Powracający temat timera

Post Reply
paweldaw
Posts: 6
Joined: Thu Jan 17, 2019 8:04 pm

Mon Jul 29, 2019 6:06 pm

Moje kochane dzieci przyzwyczaiły się już do tego, że w domu od dłuższego czasu funkcjonują urządzenia Smart. W związku z powyższym w każdej chwili mogą wyłączyć światła w pokojach z dowolnego miejsca (bo przecież telefony mają niemal przyklejone do dłoni) czy rzucić komendą do Google Home. Problem pojawia się przy wyjściu z domu - bo przecież trzeba telefon od ręki odkleić, założyć buty, wziąć plecak czy kurtkę no i trzymając w jednym ręku power banka a w drugim ręku klucze zamknąć drzwi... zatem komu by się chciało/kto by pamiętał zgasić światło w przedpokoju. Oczywiście durny tatuś zamiast wziąć pasa i nauczyć jednego z drugim gaszenia światła (tak po wejściu do domu jak i przy wyjściu) znalazł AFE Firmware i realizuje automatyczne wyłączenie światła po zadanym czasie (3 min 40 sek) w "konkurencyjnym" oprogramowaniu. W miarę rozbudowy systemu stwierdzam, że jednak chciałbym mieć wszystkie urządzenia w jednym miejscu i na jednej platformie.

Na programowaniu znam się jak szczerbaty na sucharach, ale z wgraniem softu do sonoff touch problemów nie miałem. Nie potrzebuję ustawienia czasu przez cloud. Soft mogę wgrać (skompilować?) w Arduino. Tylko w którym miejscu? Musi się przecież w jakiś sposób dać! Błagam Was - pojawiło się ze 100 czujników, liczniki energii, moduły bramowe i tysiąc nowości łącznie ze sterowaniem głosowym via GH a ja potrzebuję zwykłego timera który będzie wyłączał przekaźnik w sonoff touch po niecałych 4 minutach.

Pozdrawiam,
Paweł
User avatar
pzygmunt
Posts: 7024
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Jul 29, 2019 6:38 pm

"Automat schodowy" to załatwi temat ale muszę w końcu firmware do tego zrobić.
dobo
Posts: 102
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm

Mon Jul 29, 2019 7:10 pm

pomyśl nad tym BIS-413i 230 V
paweldaw
Posts: 6
Joined: Thu Jan 17, 2019 8:04 pm

Mon Jul 29, 2019 7:20 pm

Adminku kochany, automat schodowy to jest to, ale moje nastoletnie bombelki;) używają przycisku fizycznego żeby światło włączyć a automat schodowy z tego co czytałem działa tylko na aplikacji.

Jeśli mi to ogarniesz to ja, zagorzały ateista pomodlę się co by na starość nie serce Ci stawało.

Pozdrawiam,
Paweł
paweldaw
Posts: 6
Joined: Thu Jan 17, 2019 8:04 pm

Mon Jul 29, 2019 7:29 pm

dobo wrote:
Mon Jul 29, 2019 7:10 pm
pomyśl nad tym BIS-413i 230 V
Przecież ta funkcjonalność (timer) jak już pisałem jest zaimplementowana w "konkurencyjnym" oprogramowaniu. Tak czy inaczej raczej nie ma potrzeby dostawiać kolejnego przekaźnika.

Edit po kilku minutach...

Zresztą w espeasy taką funkcjonalność mamy dzięki rules, w tasmocie commands w afe menu graficzne a supla tutaj kuleje. Tyle możliwości "ucieka" - automat schodowy to raz, podlewanie ogrodu - prócz harmonogramów jeśli trawa ducha "pyk" i podlewamy żądany czas, kontaktron przy bramie włączający podświetlanie na podjeździe... Zastanawiam się w sumie czemu nie zostało to wprowadzone na samym początku projektu.
Post Reply