Korekcja wskazań temperatury i wilgotności - Arduino

Post Reply
Asica10
Posts: 52
Joined: Thu Feb 28, 2019 8:12 pm

Sat Aug 03, 2019 1:30 pm

Witam,

Posiadam kilka czujników DHT22, których wskazania są różne. Chciałbym w kodzie wprowadzić stała która posłuży do kalibracji wskazań czujnika, niestety nie wiem jak to zrobić by ta skorygowana wartość została wysłana do Supli.


Dodatkowo jak zrobić by w aplikacji zmianiał się stan/status przełącznika ( w kodzie mam kilka warunków które powodują zmiane stanu przełącznika na podstawie temp wilgotności ).



Dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam
Asica10
Posts: 52
Joined: Thu Feb 28, 2019 8:12 pm

Mon Aug 05, 2019 8:57 am

Czy mógłbym prosić kogoś o pomoc bo dalej nie mogę sobie z tym poradzić.

Z góry dziękuje
User avatar
shimano73
Posts: 919
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Mon Aug 05, 2019 9:10 am

Korektę temperatury możesz robić w cloudzie , co zmiany stanów przejrzyj projekt Primary GUI
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Asica10
Posts: 52
Joined: Thu Feb 28, 2019 8:12 pm

Mon Aug 05, 2019 3:22 pm

cloud umozliwa zrobienie korekty tylko o wartość a nie o stała ( przez która mnoże uzyskany wynik). Pozatym w przypadku dht nie które maja rozrzut powyżej 10% a w cloudzie można korygować +/-10
User avatar
shimano73
Posts: 919
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Mon Aug 05, 2019 3:54 pm

Ogólnie rzecz biorąc czujnik dht są beznadziejne lepiej zastosować bme280.
Jeśli chcesz robić jakieś korekty w programie poszukaj zmiennej

Code: Select all

*temp=dht.readtemperature 
I zmień na coś w rodzaju
*temp=dht.readtemperature * korekta
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Asica10
Posts: 52
Joined: Thu Feb 28, 2019 8:12 pm

Mon Aug 05, 2019 5:43 pm

Jakie to banalne, że nie wpadłem na to wcześniej :) Dzięki Wielkie za pomoc!

To że DHT22 są beznadzieje to się już przekonałem... mam 2 sztuki BME280 które też przekłamują ale nie o tyle co DHT22.

A jest może jeszcze coś lepszego niż BME280 dla Supli? (zalezy mi na obsłudze temp i wilgotności)
User avatar
shimano73
Posts: 919
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Mon Aug 05, 2019 6:10 pm

Nie wiem czy lepsze ale inna budowa sht30/sht31 tez na i2c
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Post Reply