Licznik impusów 3ch - po skonfigurowaniu brak reakcji na klawisz oraz nie łączy z serwerem

Post Reply
mareks6
Posts: 98
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm

Tue Aug 13, 2019 5:16 pm

Witam, z racji tego że jestem na urlopie wygospodarowałem troszkę czasu by pójść dalej z tematem z poniższego wątku:

viewtopic.php?f=32&t=5074


Zrobiłem więc PCB, wszystko polutowałem i w między czasie doszukałem się parę niedociągnięć - brak kilku oporników podciągających. Z tym się jednak uporałem (w wolnym czasie uzupełnię o nie projekt płytki drukowanej w głównym temacie), ale mam problem innej natury.

Otóż po wgraniu oprogramowania do modułu (mam ESP-07 z 1MB pamięci) moduł zaczyna rozsyłać sieć, mogę się z nią połączyć i podać dane do połączenia z serwerem supli, lecz po restarcie koniec tego dobrego :-( Dioda z module zaczyna bardzo szybko migać, a w terminalu obserwuję szybkie przewijanie kilku linijek informacji w pętli. Brak jakiejkolwiek reakcji na naciskanie klawisza (jest pod GPIO0). Po restarcie od razu już szybko dioda mruga więc nawet nie mogę wejść ponownie w ustawienia...

Wgrywałem oprogramowanie z dwóch różnych źródeł - jedno pobrane z głównego wątku dotyczącego licznika impulsów (wkleił je tam pzygmunt) oraz drugie z tematu o liczniku impulsów 3ch jaki stworzył p. Robert Błaszczak.

Pinologia się zgadza, zresztą płytkę projektowałem tak by właśnie porty się zgadzały z tymi użytymi w oprogramowaniu z pierwszego źródła.

Ktoś może udzielić jakichkolwiek wskazówek? Z góry dzięki
Attachments
PROBLEM.jpg
Zrzut ekranu z putty
PROBLEM.jpg (60.03 KiB) Viewed 161 times
Patryk
Posts: 258
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Tue Aug 13, 2019 5:29 pm

Ten soft jest skompilowany dla pamięci 2MB

 https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... ld.sh#L199
mareks6
Posts: 98
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm

Tue Aug 13, 2019 6:22 pm

Mógłbyś rozwinąć swoją myśl, bo teraz nie rozumiem, czy masz na myśli ten co mam czy to do czego podałeś linka?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dobra już doczytałem - pod tym linkiem co wysłałeś jest lista dostępnym firmware i info pod jaką pamięć były kompilowane.

W takim razie pytanie z innej beczki:

Czy jest szansa, że ktoś je przekompiluje (o ile się zmieści) pod 1MB ? Niestety ja nie wiem jak się za to wziąć, a jakbym musiał się teraz wszystkiego uczyć to mi przy moim wolnym czasie pewnie z rok zejdzie...
Patryk
Posts: 258
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Tue Aug 13, 2019 8:18 pm

mareks6 wrote:
Tue Aug 13, 2019 6:22 pm


Czy jest szansa, że ktoś je przekompiluje (o ile się zmieści) pod 1MB ?
Sprawdź, czy działa.
Attachments
Impulse counter 1MB.rar
(229.14 KiB) Downloaded 4 times
mareks6
Posts: 98
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm

Tue Aug 13, 2019 8:30 pm

ooo, dzięki

jutro koło południa sprawdzę :-)
mareks6
Posts: 98
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm

Wed Aug 14, 2019 8:44 am

Jest dobrze :-) Licznik działa, ale z jednym drobnym mankamentem - nie liczy mi kanału 2 (czyli tego ostatniego, k0 i k1 liczy normalnie). Już doszedłem chyba do tego czemu tak jest.

Jeśli dobrze wyczytałem w internecie to ESP-07 ma zamienione miejscami GPIO4 i 5. W ten oto sposób impulsy z tego kanału idą na złe wejście. Czy jest szansa, że zamienisz w firmware te GPIO?

W najgorszym wypadku pomajstruję coś z PCB ale może uda mi się tego uniknąć?

Z góry dzięki, jeśli dasz radę, no chyba że ktoś inny da radę :-)
Patryk
Posts: 258
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Wed Aug 14, 2019 10:35 am

mareks6 wrote:
Wed Aug 14, 2019 8:44 am
Jest dobrze :-) Licznik działa, ale z jednym drobnym mankamentem - nie liczy mi kanału 2 (czyli tego ostatniego, k0 i k1 liczy normalnie). Już doszedłem chyba do tego czemu tak jest.

Jeśli dobrze wyczytałem w internecie to ESP-07 ma zamienione miejscami GPIO4 i 5. W ten oto sposób impulsy z tego kanału idą na złe wejście. Czy jest szansa, że zamienisz w firmware te GPIO?

W najgorszym wypadku pomajstruję coś z PCB ale może uda mi się tego uniknąć?

Z góry dzięki, jeśli dasz radę, no chyba że ktoś inny da radę :-)
Sprawdź.
Attachments
impulse_counter_1M_54.rar
(229.19 KiB) Downloaded 2 times
mareks6
Posts: 98
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm

Wed Aug 14, 2019 12:37 pm

Powiem tak - jesteś wielki :-)

Teraz wszystkie wejścia już liczy normalnie.

Mam tylko jeszcze jeden drobiazg. Widocznie LEDy miałem dać względem masy, a zrobiłem PCB gdzie są względem 3,3V. Efektem tego jest, że diody wskazujące impuls danego kanału cały czas świecą a gdy przychodzi impuls, to na ten czas przygasają.

Tak samo dioda STATUS - świeci gdy w ustawieniach wybiorę LED OFF a nie świeci gdy wybiorę ON.

Czy jest szansa, że odwrócisz działanie LED w software? Wtedy myślę od strony programowej wszystko będzie idealnie i pozostanie mi wszystko poskładać do kupy i ewentualnie jakis łądny panel przedni w corelu zaprojektować :-)
Patryk
Posts: 258
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Wed Aug 14, 2019 12:46 pm

Przykro mi, ale aż takiej "wiedzy" nie posiadam.
Ja nie jestem informatykiem.
Kiedyś tylko trochę pobawilem się w arduino, a obecna moja wiedza opiera się przede wszystkim na czytaniu forum oraz:
 viewtopic.php?f=6&t=4735
mareks6
Posts: 98
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm

Wed Aug 14, 2019 12:52 pm

mimo to dzięki :-) I tak dużo dla mnie zrobiłeś :-)

Może ktoś jeszcze się znajdzie kto będzie umiał odwrócić działanie LEDów, a jeśli nie to po prostu przerobię PCB tak żeby były one względem masy.



--------------------------------------------------------EDIT-----------------------------------------------------------------

Dobra, co do odwrócenia działania LEDów już sobie poradziłem. Akurat na płytce panelu przedniego nie było wielkiego problemu by LEDy wlutować odwrotnie i przepiąć je z 3,3V do GND. Także teraz wszystko poskładam do kupy i pójdzie do testów, a jak wszystko będzie OK, to poprawię płytki w głównym wątku uwzględniając wszelkie błędy i będzie udostępnione dla ewentualnych innych zainteresowanych :-)
Post Reply