Firmware do czujnika temp, załączenie przekaźnika według ust progu temp

Post Reply
Zibi
Posts: 121
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am
Location: Białogard

Wed Aug 14, 2019 4:33 pm

Witam
Czy jest taki soft lub czy ktoś mógłby zrobić, żeby włączał przekaźnik kiedy temp spadnie i wył kiedy wzrośnie. Z czymś takim spotkałem się w sonoff w ewelinku, ale nie miałem okazji tego testować.
Yepestis
Posts: 174
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Mon Aug 26, 2019 7:36 pm

Zibi wrote:
Wed Aug 14, 2019 4:33 pm
Witam
Czy jest taki soft lub czy ktoś mógłby zrobić, żeby włączał przekaźnik kiedy temp spadnie i wył kiedy wzrośnie. Z czymś takim spotkałem się w sonoff w ewelinku, ale nie miałem okazji tego testować.
Do jakiego urządzenia ten soft?
User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Aug 26, 2019 7:59 pm

Którykolwiek soft gdzie będziesz miał termometr i przekaźnik nawet na różnych modułach. Do tego spinasz to na supla.fracz.com na termostatach i już :).
Pozdrawiam
Wojtek
Zibi
Posts: 121
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am
Location: Białogard

Tue Aug 27, 2019 4:21 pm

Dzięki, będę próbował.
User avatar
Piotr61
Posts: 56
Joined: Fri Sep 15, 2017 12:59 pm

Tue Aug 27, 2019 6:43 pm

wojtas567 wrote:
Mon Aug 26, 2019 7:59 pm
Którykolwiek soft gdzie będziesz miał termometr i przekaźnik nawet na różnych modułach. Do tego spinasz to na supla.fracz.com na termostatach i już :).
A co się stanie, w razie utraty połączenia WiFi ?
Ja bym nie ryzykował, bo można chatę z dymem puścić :lol:
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Aug 27, 2019 6:57 pm

Piotr61 wrote:
Tue Aug 27, 2019 6:43 pm

Ja bym nie ryzykował, bo można chatę z dymem puścić :lol:
To zależy co sterujesz tymi przekaźnikami, jeżeli piec to ja też bym nie ryzykował. U mnie steruję grzejnikami i tu grzanie godzinę dłużej nic strasznego się nie stanie ;) mam to w użyciu od listopada 2017 i śmiga u mnie rewelacyjnie :).
Pozdrawiam
Wojtek
cino111
Posts: 707
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Wed Aug 28, 2019 6:15 am

Jak masz serwer na malinie w tej samej sieci WIFI to tez nie widzę ryzyka. Mam już ponad rok. Dodatkowo Maline z routerem mam na UPS. Bez prądu moduły się rozłączą (pompy przy piecu, grzejniki), jak i sam piec się wyłączy, a po powrocie zasilania wszystko dalej pracuje.
Simono
Posts: 317
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Wed Aug 28, 2019 7:26 am

Też mam tak jak kolega @cino111 więc powinno być OK
Ja do tego mam jeszcze NAS, mini PC i coś tam jeszcze. Wszystko co mam na tym UPSie bierze mi około 35 Wat.
Inny problem to zasilanie trójfazowe. UPS może starczyć na jakiś tam czas, a moduły mogą być zasilane z innej fazy niż malina z routerem bo może być brak tylko jednej fazy (można i to rozwiązać modyfikując istniejącą sieć elektryczną w domu).
Także żeby było bezpiecznie router i malina i wrażliwe moduły powinny być wpięte w ten sam obwód zasilający w domu (za tym samym bezpiecznikiem).
Post Reply