Raspberry Pi 0 - sensory

Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 339
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

wt sie 13, 2019 9:26 am

Pobrałem gotowy obraz supla-dev, przekaźniki i DS18B20 działają super. Mam problem z sensorami.
Definiuję type=SENSORNO, gpio 21 i w supla.org widzi sensor lecz stany się nie zmieniają. Podłączałem rezystor 4,7 kohm, 10 i nic.

Na forach poświęconych R jest napisane, że gpio z masą, w esp z 3,3v.
Co robię źle? Pomoże ktoś?
e-talking............
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9077
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sie 13, 2019 5:47 pm

Sprawdź czy

Kod: Zaznacz cały

cat /sys/class/gpio/gpio21/directions
zwraca "in" oraz czy

Kod: Zaznacz cały

cat /sys/class/gpio/gpio21/value
zmienia się jak zmieniasz stan wejścia.

Spróbuj z PULLUP-em i PULLDOWN-em
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

wt sie 13, 2019 6:02 pm

A tak z ciekawości ile teoretycznie dało by się upchać sensorów na rp
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 339
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

wt sie 13, 2019 6:11 pm

Ustawiłem jeden gpio na PULLUP drugi na PULLDOWN.
W obu przypadkach

Kod: Zaznacz cały

cat: /sys/class/gpio/gpio21/value: No such file or directory
e-talking............
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9077
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sie 13, 2019 6:13 pm

Jest w ogóle /sys/class/gpio/gpio21 ?
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 339
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

wt sie 13, 2019 7:48 pm

Niestety nie:( Mam tylko 17 przekaźnik i gpiochip0 pewnie to DS18B20.
e-talking............
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 339
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

wt sie 13, 2019 7:51 pm

W pliku cfg mam:

Kod: Zaznacz cały

[CHANNEL_0]
type=RELAYG5LA1A
gpio1=17
#automat schodowy CWU

[CHANNEL_1]
type=THERMOMETERDS18B20
w1=28-01144f4fccaa

[CHANNEL_2]
type=SENSORNO
gpio=25

[CHANNEL_3]
type=SENSORNO
gpio=21
e-talking............
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9077
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sie 13, 2019 9:00 pm

Zmień „gpio” na „gpio1”
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 339
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

wt sie 13, 2019 9:16 pm

:!: Bardzo przepraszam, faktycznie.
Dziękuję za pomoc. Jutro sprawdzę jak dziala.
e-talking............
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 339
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

śr sie 14, 2019 2:59 pm

Sprawdziłem, działa super. Jeszcze raz bardzo dziękuję.
e-talking............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”