Sonoff Basic + 2 termometry

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 750
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr cze 26, 2019 5:06 pm

Wgrałem na szybko według instrukcji do LOLIN D1 mini (bez podłączenia żadnych czujników) i rozgłasza sieć. Coś nie tak robisz przy wgrywaniu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Zybi
Posty: 1431
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr cze 26, 2019 5:14 pm

Arek.kandula pisze:
śr cze 26, 2019 4:43 pm
Wgrane według instrukcji i nie rozsyła sieci wifi. Multiboard wgrany i rozsyła sieć wifi ale nie mogę dodać wemosa do supli.
Coś źle robisz kolego, bo ten soft jest pewniakiem.
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

śr cze 26, 2019 8:36 pm

Kurcze .to nie wiem.moze tak Łopato logicznie poproszę mnie ukierunkować.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 750
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr cze 26, 2019 9:07 pm

  • Podłączasz Wemosa (Lolina) kablem USB do komputera i sprawdzasz w panelu sterowania, na którym porcie COM komputer widzi tą płytkę. Uruchamiasz Flash Download Tools i ustawiasz właściwy port COM i prędkość transmisji na 115200 (Ramka 1)
  • Wciskasz przycisk ERASE (Ramka 2) i kasujesz całą zawartość płytki. W zielonym prostokącie powinieneś widzieć statusy SYNC, Download i FINISH
  • Nie odłączasz płytki od komputera. Rozpakowujesz plik z firmware i ustawiasz w trzech linijkach ścieżki do plików i adresy. Ptaszki mają być zaznaczone tylko dla tych trzech plików (Ramka 3).
  • Sprawdzasz ustawienia programu (Ramka 4abcd) jak na poniższym rysunku
  • Klikasz na START (Ramka 5) i czekasz, aż się skończy proces flashowania. W zielonym prostokącie powinieneś widzieć statusy SYNC, Download[ i FINISH, a na samym dole aplikacji powinien być widoczny pasek postępu.
  • Zamykasz program, odłączasz płytkę od USB i po 10 sekundach podłączasz ponownie. Po chwili możesz sprawdzić, czy moduł rozgłasza sieć Wi-Fi.
BARDZIEJ ŁOPATOLOGICZNIE JUŻ NIE UMIEM :D

Arek.jpg
Arek.jpg (140.52 KiB) Przejrzano 515 razy
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
qba93
Posty: 97
Rejestracja: czw kwie 18, 2019 10:09 pm

śr cze 26, 2019 9:47 pm

przed wgraniem wgraj blank.bin plik czyszczący
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7648
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr cze 26, 2019 10:06 pm

qba93 pisze:
śr cze 26, 2019 9:47 pm
przed wgraniem wgraj blank.bin plik czyszczący
Nie musi. Przycisk „ERASE” czyści flash.
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

czw cze 27, 2019 7:08 am

Poszło a jak wprowadzić wemosa w konfigurację do supli jest tylko przycisk reset
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 750
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw cze 27, 2019 7:19 am

Przeczytaj powoli i ze zrozumieniem to co jest napisane w readme.txt w paczce z firmware z naciskiem na sekcję PORT SETTINGS.

Ponieważ nie masz podłączonego przycisku CONFIG do GPIO0 / D3, to aby ponownie mieć Wemosa w trybie konfiguracji ponów proces czyszczenia pamięci (ERASE) i wgraj firmware.

Ps.
Może napisz, co robiłeś źle, że wcześniej nie udawało Ci się wgrać firmware? Jeśli robiłeś jakieś błędy, to nie ma co się wstydzić. Wiedza o Twoich błędach przyda się innym forumowiczom - nie będą ich popełniać.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 302
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

czw cze 27, 2019 8:35 am

pzygmunt pisze:
śr cze 26, 2019 10:06 pm
qba93 pisze:
śr cze 26, 2019 9:47 pm
przed wgraniem wgraj blank.bin plik czyszczący
Nie musi. Przycisk „ERASE” czyści flash.
Miałem dwa wemosy d1 mini w których "erase" nie pomagało. Dopiero wgranie blank.bin pod adresy 0x000000, 0x100000, 0x200000 i 0x300000 przywróciło je do życia.
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

czw cze 27, 2019 8:42 am

Nie kumam jak zrobić te pull up.rezystor mam podłączyć pod 3,3 i D3 a co z tym minus
ODPOWIEDZ