Sonoff Basic + 2 termometry

User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 496
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Thu Jun 27, 2019 8:50 am

Proszę...
Arek2.jpg
Arek2.jpg (136.39 KiB) Viewed 475 times
Pull-up oznacza, że na danym wejściu (w tym przypadku na GPIO0 / D3) ma być cały czas stan wysoki. Wciśnięcie przycisku CONFIG wprowadza wejście GPIO0 / D3 w stan niski (zwarcie do masy).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Arek.kandula
Posts: 285
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Thu Jun 27, 2019 9:48 am

Czy rezystor z pull up ma być podłączony cały czas,oraz czy jak już zrobię na stronie192.168.4.1 konfigurację to mam odłączyć wemosa od zasilania
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 496
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Thu Jun 27, 2019 11:20 am

Rezystor ma być podłączony cały czas (nie bardzo rozumiem, skąd pomysł aby go odłączać). Do wejścia w tryb konfiguracji masz właśnie przycisk CONFIG.
Po zapisie ustawień na http://192.168.4.1 przyciskiem SAVE na smartfonie (komputerze) wciskasz krótko przycisk CONFIG lub RESET na Wemosie lub odłączasz na chwilę zasilanie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Arek.kandula
Posts: 285
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Thu Jun 27, 2019 2:18 pm

Dziękuję panie Robercie. Mój błąd to nie czytanie ze zrozumieniem . pozdrawiam
Last edited by Arek.kandula on Fri Jun 28, 2019 9:36 am, edited 1 time in total.
User avatar
dzikusk
Posts: 39
Joined: Tue May 01, 2018 7:24 pm

Fri Jun 28, 2019 7:44 am

dzikusk wrote:
Wed Jun 26, 2019 12:01 pm
Żółty podłączałem do wszystkich innych po kolei, z rezystorem i bez. Efekt żaden.
W aplikacji na telefonie widać wyłącznik i działa OK, natomiast zdefiniowane 3 termometry DS18B20 (potrzebuję docelowo tylko 2) pod TX,RX, GPIO2 nie pokazują nic. Screen poniżej
Dlaczego mi nie widzi DSa pod żadnym z kabelków? Dziś zamawiam Wemos ale chciałbym uruchomić Basica choć z jednym termometrem.
Gucio2607.
Posts: 430
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Sat Jun 29, 2019 10:27 pm

Jaki soft? Jeśli multoboard to na stronie konfiguracji ustaw ds'a pod TX.. robiłem już kilka i na RX każdy po chwili mi się rozłączał
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
User avatar
dzikusk
Posts: 39
Joined: Tue May 01, 2018 7:24 pm

Mon Jul 01, 2019 6:06 pm

Znalazłem mój błąd. Otóż czujnik DS działa na TX jeśli skonfigurowany jest tylko jeden czujnik, jeśli skonfiguruję ich więcej to żaden nie rusza.
User avatar
dzikusk
Posts: 39
Joined: Tue May 01, 2018 7:24 pm

Wed Jul 03, 2019 4:33 pm

Dlaczego TH11 na TX z Multiboard pokazuje takie głupoty?
Attachments
Screenshot_20190702-203557_SUPLA.jpg
Screenshot_20190702-203557_SUPLA.jpg (186.65 KiB) Viewed 273 times
Arek.kandula
Posts: 285
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Wed Jul 03, 2019 7:52 pm

Wielu tak ma .ja również mam.wiec dałem dht22 i śmiga aż miło
User avatar
dzikusk
Posts: 39
Joined: Tue May 01, 2018 7:24 pm

Wed Jul 03, 2019 8:04 pm

Do czego więc TH11 użyć?
Post Reply