Sonoff Basic + 2 termometry

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 750
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw cze 27, 2019 8:50 am

Proszę...
Arek2.jpg
Arek2.jpg (136.39 KiB) Przejrzano 623 razy
Pull-up oznacza, że na danym wejściu (w tym przypadku na GPIO0 / D3) ma być cały czas stan wysoki. Wciśnięcie przycisku CONFIG wprowadza wejście GPIO0 / D3 w stan niski (zwarcie do masy).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

czw cze 27, 2019 9:48 am

Czy rezystor z pull up ma być podłączony cały czas,oraz czy jak już zrobię na stronie192.168.4.1 konfigurację to mam odłączyć wemosa od zasilania
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 750
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw cze 27, 2019 11:20 am

Rezystor ma być podłączony cały czas (nie bardzo rozumiem, skąd pomysł aby go odłączać). Do wejścia w tryb konfiguracji masz właśnie przycisk CONFIG.
Po zapisie ustawień na http://192.168.4.1 przyciskiem SAVE na smartfonie (komputerze) wciskasz krótko przycisk CONFIG lub RESET na Wemosie lub odłączasz na chwilę zasilanie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

czw cze 27, 2019 2:18 pm

Dziękuję panie Robercie. Mój błąd to nie czytanie ze zrozumieniem . pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt cze 28, 2019 9:36 am przez Arek.kandula, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 53
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm

pt cze 28, 2019 7:44 am

dzikusk pisze:
śr cze 26, 2019 12:01 pm
Żółty podłączałem do wszystkich innych po kolei, z rezystorem i bez. Efekt żaden.
W aplikacji na telefonie widać wyłącznik i działa OK, natomiast zdefiniowane 3 termometry DS18B20 (potrzebuję docelowo tylko 2) pod TX,RX, GPIO2 nie pokazują nic. Screen poniżej
Dlaczego mi nie widzi DSa pod żadnym z kabelków? Dziś zamawiam Wemos ale chciałbym uruchomić Basica choć z jednym termometrem.
Gucio2607.
Posty: 446
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

sob cze 29, 2019 10:27 pm

Jaki soft? Jeśli multoboard to na stronie konfiguracji ustaw ds'a pod TX.. robiłem już kilka i na RX każdy po chwili mi się rozłączał
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 53
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm

pn lip 01, 2019 6:06 pm

Znalazłem mój błąd. Otóż czujnik DS działa na TX jeśli skonfigurowany jest tylko jeden czujnik, jeśli skonfiguruję ich więcej to żaden nie rusza.
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 53
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm

śr lip 03, 2019 4:33 pm

Dlaczego TH11 na TX z Multiboard pokazuje takie głupoty?
Załączniki
Screenshot_20190702-203557_SUPLA.jpg
Screenshot_20190702-203557_SUPLA.jpg (186.65 KiB) Przejrzano 421 razy
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

śr lip 03, 2019 7:52 pm

Wielu tak ma .ja również mam.wiec dałem dht22 i śmiga aż miło
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 53
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm

śr lip 03, 2019 8:04 pm

Do czego więc TH11 użyć?
ODPOWIEDZ