Odświeżanie stanu ikony arduino ide

User avatar
shimano73
Posts: 915
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Fri Jul 19, 2019 10:09 am

Witajcie , szukam w pamięci , szukam na forum i za nic nie mogę sobie przypomnieć / znaleźć jak przywrócić stan ikony po zaniku sieci wifi / zasilania
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
pzygmunt
Posts: 6892
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Jul 19, 2019 10:12 am

W obecnej wersji poprzez channelValueChanged
cino111
Posts: 690
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Wed Jul 24, 2019 10:44 am

@shimano73 udało Ci się to ogarnąć?
User avatar
shimano73
Posts: 915
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Wed Jul 24, 2019 10:59 am

Jeszcze nie ponieważ, nie wiem dlaczego nie chce mi zapisywać stanu eepromie
Pomimo wykonania :
W setupie :
Eeprom.begin(4);
I dalej w innej części programu :
Eeprom.write(adres, stan)
Eeprom.commit;
Eeprom.end;
Delay(100);

Stan_ = Eeprom.read(adres);
I już tu jest problem bo nie zapisuje zmiennej stan .
Nie wiem może to jest wina innej części programu w której używam managerwifi który wykorzystując fs.h tworzy plik z danymi konfiguracyjnym .
Trochę mam z tym problem a potrzebuje zapamiętać stan 2 przekaźników ☹️
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
cino111
Posts: 690
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Wed Jul 24, 2019 11:48 am

A nie powinieneś zapisywac do eepromu przed pętlą setup?
Zobacz u @Elmaya viewtopic.php?f=9&t=4684&p=39885#p39885. On rozwiązał ten problem ale przekaźniki mają pamięć stanu. Ja bym tej pamięci nie chciał, bo może być przypadek, że po powrocie zasilania bedzie niepotrzebnie chodziła grzałka, albo lała się woda.
User avatar
shimano73
Posts: 915
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Wed Jul 24, 2019 2:25 pm

Muszę zapisywać za każdym razem gdy zmieni się stan gpio , co prawda ono się zmienia dwa razy na dzień .
Urządzenie nad którym pracuje to to taki sterownik bojlera który zezwala na grzanie w taryfie nocnej + kontrola temperatury . On zezwala a nie reguluje temperatury , po przez stycznik załącza 3 fazy na bojler. Bojler ma swój termostat w który nie ingeruje.
U mnie na wsi często są 1-sekundowe wyłączenia prądu , co spowoduje restart urządzenia i bez pamięci woda się na rano nie zagrzeje ☹️.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
pzygmunt
Posts: 6892
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jul 24, 2019 3:12 pm

Panowie. Zapisywanie to nie problem. Problemem jest to, że ta pamięć długo nie wytrzyma.
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Jul 24, 2019 3:23 pm

@shimano73 zobacz jak to robię w Primary GUI zapis i odczyt eeprom
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Wed Jul 24, 2019 3:32 pm

pzygmunt wrote:
Wed Jul 24, 2019 3:12 pm
Panowie. Zapisywanie to nie problem. Problemem jest to, że ta pamięć długo nie wytrzyma.
Dlatego w moich kompilacjach świadomie nie wprowadziłem pamięci stanu.
cino111
Posts: 690
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Wed Jul 24, 2019 3:43 pm

No to jak przesłać informację w jakim stanie jest przekaźnik po zerwaniu połączenia z serwerem. Dajcie proszę kawałek kodu :D . Zrobiliście to w programie, czy zmodyfikowaliście bibliotekę?
Post Reply