem wysokim czy niskim i czy ma być podciąganie wewnętrznymi rezystorami. Czy tego nie ma w Arduino?
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Wed Jun 05, 2019 11:14 am

nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, zanim wybrałem sonoff 4ch pro czytałem tutaj na forum, że niektórzy mieli problem, że po zaniku wifi lub zasilania po restarcie załączał się port R1. Być może w firmware zostało dodane jakieś zabezpieczenie które z kolei zadziałało też negatywnie patrząc na to co dzieje się u mnie. U mnie obojętne który port R1-R4 potrafią się zresetować do stanu początkowego.

Można powiedzieć, że w tym momencie mam urządzenie które nie działa :) Nie wiem może wypowie się ktoś kto używa sonoff 4ch pro R2 i działa mu bez problemów. Może mam wadliwy egzemplarz.

Może ktoś może skompilować mi firmware z najnowszą suplą pod tego sonoff, temat zaczyna mnie przerastać

dajcie znać
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Wed Jun 05, 2019 12:15 pm

tak sobie jeszcze testuje i nie za każdym ponownym podłączeniem do AP przełączniki się restartują. Jest to dla mnie niezrozumiałe i losowe. W supla-cloud widzę w urządzeniach "ostatnie połączenie" i tam co któreś resetuje stan przełączników na wyłączone.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6688
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jun 05, 2019 1:01 pm

Taka obserwacja to wróżenie z fusów.
Post Reply