dodanie ds18b20

User avatar
QLQ
Posts: 675
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Mon Jul 08, 2019 9:39 pm

qba93 wrote:
Mon Jul 08, 2019 9:24 pm
mam dwa mini wemios i nodemcu i 3 ds i zadne nie trybi tylko bme haaha ide spać już ... z tego mógłby powstać jakiś film komediowy :D
No kurcze nie wiem. Nie jestem orłem z programowania . Na prawdę chcę Tobie pomóc no ale cóż..
qba93
Posts: 94
Joined: Thu Apr 18, 2019 10:09 pm

Mon Jul 08, 2019 10:01 pm

Luzik bardzo doceniam Twoje starania ale i tak to zrobi prędzej czy później.Zapytam jeszcze jak masz podłączone BME jest do D1,D2,G i 3,3 i ds 5V GND i D4 ? GND współne dla BME i DS
User avatar
QLQ
Posts: 675
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Mon Jul 08, 2019 10:33 pm

qba93 wrote:
Mon Jul 08, 2019 10:01 pm
Luzik bardzo doceniam Twoje starania ale i tak to zrobi prędzej czy później.Zapytam jeszcze jak masz podłączone BME jest do D1,D2,G i 3,3 i ds 5V GND i D4 ? GND współne dla BME i DS
TAK. A właśnie zrobiłem , że BME nie musi być podłączony i moduł startuje i łączy się z Cloud :o
qba93
Posts: 94
Joined: Thu Apr 18, 2019 10:09 pm

Mon Jul 08, 2019 10:42 pm

noo u mnie musi być podłączony bo inaczej pokazuje, ze wyłączony jest ale to szczegół :D
--------------
Zrobione nie wiem jak ale zmieniłem rezystory i działa mimo że wcześniej na innym sofcie działał
Attachments
A7EA9E34-731B-4713-B911-B173726D5DA2.png
A7EA9E34-731B-4713-B911-B173726D5DA2.png (391.59 KiB) Viewed 147 times
qba93
Posts: 94
Joined: Thu Apr 18, 2019 10:09 pm

Fri Jul 12, 2019 8:19 pm

co ile się aktualizują dane z czujnika ciśnienia?
User avatar
shimano73
Posts: 753
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Fri Jul 12, 2019 9:14 pm

Wydaje mi się ze w tym samym czasie co temperatura jeśli masz na myśli BME
User avatar
QLQ
Posts: 675
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Fri Jul 12, 2019 9:16 pm

qba93 wrote:
Fri Jul 12, 2019 8:19 pm
co ile się aktualizują dane z czujnika ciśnienia?
jest to ustalane w bibliotece SuplaDevice na co 10 sekund. pin->time_left = 10000;
MOŻNA ZMIENIĆ :) tylko nie wiem po co .

Code: Select all

} else if ( ( channel->Type == SUPLA_CHANNELTYPE_DHT11
                 || channel->Type == SUPLA_CHANNELTYPE_DHT22
                 || channel->Type == SUPLA_CHANNELTYPE_AM2302 )
               && Params.cb.get_temperature_and_humidity != NULL ) {
        
        
        if ( pin->time_left <= 0 ) {
            
            pin->time_left = 10000;
            
            double t = pin->last_val_dbl1;
            double h = pin->last_val_dbl2;
            
            Params.cb.get_temperature_and_humidity(channel_number, &t, &h);
            
            if ( t != pin->last_val_dbl1
                || h != pin->last_val_dbl2 ) {
                
                pin->last_val_dbl1 = t;
                pin->last_val_dbl2 = h;
                
                channelSetTempAndHumidityValue(channel_number, t, h);
                srpc_ds_async_channel_value_changed(srpc, channel_number, channel->value); 
User avatar
QLQ
Posts: 675
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Fri Jul 12, 2019 9:20 pm

qba93 wrote:
Mon Jul 08, 2019 10:42 pm
noo u mnie musi być podłączony bo inaczej pokazuje, ze wyłączony jest ale to szczegół :D
--------------
Zrobione nie wiem jak ale zmieniłem rezystory i działa mimo że wcześniej na innym sofcie działał
ok ale POKAZUJE a nie że się nie loguje ESP do Cloud :) bo z tym if.... to jak nie było BME to modół albo się restartował albo w ogóle się nie logował.
qba93
Posts: 94
Joined: Thu Apr 18, 2019 10:09 pm

Fri Jul 12, 2019 9:54 pm

Ok, temat można chyba zamknąć.Jeśli ktoś chce do mini wemos podpiąć czujniki DS18B20 oraz BME280, niech pobierze ten soft.Wgra go np przez flash_download_tools_v3.6.5_0 z ustawieniami:
0x00000
QIO
32Mbit-C1
115200

Podłączenie:
BME280
GND->3,3V->D1->D2
DS18B20
GND(wspólne z BME280)->5V-D4
Po wgraniu softu wchodzimy w konfiguracje w przeglądarce 192.168.4.1 login:admin hasło:password i tyle.Skoro mi zadziałało to każdemu zadziała.Należy pamięć o rezystorze też do DS18B20 :P
Takie podsumowanie całego długiego wątku.Dziękuję wszystkim za pomoc.
Attachments
stacja pogody.rar
(221.04 KiB) Downloaded 3 times
User avatar
QLQ
Posts: 675
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Fri Jul 12, 2019 10:02 pm

qba93 wrote:
Fri Jul 12, 2019 9:54 pm
Ok, temat można chyba zamknąć.Jeśli ktoś chce do mini wemos podpiąć czujniki DS18B20 oraz BME280, niech pobierze ten soft.Wgra go np przez flash_download_tools_v3.6.5_0 z ustawieniami:
ni diabła nie mogę znaleźć - może mi to kolega gdzieś udostępnić. 3.6.6 nie chce mi działać na XP :) :D
Post Reply