Supla sql

User avatar
akszyn
Posts: 74
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Wed Jul 03, 2019 3:17 pm

pomoże mi ktoś ogarnąć instalacji własnej instancji supli na sql bo nie ogarniam co i jak bo mam same błędy wyskakują używając tego poradnika https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... classic.md (nie mam raspberry pi, mam aktualnie tylko czysty mysql z dostepem przez phmmyadmin) dorzucam screen z mojego sql
Attachments
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (21.72 KiB) Viewed 327 times
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
User avatar
pzygmunt
Posts: 6854
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jul 03, 2019 3:21 pm

Użyj dockera
User avatar
akszyn
Posts: 74
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Wed Jul 03, 2019 3:24 pm

nie mam sprzętu a mam sql wiec chciałbym spróbować dokonać takiej instalacji skoro jest taka możliwość a ze z sql mam male doświadczenie wiec proszę o pomoc
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
User avatar
pzygmunt
Posts: 6854
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jul 03, 2019 3:42 pm

Skąd założenie, że nie masz sprzętu ?
Jeśli na tym etapie masz problem to dalej sobie nie poradzisz. Użyj dockera.
User avatar
akszyn
Posts: 74
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Wed Jul 03, 2019 3:55 pm

Mam dostęp do serwera FTP z serwerem www oraz do kilku wersji SQL (zawartych w życie ekranu) więc potrzebował bym pewnie tylko komend do SQL. Nie mam żadnego NAS aby postawić dockera ani żadnego wolnego pc a także raspberry pi a wydaje mi się że tamta instrukcja napisana przez fracz nie jest kompletna (dla zielony)
Attachments
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (183.29 KiB) Viewed 307 times
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
User avatar
pzygmunt
Posts: 6854
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jul 03, 2019 4:03 pm

Trochę offtopic i nie bierz tego do siebie ale tak mi się "kilka komend" skojarzyło ;)


Technik: Witam. W czym mogę pomóc?
Klient: Z zasilacza mojego komputera unosi się dym...
Technik: Wygląda na to, że potrzebuje pan nowego zasilacza do komputera...
Klient: Nie, wcale nie! To trzeba tylko zmienić coś w plikach startowych...
Technik: Proszę pana, to co pan opisał, to zepsuty zasilacz. Musi go pan wymienić...
Klient: W żadnym wypadku! Ktoś mi powiedział, że to wystarczy tylko zmienić pliki startowe, żeby się pozbyć tego problemu! Niech mi pan tylko poda właściwe komendy...

Przez następnych 10 minut, pomimo wysiłków technika w wyjaśnieniu problemu i jego rozwiązania, klient uparcie twierdził, że to on ma rację. W końcu zirytowany technik powiedział...

Technik: Przepraszam. Zwykle nie mówimy o tym naszym klientom, ale jest taka nieudokumentowana komenda w DOS'ie, która załatwia ten problem...
Klient: Wiedziałem!!
Technik: Proszę tylko dodać linię "LOAD BEZDYMU.COM" na końcu pańskiego pliku CONFIG.SYS, i wszystko powinno zacząć działać. Proszę zadzwonić i powiedzieć jak poszło...

Dziesięć minut później, klient oddzwonił...

Klient: Nie zadziałało. Z zasilacza ciągle unosi się dym...
Technik: Której wersji DOS'a pan używa?
Klient: MS-DOS 6.22...
Technik: No, to tu leży problem. Ta wersja DOS'a nie obsługuje komendy BEZDYMU. Musi się pan skontaktować z Microsoft'em i zapytać ich o łatę na system. Proszę zadzwonić i powiedzieć jak panu poszło...

Po około godzinie, telefon znowu zadzwonił...

Klient: Będę potrzebował nowego zasilacza...
Technik: Jak pan do tego doszedł?
Klient: No więc, zadzwoniłem do Microsoft'u i powtórzyłem ich technikowi to co pan mi powiedział, a on zaczął mnie wypytywać o wytwórcę zasilacza...
Technik: I co panu powiedział?
Klient: Że mój zasilacz nie jest kompatybilny z komendą BEZDYMU...
User avatar
akszyn
Posts: 74
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Wed Jul 03, 2019 4:08 pm

rozumiem do czego to zmierza , ale po co jest instrukcja na github że można zainstalować na sql ? SKORO GDY PROSZĘ O BARDZIEJ OBSZERNY PORADNIK TO OTRZYMUJE ODPOWIEDZ NIE NA TEMAT ? chciałbym spróbować czy moja baza sql se z tym poradzi to dostaje odpowiedz typu : niech pan kupi pralkę a nie odkurzacz (przedstawiciel musi sprzedać x pralek to wciska pralki )
Last edited by akszyn on Wed Jul 03, 2019 4:19 pm, edited 1 time in total.
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
User avatar
pzygmunt
Posts: 6854
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jul 03, 2019 4:11 pm

Instrukcja wyraźnie mówi, że potrzebujesz dostęp do powłoki aby uruchomić komendę

Code: Select all

php /var/www/supla-scripts/supla-scripts init
Postawienie bazy z dump-a nie jest dobrym rozwiązaniem.
Powinieneś to robić za pomocą w/w komendy.
User avatar
akszyn
Posts: 74
Joined: Wed May 22, 2019 2:40 pm
Location: Szczecin
Contact:

Wed Jul 03, 2019 4:15 pm

czyli jak rozumiem z poziomu phpmyadmin nic nie zdziałam? wiec czego potrzebuje ? może wystarczy doinstalować jakieś komponenty i będzie można ruszyć bez problemu ? a przypadkiem dump nie jest do robienia kopi zapasowych czy coś tego typu?
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)+ sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
User avatar
pzygmunt
Posts: 6854
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jul 03, 2019 4:19 pm

Potrzebujesz MySQL-a, PHP, Serwer WWW i dostęp do powłoki (w przypadku windows do cmd.exe w przypadku linux-a do /bin/sh /bin/bash itp.)

... ale to jest przepisywanie instrukcji
https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... classic.md
Post Reply