Supla a automatyczne sterowanie wentylacją mechaniczną

Asica10
Posty: 60
Rejestracja: czw lut 28, 2019 8:12 pm

wt lip 23, 2019 3:32 am

Witam.
Szukam softu który pozwoliłby na automatyczne sterowanie wentylacją mechaniczną w zależności od wilgotności i temperatury + właczanie wentylacji ręczne w Supla.

Wydaje mi się, że takiego softu nie ma ( przeszukałem forum), ale pytanie czy widzicie jakieś przeszkody by takie coś zrealizować?

Plan jest by wykorzystać soft dla sonoffa basic dodac DHT22 i kilka warunków w kodzie które włączałyby i wyłączały wentylator.

Wątpliwości mam czy jak wentylacja mi się uruchomi automatycznie ( warunki w kodzie po przekroczeniu zadanych wartości) to czy status w Supla się zmieni? Dodatkowo czy jest jakiś soft bazowy który można edytować modyfikować?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1109
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt lip 23, 2019 6:03 am

Da się sterować wentylacją na podstawie wartości wilgotności integrując się ze skryptami by @fracz :)
https://supla.fracz.com
Ustawiasz to w termostacie
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
ciekawy_zycia
Posty: 42
Rejestracja: śr mar 06, 2019 8:35 am

wt lip 23, 2019 7:23 am

Asica10 pisze:
wt lip 23, 2019 3:32 am
Witam.
Szukam softu który pozwoliłby na automatyczne sterowanie wentylacją mechaniczną w zależności od wilgotności i temperatury + właczanie wentylacji ręczne w Supla.

Wydaje mi się, że takiego softu nie ma ( przeszukałem forum), ale pytanie czy widzicie jakieś przeszkody by takie coś zrealizować?

Plan jest by wykorzystać soft dla sonoffa basic dodac DHT22 i kilka warunków w kodzie które włączałyby i wyłączały wentylator.

Wątpliwości mam czy jak wentylacja mi się uruchomi automatycznie ( warunki w kodzie po przekroczeniu zadanych wartości) to czy status w Supla się zmieni? Dodatkowo czy jest jakiś soft bazowy który można edytować modyfikować?

Pozdrawiam
Wentylacja sterować można w skryptach na zasadzie Włącz / Wyłącz, fajnie byłoby sterować także siłą wentylatorów. Ale tutaj potrzeba odpowiedni sterownik (hardware) który można byłoby obsłuzyć w supli.
Nie udało mi się znaleść takiego sterownika, wiec planuje samemu go wykonać. Części płyna przez ocean ;)
Chciałbym to zrobić w nastpujacy sposob:
W lazienkachi kuchni czujniki wilgotnosci, w pokojach czujniki temp , czujnik temp i wilgotności na zewn. Na podstawie tych pomiarow :
1. Jesli wilgotnosc w pomieszczeniach wieksza niz max_dopuszczlna to wlaczyc max wentulacje
2. W pozostalych przypadkach obliczyc "rozsądna" wartosc predkosci wentylowania:
2.1. Jesli noc to wentylacja minimalna
2.2. Policzyc srednia wilgotnosc w domu , wziasc pod uwage wilgotnosc na zewn i policzyc jaka predkosc ustawic tak zeby wilgotnosc osiagnela zadana wartosc w okreslonym czasie.
2.3. Jesli srednia temp w domu powyzej max temp, a na wylocie z reku mniejsza temp to zwieksz wentylacje
2.4 Jesli srednia temp w domu ponizej min temp, a a na wylocie z reku wieksza to zwieksz wentylacje

Kolejne kroki :
1. Jesli nikogo nie ma w domu - to wylaczyc wentylacje(czujnik ruchu)
2. Uwzglednic predkosc wentylacji od czujnikow CO2
3. Sterowanie by-passem w rekupertorze
4. Sterowanie nagrzewnica w reku
5. Sterowanie wymiennikiem ciepla dla reku.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1123
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt lip 23, 2019 8:55 am

Posiadam wentylacje mechaniczna z rekuperatorem firmy Bartosz i sterownikiem STW-1 , jest to bardzo prosty sterownik jak na dzisiejsze czasy .
Włączyłem prototypowy układ powiedzmy rownolegle do oryginalnego . Mój układ wskazuje zanieczyszczenie filtra na czerpni ( na razie tylko tu) i temperaturę w oparciu o czujnik sdp810-500, dodatkowo kontroluje wydajność wentylatora w przeliczeniu na %, mam zamiar jeszcze wyliczać sprawność ale to już wyższa matematyka 😉, jest również plan możliwość załączenia przewietrzenia - stw-1 ma takie wejście ale jest ono typu „pożarowego” co powoduje ze srw-1 piszczy a wyświetlacz miga .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Asica10
Posty: 60
Rejestracja: czw lut 28, 2019 8:12 pm

wt lip 23, 2019 6:05 pm

michael pisze:
wt lip 23, 2019 6:03 am
Da się sterować wentylacją na podstawie wartości wilgotności integrując się ze skryptami by @fracz :)
https://supla.fracz.com
Ustawiasz to w termostacie
Czy za pomocą skryptów by @fracz jest opcja strerować dwoma zmiennymi ( np jeżeli temp >25 i wilgotność >80% włącz przekaźnik)?
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1109
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

śr lip 24, 2019 6:31 am

Teoretycznie dałoby się, jeżeli @fracz wprowadzi taką opcję. Dotąd nikt nie zgłosił takiej potrzeby.
A na dzień dzisiejszy przy większym kombinowaniu za pomocą zdarzeń do zrobienia od zaraz :)
-> viewtopic.php?f=24&t=3791
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
ciekawy_zycia
Posty: 42
Rejestracja: śr mar 06, 2019 8:35 am

śr lip 24, 2019 7:38 am

michael pisze:
śr lip 24, 2019 6:31 am
Teoretycznie dałoby się, jeżeli @fracz wprowadzi taką opcję. Dotąd nikt nie zgłosił takiej potrzeby.
A na dzień dzisiejszy przy większym kombinowaniu za pomocą zdarzeń do zrobienia od zaraz :)
-> viewtopic.php?f=24&t=3791
Hmm pytanie dotyczlylo czy mozna sterowac 2 zmiennymi zeby zalaczyc przekaznik, i przeciez mozna to zrobic w warunku sceny i jako akcje ustawic przekaznik odpowiednio.

Kod: Zaznacz cały

{% set temp =30 %}
{% set wilgotnosc = 82 %}
{% if ((temp > 25) and (wilgotnosc >80)) %}1{% else %}0{% endif %}
oczywiscie zamiast temp i wilgotnosc ustawionych na stale to trzeba wartosci odczytac z przekaznikow.

To co jest trudniejsze to jak odpalac scene z takim sprawdzeniem w miare regularnie, ale to inny watek, ale jest to tez mozliwe.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1109
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

śr lip 24, 2019 7:55 am

ciekawy_zycia pisze:
śr lip 24, 2019 7:38 am
Hmm pytanie dotyczlylo czy mozna sterowac 2 zmiennymi zeby zalaczyc przekaznik
Więc odpowiedziałem
ciekawy_zycia pisze:
śr lip 24, 2019 7:38 am
To co jest trudniejsze to jak odpalac scene z takim sprawdzeniem w miare regularnie
Dlatego uważam, że odpowiedziałem dobrze.
Podane przez Ciebie zmienne OK, ale scena i tak nie wywołała się automatycznie :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
ciekawy_zycia
Posty: 42
Rejestracja: śr mar 06, 2019 8:35 am

śr lip 24, 2019 8:14 am

michael pisze:
śr lip 24, 2019 7:55 am
Dlatego uważam, że odpowiedziałem dobrze.
Podane przez Ciebie zmienne OK, ale scena i tak nie wywołała się automatycznie :)
OK, ale teraz mamy sprowadzony problem do automatycznego odpalania, albo jeszcze inaczej jak czesto sprawdzac ten warunek (próbkowac), W sterowaniu rekuperacja nie ma potrzeby żeby co 1 sek robić takie sprawdzenie, co 5 min wystarczy dla większości potrzeb, moze nawet co 30min ( koncu temp i wilgotnosc nie zmieniaja sie tak szybko). Takie próbkowanie jest jak najbardziej do zrobienia, u mnie dziala co 5 min (dla systemu podlewania ) w rekuperacji bedzie podobnie jak części przypłyną i ogarne hardware.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”