Wemos D1 mini - problem z wgraniem Supla

User avatar
pzygmunt
Posts: 5999
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jul 03, 2019 2:38 pm

Do tego jest przycisk "ERASE"
User avatar
Daro1003
Posts: 10
Joined: Fri Jan 18, 2019 6:22 am

Wed Jul 03, 2019 2:43 pm

Czyli ładuje plik blank_1MB i resztę ustawień takie same plus przycisk ERASE ?
Patryk
Posts: 177
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Wed Jul 03, 2019 3:22 pm

Nie ładuj pliku blank_1MB.
ERASE = czyszczenie pamięci.
User avatar
makrz
Posts: 119
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm
Location: Opole

Wed Jul 03, 2019 3:34 pm

Daro1003 wrote:
Wed Jul 03, 2019 2:43 pm
Czyli ładuje plik blank_1MB i resztę ustawień takie same plus przycisk ERASE ?
Nie.
Pobierz InCan Easy stąd. Załaduj trzy pliki do esp8266 download tools. Ustawienia w pliku readme i nie zapomnij je "zaptaszkować" a inne "odptaszkować". Podłącz D1 mini ustaw port com i naciśnij przycisk "erase"
CONNECT BAUD: 115200
============
.Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
-----------------------
crc_efuse_4bit: 0
crc_calc_4bit: 8
48bit mac
W monitorze (to czarne) powinieneś zobaczyć coś takiego. Gdy w oknie zaświeci się na zielono "FINISH" naciśnij "start" i poczekaj aż się załaduje do d1 mini. Naciśnij "reset" na d1 albo odłącz i włącz zasilanie i będzie działać (chyba). Daj znać jak poszło.

PS. Właśnie próbowałem i bez esp_init_data_default.bin nie ruszyło.
User avatar
Daro1003
Posts: 10
Joined: Fri Jan 18, 2019 6:22 am

Wed Jul 03, 2019 7:05 pm

Niestety nie poszło nie wiem co jest nowy esmos z foli.
Ustawienia:
Attachments
Ustawienia5.png
Ustawienia5.png (30.41 KiB) Viewed 107 times
Arek.kandula
Posts: 227
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Wed Jul 03, 2019 7:50 pm

A masz opornik wstawiony między D3 oraz 3.3
User avatar
lesny8
Posts: 642
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Wed Jul 03, 2019 7:53 pm

Zamień miejscami plik pierwszy i trzeci. Wgrywasz je pod złe adresy.
Patryk
Posts: 177
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Wed Jul 03, 2019 8:54 pm

Tak jak @lesny8 napisał post wyżej próbujesz wgrać pod źle adresy.

Nastepna sprawa.
Kiedyś ktoś pisał na forum  ( teraz tego nie znajdę), że żeby coś wgrać do Wemosa musiał przed włączeniem zasilania zwierać GPIO 0 do masy ( dla Wemosa to D3 i GND ).
Czyli tak jak np robi się to przy Sonoff-ach.
Ja osobiście nie miałem takiego problemu, ani nigdy tak nie robiłem. Ale jak by co to możesz spróbować.
Tu masz pokazane jak to podłączyć:
 viewtopic.php?p=44001#p44001
User avatar
makrz
Posts: 119
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm
Location: Opole

Wed Jul 03, 2019 9:04 pm

Code: Select all

 Initial parameters for "ESP Flash Download Tool":

CrystalFreq: 26M

SPI SPEED: 40MHz

FLASH MODE: DOUT

FLASH SIZE: 32mBIT

BAUDRATE 115200

FLASH SIZE 32Mbit (4MByte)

inCan_easy_4096_eagle.flash.bin-------->0x00000

inCan_easy_4096_eagle.irom0text.bin---->0x40000

esp_init_data_default.bin------>0x3fc000
Zybi
Posts: 1325
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Wed Jul 03, 2019 9:14 pm

Daro1003 wrote:
Wed Jul 03, 2019 7:05 pm
Niestety nie poszło nie wiem co jest nowy esmos z foli.
Ustawienia:
Przy komunikacie FAIL zrób tak:
1. Zamknij okno flashowania pragramu ESP Flash Download Tool, czyli do poziomu wyboru chipa
2. Odłącz na chwilę WeMos-a od portu USB i ponownie podłącz
3. Wybierz w ESP FDT odpowiedni chip, ustaw port COM i wykonaj START

Mi to zawsze pomaga przy tego typu objawach.
Post Reply