Sonoff Mini - firmware

roman0027
Posts: 10
Joined: Wed Oct 24, 2018 6:30 pm

Fri Sep 27, 2019 6:41 pm

plnuker wrote:
Sun Sep 08, 2019 11:21 am
Sprytnie :)
DS18B20 ktoś już z nim testował?
[/quote]

Robiłem parę testów ale coś nie działa. soft inCan easy. Próbowałem użyć wyprowadzonych pinów OTA/GND + VCC przylutowane jak na obrazku.
s_out - to GND, to samo co GND przy pinie OTA
zostaje kwestia pinu z sygnałem

w konfiguracji ustawiłem pin OTA jako GPIO16 - czyli termometr.
ps. można było by spróbować z pinami zaznaczonymi strzałkami, szczególnie ten opisany jako "KEY_IN", tylko które to GPIO?
[/quote]

gpio02-log
gpio 00-key in
plnuker
Posts: 71
Joined: Sun Dec 30, 2018 10:11 pm

Sat Sep 28, 2019 9:25 pm

podłączyłem do mini DHT22 i działa. Konfiguracja:

soft inCan easy od Espablo

GPIO0 = Button
GPIO4 = External Switch (s1&s2)
GPIO12 = Relay
GPIO13=LED
GPIO02 - LOG -> sygnał termometru


dodatkowo piny do programowania są nie ruszone ( vcc,gnd tx,rx) , kabelkami wlutowałem się :
- VCC - jak na wcześniejszym obrazku żółty kabelek, czyli pod pin stabilizatora (więcej miejsca do lutowania)
- GND- pin gnd przy pinie OTA
- SIGNAL - pin LOG ( zaznaczony strzałką na wcześniejszych obrazkach)

dla mniej świadomych, dht22 /AM2302 pod arduino z płytką ma zintegrowane rezystory wiec wystarczą same kabelki. Przy np DS1820 trzeba by dodać rezystor 4,7k pomiędzy zasilanie i pin sygnałowy
alanzola
Posts: 27
Joined: Mon Sep 10, 2018 5:55 pm

Tue Oct 01, 2019 6:23 am

Czy jest jakaś możliwość scalnia softu Patryka "Sonoff mini v2.0.rar" z drugiej strony tego wątku do jednego pliku aby można było go wgrywać OTA do tych urządzeń ?
Moduły te można bardzo łatwo flashowac softem np Tasmota za pomocą wprowadzenia ich w tryb DIY Ale tam jest to możliwe bo plik do wgrania jest tylko jeden i jest on wgrywany do pamięci pod adres 0x00000.

Suplę niestety trzeba wgrać poprzez wgrywanie jeszcze 2 plików i to pod inne adresy.

Myślałem czy by np nie wgrać sobie najpierw softu do jakiegoś sonoff basic a następnie zrobić jego obraz poleceniem

Code: Select all

c:\Python27\Scripts\esptool.py --port COMXX --baud 115200 read_flash 0x00000 0x100000 e:\sonoff_mini.bin
i to następnie wgrać do tego mini przez OTA tylko czy to zadziała ?
Sonoff mini ma na firmware DIY jedynie 508kB i podobno większego softu przez OTA nie da się wgrać . Jaki adres końcowy podać w skrypcie powyższym zamiast 0x100000 żeby zgrać pierwsze 508kB Jak to się przelicza ? Czy to będzie działać ?
dodo100
Posts: 15
Joined: Sat Sep 22, 2018 8:38 am

Wed Oct 02, 2019 5:15 pm

Witam czy ten Sonoff Mini po wgraniu supli będzie działał jako schodowy ??? Jezeli tak to jaki soft trzeba wgrać ??
mako967
Posts: 43
Joined: Mon Jul 09, 2018 8:48 pm

Wed Oct 02, 2019 5:18 pm

dodo100 wrote:
Wed Oct 02, 2019 5:15 pm
Witam czy ten Sonoff Mini po wgraniu supli będzie działał jako schodowy ??? Jezeli tak to jaki soft trzeba wgrać ??
Będzie działać. Wygrywasz zwykły soft z początku tego tematu
dodo100
Posts: 15
Joined: Sat Sep 22, 2018 8:38 am

Thu Oct 03, 2019 7:00 am

mako967 wrote:
Wed Oct 02, 2019 5:18 pm
dodo100 wrote:
Wed Oct 02, 2019 5:15 pm
Witam czy ten Sonoff Mini po wgraniu supli będzie działał jako schodowy ??? Jezeli tak to jaki soft trzeba wgrać ??
Będzie działać. Wygrywasz zwykły soft z początku tego tematu
ta wer. 1.0 czy 2.0 ??
mako967
Posts: 43
Joined: Mon Jul 09, 2018 8:48 pm

Thu Oct 03, 2019 7:22 am

Ja mam zainstalowane 1.0 i działa prawidłowo.
dodo100
Posts: 15
Joined: Sat Sep 22, 2018 8:38 am

Thu Oct 03, 2019 3:51 pm

mako967 wrote:
Thu Oct 03, 2019 7:22 am
Ja mam zainstalowane 1.0 i działa prawidłowo.
dzięki spróbuję
dodo100
Posts: 15
Joined: Sat Sep 22, 2018 8:38 am

Thu Oct 10, 2019 3:47 pm

dodo100 wrote:
Thu Oct 03, 2019 3:51 pm
mako967 wrote:
Thu Oct 03, 2019 7:22 am
Ja mam zainstalowane 1.0 i działa prawidłowo.
jak masz podłączony ten mini jako schodowy??? walczę z tym juz od kilku dni
według schematu
Image
nie moge podłączyć bo bym musiał mieć miedzy włącznikami 3 przewody
a mam tylko 2 , trzecim przychodzi faza a w drugim wł. odchodzi faza do żarówki
Image
mako967
Posts: 43
Joined: Mon Jul 09, 2018 8:48 pm

Thu Oct 10, 2019 4:13 pm

W domu mam jeszcze stary system z puszkami pod sufitem. Mam połączone tak jak w załączniku poniżej, czyli tak samo jak w pierwszym Twoim zdjęciu.

Nie wiem jak wygląda instalacja u Ciebie, ale jeśli nie dasz rady rozdzielić na osobno zasilanie a osobno Przełączniki, to raczej nie zadziała.
Attachments
SmartSelect_20191010-180541_Allegro.jpg
SmartSelect_20191010-180541_Allegro.jpg (66.17 KiB) Viewed 192 times
Post Reply