Wemos D1 mini - problem z WIFI

tomek98
Posts: 22
Joined: Mon May 20, 2019 3:35 pm

Wed Jun 12, 2019 7:33 pm

Witam, wgrałem do Wemos D1 mini soft by Zybi Gate UNI. Proces flashowania przebiegł pomyślnie. Parametry użyłem identyczne jak w pliku readme.txt po restarcie urządzenia automatycznie przeszedł w tryb AC. Zalogowałem się do sieci i kolejny restart. Tutaj zaczynają się schody. Za pierwszym razem przeważnie się połączy z wifi albo i nie. Można potem dowoli restartować i bez skutku. Próbowałem potem znów wejsc w tryb AC z powodzeniem ale juz sieci wifi nie udowstępniało. Dopiero jak wgram soft ponownie to z poczatku jest wifi a potem brak. I z tym tez jest różnie. Raz się połączy a raz nie. Probowalem juz z 10x. Podejżewam że to wina modułu WiFi. Czy spotkaliście się z podobną przypadłością? Co o tym sądzicie ?
Pozdrawiam,
Tomek
User avatar
maffiu
Posts: 424
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Wed Jun 12, 2019 7:35 pm

Sprawdź czy inny soft tez się tak zachowuje
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 179
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Wed Jun 12, 2019 8:15 pm

I koniecznie przed wgraniem innego (lub tego samego) oprogramowania wyzeruj pamięć Wemosa.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
tomek98
Posts: 22
Joined: Mon May 20, 2019 3:35 pm

Thu Jun 13, 2019 9:08 am

Czysciłem raz blankiem a raz erase. Na zmiane probowalem. Spróbuje jeszcze wgrać inny soft tak jak radzicie.
Pozdrawiam,
Tomek
tomek98
Posts: 22
Joined: Mon May 20, 2019 3:35 pm

Thu Jun 13, 2019 9:47 pm

Wgrywając inny soft napotkałem na ten sam problem. Najwidoczniej jest wadliwe WIFI w WeMosie.
Pozdrawiam,
Tomek
tomek98
Posts: 22
Joined: Mon May 20, 2019 3:35 pm

Fri Jun 14, 2019 12:24 am

Kwestia tego problemu chyba została przeze mnie odkryta. Gdy bardziej przycisnąłem moduł lub zacząłem ruszać pinami to wtedy WIFI "zaskakiwało". Zacząłem poprawiać luty i o dziwo urządzenie zaczęło poprawnie działać ale tylko przez jakiś czas.
Wniosek: niesprawny Wemos.
Pozdrawiam,
Tomek
User avatar
lesny8
Posts: 578
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Jun 16, 2019 3:31 pm

Nie wiem co tam masz za lutownice, ale jak docisnąłeś ESP8266 do płytki wemosa i coś zaczynało działać, to popraw wszystkie luty dokładając nowej cyny. Ustaw temperaturę na 300°C nagrzej pad i dołóż świeżej cyny, najlepiej najcieńszą jaką masz np. 0,5mm. Możesz też wcześniej przesmarować pady topnikiem.
Jak patrzę na te wemosy to strasznie biednie cyny mają w punkcie styku z modułem.
wemos.jpg
wemos.jpg (203.36 KiB) Viewed 153 times
Ja składając inCan cyny nie żałowałem, przy niektórych pinach nawet się wylewa z otworu ;)
inCan.jpg
inCan.jpg (236.27 KiB) Viewed 153 times
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 179
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Sun Jun 16, 2019 5:17 pm

Ale to co pokazujesz na pierwszym zdjęciu to nie jest WEMOS (obecnie LOLIN).

Płytki WEMOS wyglądają jak na poniższych zdjęciach. ESP mają wlutowane bezpośrednio na płytkę (nie jako moduł):
LOLIN-D1-mini.png
LOLIN-D1-mini.png (1002.58 KiB) Viewed 142 times
LOLIN-D1-mini-Pro.png
LOLIN-D1-mini-Pro.png (741.11 KiB) Viewed 142 times
LOLIN-D1-mini-Lite.png
LOLIN-D1-mini-Lite.png (781.8 KiB) Viewed 142 times
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
User avatar
lesny8
Posts: 578
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Jun 16, 2019 9:33 pm

Robert Błaszczak wrote:
Sun Jun 16, 2019 5:17 pm
Ale to co pokazujesz na pierwszym zdjęciu to nie jest WEMOS (obecnie LOLIN).

Płytki WEMOS wyglądają jak na poniższych zdjęciach. ESP mają wlutowane bezpośrednio na płytkę (nie jako moduł):
Tu się z Tobą nie zgodzę. Robiłem zdjęcie tego co mam, bo kupiłem do testów i jako Wemos D1 mini, i jest to właśnie to.
Image
https://nettigo.pl/products/modul-wifi-wemos-d1-mini-v2
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 179
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Mon Jun 17, 2019 6:29 am

Ok, faktycznie w wersji 2.2.0 i 2.3.0 były wlutowywane moduły ESP. Ale to już od dosyć dawna nie jest produkowane. Od wersji 3.0.0 jest już jedno PCB z całą elektroniką. Obecna wersja to 3.1.0.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Post Reply