Odświeżanie stanu ikony arduino ide

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1016
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt lip 19, 2019 10:09 am

Witajcie , szukam w pamięci , szukam na forum i za nic nie mogę sobie przypomnieć / znaleźć jak przywrócić stan ikony po zaniku sieci wifi / zasilania
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7709
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lip 19, 2019 10:12 am

W obecnej wersji poprzez channelValueChanged
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

śr lip 24, 2019 10:44 am

@shimano73 udało Ci się to ogarnąć?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1016
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr lip 24, 2019 10:59 am

Jeszcze nie ponieważ, nie wiem dlaczego nie chce mi zapisywać stanu eepromie
Pomimo wykonania :
W setupie :
Eeprom.begin(4);
I dalej w innej części programu :
Eeprom.write(adres, stan)
Eeprom.commit;
Eeprom.end;
Delay(100);

Stan_ = Eeprom.read(adres);
I już tu jest problem bo nie zapisuje zmiennej stan .
Nie wiem może to jest wina innej części programu w której używam managerwifi który wykorzystując fs.h tworzy plik z danymi konfiguracyjnym .
Trochę mam z tym problem a potrzebuje zapamiętać stan 2 przekaźników ☹️
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

śr lip 24, 2019 11:48 am

A nie powinieneś zapisywac do eepromu przed pętlą setup?
Zobacz u @Elmaya viewtopic.php?f=9&t=4684&p=39885#p39885. On rozwiązał ten problem ale przekaźniki mają pamięć stanu. Ja bym tej pamięci nie chciał, bo może być przypadek, że po powrocie zasilania bedzie niepotrzebnie chodziła grzałka, albo lała się woda.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1016
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr lip 24, 2019 2:25 pm

Muszę zapisywać za każdym razem gdy zmieni się stan gpio , co prawda ono się zmienia dwa razy na dzień .
Urządzenie nad którym pracuje to to taki sterownik bojlera który zezwala na grzanie w taryfie nocnej + kontrola temperatury . On zezwala a nie reguluje temperatury , po przez stycznik załącza 3 fazy na bojler. Bojler ma swój termostat w który nie ingeruje.
U mnie na wsi często są 1-sekundowe wyłączenia prądu , co spowoduje restart urządzenia i bez pamięci woda się na rano nie zagrzeje ☹️.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7709
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lip 24, 2019 3:12 pm

Panowie. Zapisywanie to nie problem. Problemem jest to, że ta pamięć długo nie wytrzyma.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr lip 24, 2019 3:23 pm

@shimano73 zobacz jak to robię w Primary GUI zapis i odczyt eeprom
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posty: 1434
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr lip 24, 2019 3:32 pm

pzygmunt pisze:
śr lip 24, 2019 3:12 pm
Panowie. Zapisywanie to nie problem. Problemem jest to, że ta pamięć długo nie wytrzyma.
Dlatego w moich kompilacjach świadomie nie wprowadziłem pamięci stanu.
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

śr lip 24, 2019 3:43 pm

No to jak przesłać informację w jakim stanie jest przekaźnik po zerwaniu połączenia z serwerem. Dajcie proszę kawałek kodu :D . Zrobiliście to w programie, czy zmodyfikowaliście bibliotekę?
ODPOWIEDZ