Instalacja Supla na Raspberry.

Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Fri Mar 04, 2016 10:58 pm

Zainstalowałem "OS Supla" na Raspberry pi3, ale na monitorze miałem tylko kolorowe kwadraty. Zainstalowałem wiec raspbiana i działa. Teraz nie mogę sformatować karty żeby zainstalować znowu "Os Supla". Czy mogę skopiować tylko jakieś pliki z tego obrazu z waszej strony czy muszę instalować od nowa cały obraz?
User avatar
pzygmunt
Posts: 4379
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Mar 05, 2016 11:52 am

Możesz oczywiście "ręcznie" wrzucić potrzebne oprogramowanie. Jak to zrobić opisane jest w tym wątku
viewtopic.php?f=6&t=7
Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Sat Mar 05, 2016 6:12 pm

Dzisiaj próba na innej karcie i to samo. Tylko kolorki na monitorze i czerwona dioda na Raspberry. Muszę jednak ręcznie wrzucić.
image.jpeg
image.jpeg (125.56 KiB) Viewed 1818 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 4379
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Mar 05, 2016 6:36 pm

Obraz karty był przygotowany na Raspbian-ie w wersji przed pojawieniem się PBPIv3 dlatego może być rzeczywiście jakiś problem.
Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Sat Mar 05, 2016 6:52 pm

Ale spróbuje moze ręcznie zadziała.
User avatar
pzygmunt
Posts: 4379
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Mar 05, 2016 6:55 pm

Ręcznie musi zadziałać
0xFF
Posts: 302
Joined: Sat Feb 20, 2016 8:54 pm

Sat Mar 05, 2016 7:31 pm

RPi 3 bez aktualizacji na pewno nie zadziała ze starym image. Zmieniony jest port obsługi karty SD.
Last edited by 0xFF on Sat Mar 05, 2016 8:55 pm, edited 1 time in total.
Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Sat Mar 05, 2016 8:12 pm

Cokolwiek chcem zrobić na Raspberry mam brak dostępu.
Edit:
Przez konsolę udało mi sie skopiować i edytować potrzebne pliki.

A jednak gdy próbuje zainstalować skrypt startowy mam "acces denied".
Edit:
Logowanie na root pomogło. :oops:
User avatar
pzygmunt
Posts: 4379
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Mar 05, 2016 9:03 pm

Oczywiście możesz przelogować się na root-a ale zamiast tego powinieneś stosować po prostu sudo czyli przed każdym poleceniem wymagającym wyższych uprawnień dodajesz "sudo" np:

sudo nano /etc/supla-dev/supla.cfg
slawek
Posts: 1804
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Mar 14, 2016 11:54 pm

Witam
Mam dokładnie taki sam problem jak Radek - tylko kolorowy obraz.
Mam RPi 3 - czy problem jest tylko z tym sprzętem, czy jest już jakieś rozwiązanie?
Jeśli nie, to wolnej chwili spróbuję na "piechotę"...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply