Sonoff th16 po wgraniu supli pokazuje błędna temperaturę ?

User avatar
wojtas567
Posts: 1763
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Jun 10, 2019 7:03 pm

Jeżeli zmienisz na czujnik temperatury i wilgotności DHT22 to musisz mieć soft z obsługą tego czujnika ale jeżeli tam jest kłopot z zasilaniem to nic to nie zmieni.
Pozdrawiam
Wojtek
djpoll
Posts: 53
Joined: Mon May 13, 2019 8:59 pm

Mon Jun 10, 2019 7:07 pm

Czyli muszę kupić jack i zrobić swoje połączenie jedyne rozwiązanie.
djpoll
Posts: 53
Joined: Mon May 13, 2019 8:59 pm

Tue Jun 11, 2019 7:22 am

chyba mam rozwiązanie xD czy takie rozwiązanie w moim przypadku zadziała ?
Attachments
sonoffdual_DS18B20_podlaczenie2_800.jpg
sonoffdual_DS18B20_podlaczenie2_800.jpg (38.83 KiB) Viewed 291 times
User avatar
wojtas567
Posts: 1763
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jun 11, 2019 8:48 am

Jeżeli tak chcesz i możesz zrobić to podłącz się kabelkami do gniazda dlatego, że DS masz na GPIO14, a nie GPIO1 lub GPIO3 które tam właśnie są.
Pozdrawiam
Wojtek
djpoll
Posts: 53
Joined: Mon May 13, 2019 8:59 pm

Tue Jun 11, 2019 9:55 am

Widzę że ktoś miał podobny problem "foto z neta"
Attachments
20161004_220416_LABELSs.jpg
20161004_220416_LABELSs.jpg (89.66 KiB) Viewed 270 times
1487706400-WP20170221203146Pro.jpg
1487706400-WP20170221203146Pro.jpg (296.71 KiB) Viewed 270 times
User avatar
wojtas567
Posts: 1763
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jun 11, 2019 10:01 am

Widocznie coś jest nie tak z tym gniazdem.
Tego rezystora nie musisz lutować bo on jest na płytce "103" nad stabilizatorem.
Pozdrawiam
Wojtek
djpoll
Posts: 53
Joined: Mon May 13, 2019 8:59 pm

Tue Jun 11, 2019 10:40 am

To więc takie rozwiązanie powinno być , skoro nie mam VCC w miejscu GPIO04 , połączeni RING1 na płytce z 3v3 ??

dziwi mnie jedno na oryginalnym oprogramowaniu wszystko było ok
Attachments
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (434.44 KiB) Viewed 262 times
User avatar
wojtas567
Posts: 1763
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jun 11, 2019 11:17 am

djpoll wrote:
Tue Jun 11, 2019 10:40 am
dziwi mnie jedno na oryginalnym oprogramowaniu wszystko było ok
Pisałem Ci już w sofcie było uaktywnione zasilanie DS18B20 pasożytniczo czyli DS można podłączyć na dwóch przewodach.
połączeni RING1 na płytce z 3v3 ??
możesz spróbować tylko po środku masz masę i jak tam zrobi Ci się zwarcie to spalisz zasilacz w sonoffie
Pozdrawiam
Wojtek
djpoll
Posts: 53
Joined: Mon May 13, 2019 8:59 pm

Tue Jun 11, 2019 1:03 pm

czy tryb pasożytniczy będzie działał na 3v3 ?
User avatar
wojtas567
Posts: 1763
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jun 11, 2019 1:10 pm

Powinien ale to musi być odpowiednio w sofcie ustawione.
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply