Instalacja Supla na Raspberry.

Radek
Posty: 71
Rejestracja: sob lut 13, 2016 9:26 am

pt mar 04, 2016 10:58 pm

Zainstalowałem "OS Supla" na Raspberry pi3, ale na monitorze miałem tylko kolorowe kwadraty. Zainstalowałem wiec raspbiana i działa. Teraz nie mogę sformatować karty żeby zainstalować znowu "Os Supla". Czy mogę skopiować tylko jakieś pliki z tego obrazu z waszej strony czy muszę instalować od nowa cały obraz?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8463
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob mar 05, 2016 11:52 am

Możesz oczywiście "ręcznie" wrzucić potrzebne oprogramowanie. Jak to zrobić opisane jest w tym wątku
viewtopic.php?f=6&t=7
Radek
Posty: 71
Rejestracja: sob lut 13, 2016 9:26 am

sob mar 05, 2016 6:12 pm

Dzisiaj próba na innej karcie i to samo. Tylko kolorki na monitorze i czerwona dioda na Raspberry. Muszę jednak ręcznie wrzucić.
image.jpeg
image.jpeg (125.56 KiB) Przejrzano 3056 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8463
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob mar 05, 2016 6:36 pm

Obraz karty był przygotowany na Raspbian-ie w wersji przed pojawieniem się PBPIv3 dlatego może być rzeczywiście jakiś problem.
Radek
Posty: 71
Rejestracja: sob lut 13, 2016 9:26 am

sob mar 05, 2016 6:52 pm

Ale spróbuje moze ręcznie zadziała.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8463
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob mar 05, 2016 6:55 pm

Ręcznie musi zadziałać
0xFF
Posty: 308
Rejestracja: sob lut 20, 2016 8:54 pm

sob mar 05, 2016 7:31 pm

RPi 3 bez aktualizacji na pewno nie zadziała ze starym image. Zmieniony jest port obsługi karty SD.
Ostatnio zmieniony sob mar 05, 2016 8:55 pm przez 0xFF, łącznie zmieniany 1 raz.
Radek
Posty: 71
Rejestracja: sob lut 13, 2016 9:26 am

sob mar 05, 2016 8:12 pm

Cokolwiek chcem zrobić na Raspberry mam brak dostępu.
Edit:
Przez konsolę udało mi sie skopiować i edytować potrzebne pliki.

A jednak gdy próbuje zainstalować skrypt startowy mam "acces denied".
Edit:
Logowanie na root pomogło. :oops:
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8463
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob mar 05, 2016 9:03 pm

Oczywiście możesz przelogować się na root-a ale zamiast tego powinieneś stosować po prostu sudo czyli przed każdym poleceniem wymagającym wyższych uprawnień dodajesz "sudo" np:

sudo nano /etc/supla-dev/supla.cfg
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn mar 14, 2016 11:54 pm

Witam
Mam dokładnie taki sam problem jak Radek - tylko kolorowy obraz.
Mam RPi 3 - czy problem jest tylko z tym sprzętem, czy jest już jakieś rozwiązanie?
Jeśli nie, to wolnej chwili spróbuję na "piechotę"...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ