Wemos D1 mini - problem z wgraniem Supla

User avatar
Daro1003
Posts: 35
Joined: Fri Jan 18, 2019 6:22 am

Tue Jul 02, 2019 1:01 pm

Witam

Problem typowy dla początkującego:

Próbuje załadować suplę do wemos d1 mini podłączyłem przewodem USB do kompa, klikałem flash dioda na ESP szybko zaczyna migać lecz supla się nie ładuje co jest nie tak ?

Próbowałem trzema przewodami od samsunga od Noki i jakimś nieznanym teraz ładuję wszystko przewodem Nokia od starej Noki Lumi długość 15cm sterowniki kiedyś były instalowane. Na 3 sztuki wemosa do jednej mi się ładuje. Ale po procesie ładowania odłączeniu z USB i ponownym połączeniu moduł nie zgłasza się w WiFi. A czy przed flash trzeba moduł wprowadzić w tryb flash ? Czy jeśli ładuje przez USB to nie trzeba.
Attachments
Ustawienia2.png
Ustawienia2.png (42.03 KiB) Viewed 409 times
Ustawienia.png
Ustawienia.png (24.33 KiB) Viewed 409 times
Patryk
Posts: 434
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Tue Jul 02, 2019 1:37 pm

Nie widać jaką wersję incan-a wgrywasz 1Mb czy 4Mb ?
Spróbuj tak:
Attachments
20190702_153153.png
20190702_153153.png (395.01 KiB) Viewed 401 times
User avatar
QLQ
Posts: 802
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Jul 02, 2019 1:46 pm

Daro1003 wrote:
Tue Jul 02, 2019 1:01 pm
Witam

Problem typowy dla początkującego:

Próbuje załadować suplę do wemos d1 mini podłączyłem przewodem USB do kompa, klikałem flash dioda na ESP szybko zaczyna migać lecz supla się nie ładuje co jest nie tak ?

Próbowałem trzema przewodami od samsunga od Noki i jakimś nieznanym teraz ładuję wszystko przewodem Nokia od starej Noki Lumi długość 15cm sterowniki kiedyś były instalowane. Na 3 sztuki wemosa do jednej mi się ładuje. Ale po procesie ładowania odłączeniu z USB i ponownym połączeniu moduł nie zgłasza się w WiFi. A czy przed flash trzeba moduł wprowadzić w tryb flash ? Czy jeśli ładuje przez USB to nie trzeba.
PIERWSZA LINIJKA - MASZ ZAZNACZONE ŻE WGRYWASZ "BLANK'A" - ten plik służy do wyczyszczenia pamięci.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
Daro1003
Posts: 35
Joined: Fri Jan 18, 2019 6:22 am

Tue Jul 02, 2019 2:17 pm

A jaką wersje powinienem ładować do wemos d1 mini ? 1Mb czy 4Mb ??

Na drugiej konfiguracji kolegi Patryk poszło do jednego z trzech sztuk i zgłasza się moduł z w sieciach wifi czyli jest poprawa. Do dwóch pozostałych nie idzie wcale ani jedna ani druga konfiguracja.
Patryk
Posts: 434
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Tue Jul 02, 2019 2:54 pm

Daro1003 wrote:
Tue Jul 02, 2019 2:17 pm
A jaką wersje powinienem ładować do wemos d1 mini ? 1Mb czy 4Mb ??

Na drugiej konfiguracji kolegi Patryk poszło do jednego z trzech sztuk i zgłasza się moduł z w sieciach wifi czyli jest poprawa. Do dwóch pozostałych nie idzie wcale ani jedna ani druga konfiguracja.
Wemos d1 mini ma 4MB.

Ale to zależy jak był soft skonfigurowany.
Jak ma rozszerzenie  _1024 to wgrywany FLASH SIZE 8Mb
Jak ma  _4096 to FLASH SIZE 32Mb.
Do modulu z większą pamięcią można wgrać soft o mniejszej pojemności, ale na odwrót już nie.
Ja osobiście od pewnego czasu używam tylko do wgrywania programatora CP2101 (Wemos ma już zabudowany programator ) oraz programu
ESP8266 DOWNLOAD TOOL V3.6.5
Przed wgraniem softu wyczyszczenie pamięci : ERASE
i raczej nie ma problemu z wgrywaniem.
A tutaj w załączniku pdf kolega fajnie opisał jak się posługiwać tym programem.
 viewtopic.php?p=44065#p44065
Również musisz stosować się do:
 viewtopic.php?f=23&t=3031
Last edited by Patryk on Tue Jul 02, 2019 3:10 pm, edited 1 time in total.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 464
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Tue Jul 02, 2019 3:02 pm

Jeden istotny szczegół: D1 mini ma 4 MB.

Ps. Dzięki za podlinkowanie :D .
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Patryk
Posts: 434
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Tue Jul 02, 2019 3:17 pm

Już poprawiłem :D
A i jeszcze jedno.
Przynajmniej ja tak robię.
Po każdej operacji typu czyszczenie, wgrywanie itd. Rozłaczaj moduł od zasilania ( USB ).
A jak już soft jest wgrany NIE uruchamiaj go z portu USB kompa. Najlepiej z innego zasilacza ( np. ładowarki telefonu).
Zdażyło mi się parę razy że moduł sam "przestawił" się w tryb fleshowania ( czemu - nie wiem).
User avatar
QLQ
Posts: 802
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Jul 02, 2019 4:22 pm

Patryk wrote:
Tue Jul 02, 2019 3:17 pm
Już poprawiłem :D
A i jeszcze jedno.
Przynajmniej ja tak robię.
Po każdej operacji typu czyszczenie, wgrywanie itd. Rozłaczaj moduł od zasilania ( USB ).
A jak już soft jest wgrany NIE uruchamiaj go z portu USB kompa. Najlepiej z innego zasilacza ( np. ładowarki telefonu).
Zdażyło mi się parę razy że moduł sam "przestawił" się w tryb fleshowania ( czemu - nie wiem).
Wemos d1 mini cały czas odpalam z USB kompa z podpietymi czujnikami i nic się nie dzieje hula aż milo podczas testów.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
Daro1003
Posts: 35
Joined: Fri Jan 18, 2019 6:22 am

Wed Jul 03, 2019 12:20 pm

Na poniższych dwóch różnych ustawieniach załadowałem do jednej sztuki wemos d1 mini ale na 3 sztuki tylko do jednej mi idzie w dwóch pozostałych tylko miga dioda ale się nie ładuje. Czy możliwe że te dwa pozostałe są uszkodzone ?

Jak powinienem poprawnie wyczyścić pamięć tych dwóch pozostałych ??
Attachments
Ustawienia4.png
Ładuje się tylko d 1 na 3 sztuki wemos się zgłasza w sieci WiFi czy te ustawienia są poprawne ?
Ustawienia4.png (34.96 KiB) Viewed 300 times
Ustawienia3.png
Ładuje się tylko d 1 na 3 sztuki wemos się zgłasza w sieci WiFi czy te ustawienia są poprawne ?
Ustawienia3.png (28.99 KiB) Viewed 307 times
User avatar
makrz
Posts: 253
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm
Location: Opole

Wed Jul 03, 2019 2:18 pm

Ja czyszczę pamieć tak
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (132.42 KiB) Viewed 298 times
Wgraj jeszcze esp_init_data_default.bin pod adres 0x3fc000
Post Reply