Arduino Mega + W5100 Connection fail

Bart
Posts: 4
Joined: Sun Jul 07, 2019 8:18 pm

Tue Jul 09, 2019 8:14 am

Witam,
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu ze zrywaniem połączenia z serwerem Supla.

Wysyłam informację z czujników DS18B20 i DHT22 na serwer Supla z wykorzystaniem Arduino Mega 2560 + ethernet shield W5100.
Inicjalizacja, odczyt temperatur, dodawanie kanałów do serwera przebiega prawidłowo, później 3-4 pętle odczytu temperatur, a następnie pojawia się błąd:
Not connected
Connection fail. Server: svr22.supla.org

na zmianę z błędem:
ssrpc_in_queue_push error
Iterate fail
    Sprawdzałem działanie na 2 różnych routerach,
      Z routerami łączy shield W5100, oraz max 2 inne urządzenia po WiFi,
        Zwiększyłem czas dzierżawy do 24h i bez zmian,
          Dodałem 10s opóźnienia w pętli, nie ma to wpływu,
            Zmieniałem serwer DNS, brak poprawy.

            Nie mam już pomysłu, co dalej sprawdzać :cry:
            piomar2
            Posts: 29
            Joined: Fri Apr 26, 2019 5:32 pm
            Location: Bukowice

            Tue Jul 09, 2019 7:09 pm

            Witaj!
            Na początku działań w supli z mega i W5100 miałem szalone problemy z utrzymaniem łączności. Praktycznie pełna "kicha". Dopiero zmiana egzemplarza W5100 na inny zdecydowanie poprawiło sytuację. W tej chwili układ pracuje dość stabilnie ponad miesiąc. Zwiechy statystycznie raz na 2 tygodnie, pomimo, że do kodu dołożyłem wdt_enable(WDTO_4S);//reset jak zawiśnie.
            Może niewiele pomogłem ale trzeba próbować.
            piomar2
            Bart
            Posts: 4
            Joined: Sun Jul 07, 2019 8:18 pm

            Mon Jul 15, 2019 4:19 am

            Dziękuję za odpowiedź. Nie miałem pojęcia, gdzie szukać przyczyny.
            Czy uruchomienie serwera lokalnego np. na Raspberry Pi i dołączenie zestawu Arduino Mega + Ethernet shield W5100 poprawi stabilność pracy/ polączenia?
            piomar2
            Posts: 29
            Joined: Fri Apr 26, 2019 5:32 pm
            Location: Bukowice

            Mon Jul 15, 2019 5:28 am

            Ja nie mam serwera lokalnego ale jeżeli sprzęt będzie "niepełnosprawny" to jedynie jego wymiana może poprawić sytuację.
            Trochę mam praktyki w "kabelkach sieciowych" i wiem, jak jakość połączenia jest ważna. Wielokrotnie spotkałem się z nie kontaktem wtyczek na kablu UTP ze switchem, routerem bądź kartą sieciową, powodujący niestabilne działanie sieci. Jeżeli szwankuje połączenie W5100 (lub sam moduł) to zastosowanie serwera lokalnego niewiele poprawi. Bardzo ważne jest też poprawne krosowanie kabla UTP. U mnie stabilność mega+W5100 jest naprawdę zadowalająca, a czasami zamieszanie bardziej robię sam - grzebiąc w pobliżu sprzętu. Także sumując ważne jest : jakość kabla i wtyczek, poprawność krosowania, sprawność sprzętu, i co wykluczam w tym przypadku, poprawność oprogramowania. Program działa bez zarzutu u mnie to dlaczego miałby źle działać gdzie indziej... Kolejnym czynnikiem jest naprawdę dobre, stabilne i wydolne zasilanie.
            Ale sprzęt to sprzęt, łączność przez net też czasami szwankuje dlatego ja, chcąc się zabezpieczyć, mam możliwość resetu routera i mega+W5100 poprzez osobny system zbudowany na arduino UNO i GSM. Czasami wystarczy burza w pobliżu, aby sprzęt zaliczył "zwiechę" i wtedy resecik przez smsa i wszystko wraca do normy.

            Pozdrawiam
            piomar2
            Bart
            Posts: 4
            Joined: Sun Jul 07, 2019 8:18 pm

            Mon Jul 15, 2019 2:31 pm

            Cześć,
            Nie jestem specem od sieci. Sprawdzałem różne konfiguracje tj. podłączenie W5100 przez switch (którego jeszcze nie używam, ale jest zainstalowany), podłączenie bezpośrednie internet radiowy+router i połączenie bezpośrednie za pośrednictwem innego routera z internetem LTE. Za każdym razem, po pewnym czasie pojawiał się komunikat
            Not connected
            Connection fail. Server: svr22.supla.org
            .

            Dodatkowo sprawdzałem prędkość łącza na speedtest.net podłączając komputer do tego samego kabla - nie było zastrzeżeń, czas i prędkość porównywalne z innymi gniazdami ethernetowymi w domu.
            Podejrzewałem sam serwer Supli, ale nie wiem jak to sprawdzić dokładnie? Próbowałem go pingować, ale brak odpowiedzi, może coś źle robiłem.

            Jeśli chodzi o zasilanie, to cały układ sterowania składający się z: Arduino Mega, listwa 8 przekaźników, wyświetlacz OLED, moduł RTC, czujniki DS18B20 i DHT22 zasilane są z zasilacz 35W bezpośrednio, zatem jedynie moduł ethernetowy pobiera zasilanie z Arduino.

            Proponujesz kupno kolejnego egzemplarza do sprawdzenia?
            User avatar
            pzygmunt
            Posts: 5997
            Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
            Location: Paczków
            Contact:

            Mon Jul 15, 2019 3:16 pm

            Serwery Supli nie odpowiadają na pingi i to nie jest też ten kierunek.
            Gdyby coś się z nimi działo wiedzielibyśmy o tym.

            W załączniku raporty dostępności dla tego serwera.
            Do tego jest pełny monitoring na Zabbix-ie, który nic szczególnego nie monitował.
            Attachments
            SVR22_24H.pdf
            (333.4 KiB) Downloaded 3 times
            SVR22_7D.pdf
            (154.22 KiB) Downloaded 1 time
            piomar2
            Posts: 29
            Joined: Fri Apr 26, 2019 5:32 pm
            Location: Bukowice

            Mon Jul 15, 2019 3:57 pm

            Jak widać pzygmunt definitywnie wykluczył winę serwera supli. Myślę, że podmiana sprzętu arduino Mega (też miałem różne szopki z klonami) i W5100 jest pierwszą i najprostszą "drogą" do wyjaśnienia przyczyny kłopotów z łącznością. W necie można znaleźć trochę info o kłopotach z W5100 (https://poszukaj.elektroda.pl/szukaj,arduino-w5100.html). Jak masz ochotę to przejrzyj. Ja spróbowałbym , pomny moich kłopotów, po pierwsze podmienić sprzęt.
            piomar2
            User avatar
            pzygmunt
            Posts: 5997
            Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
            Location: Paczków
            Contact:

            Mon Jul 15, 2019 4:08 pm

            Pamiętam, że kiedyś był jakiś problem z tymi shieldami. Ktoś coś lutował i pomagało. Trzeba zapytać google-a.
            Maniek913
            Posts: 149
            Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

            Mon Jul 15, 2019 8:07 pm

            Większość egzemplarzy tych modułów ma wlutowane nieprawidłowe drabinki rezystorów na trafo wejściowym -zamiast 51 om są 510 om, powoduje to ze nie można się połączyć z niektórymi modelami routerów.
            tu jest info o tym https://forum.arduino.cc/index.php?topic=372779.0
            Bart
            Posts: 4
            Joined: Sun Jul 07, 2019 8:18 pm

            Mon Jul 15, 2019 8:10 pm

            Ok. Dziekuje za zainteresowanie problemem. Jeśli chodzi o sprzęt to sprawdzałem na klonie Arduino Mega i na oryginale - bez zmian. Będę próbował inny egzemplarz shielda.
            Post Reply