Licznik impulsów - prośba o pomoc.

PioKar
Posts: 267
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Fri Aug 16, 2019 2:16 pm

Witam.
Sam powinienem już wiedzieć ale nie wiem.
Zrobiłem dwa liczniki patrzące na czerwoną diodę i sobie tak liczą już kilka tygodni.
Ale teraz gazownia wpadła na pomysł by wymienić gazomierze.
Sprawdziłem że magnes jest i kontaktron się zwiera i rozwiera.
Wypadało by go zasuplować.
I tu się zamotałem.
Na forum i w necie jest kilka liczników z esp.
Ale ja potrzebuję taki prosty pod kontaktron.
Nawet wyczytałem gdzieś że lepiej dać czujnik hala.
Ale dokładnie krok po kroku nie ma.
Ma ktoś może już jakieś doświadczenie w takim przypadku.
Z góry dzięki za pomoc.
Piotr.
Patryk
Posts: 549
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Fri Aug 16, 2019 2:51 pm

Zamiast plytki "czujnika światła z cyfrową regulacją" podłącz np. to:

https://allegro.pl/oferta/modul-sensor- ... witemShare

I powinno działać.
PioKar
Posts: 267
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Fri Aug 16, 2019 2:55 pm

Pewnie że podłączę.
Dzięki, nie wypatrzyłem takiego czujnika wcześniej.
A jak myślicie.
Czy sam czujnik nożna by przedłużyć na kabelkach tak o 15 centymetrów?
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Sat Aug 17, 2019 5:22 am

mozna.
Ja mam sam kontaktron wpięty wprost w esp i działa już od dłuższego czasu
PioKar
Posts: 267
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Wed Aug 21, 2019 12:53 pm

Ponieważ wypada napisać jak to wyszło to opiszę.
Soft ten sam co do podpatrywania czerwonej diody w liczniku energii.
Magnes w gazomierzu jest malutki.
Kupiłem płytki z halem i kontaktronem bo wiedziałem że będą schody.
Czujnik hala przykładałem tak i odwrotnie, potencjometrem doregulowywałem ale nie łapał.
Na stole z mocniejszym magnesem wszystko było ok.
Zestaw z kontaktronem czasem łapał i się sklejał ( dziwne bardzo).
Dopiero podmiana kontaktronu na taki mini 10mm działa wydaje się dobrze.
Stan licznika dziś i to co pokazuje supla są takie same.
Zobaczymy po jakimś czasie czy są przekłamania.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7061
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Aug 21, 2019 1:22 pm

Minimalne przekłamania będą na 100% ponieważ ESP lubi gubić przerwania "skupiając" się czasami zbytnio na WiFi.
Aby dobrze to działało trzeba zastosować dodatkowy układ.
PioKar
Posts: 267
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Wed Aug 21, 2019 1:27 pm

pzygmunt wrote:
Wed Aug 21, 2019 1:22 pm
Minimalne przekłamania będą na 100% ponieważ ESP lubi gubić przerwania "skupiając" się czasami zbytnio na WiFi.
Aby dobrze to działało trzeba zastosować dodatkowy układ.
No to trzeba tym bardziej ułomnym napisać co potrzeba dodać :)
Dodane:
Dziś ponownie przekopałem wątek z licznikiem x3
Ja mam wgrany soft z Majsterkowo.
Nie ma problemu by zdjąć te moje liczniki energii i je przeprogramować.
Ale czy to wyleczy wszystkie błędy?
Czy "trzeba zastosować dodatkowy układ" to jeszcze coś innego?
Yepestis
Posts: 174
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Wed Aug 21, 2019 7:51 pm

Jaki masz gazomierz? Do tych zastosowań są dedykowane nadajniki impulsów.

https://www.intergaz.eu/produkty/odczyt ... ik-in-z61/
http://www.apator.com/uploads/files/Pro ... -3-dtr.pdf

Można je też dostać taniej.

Dodam jeszcze że masz do czynienia z gazem więc bądź świadomy że wymagane są tu rozwiązania separujące z certyfikatem iskrobezpieczeństwa (dla przykładu https://www.labor-automatyka.pl/pdf/Bar ... Ex-SBS.pdf)
Patryk
Posts: 549
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Wed Aug 21, 2019 8:09 pm

I tu się z Tobą zgodzę w 100%, a nawet w "1000%".
To jest GAZ !!!
Też bym zastosował TYLKO i WYŁĄCZNIE ORYGINALNY i rekomendowany przez producenta moduł.
Niech "coś" się rozszczelni w liczniku ..... .
Z gazem NIE ma ŻARTÓW.
PioKar
Posts: 267
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Wed Aug 21, 2019 8:52 pm

Spoko.
Dlatego cała elektronika jest pół metra od gazomierza.
Do liczydła na dwóch kabelkach przyłożony jest tylko kontaktron.
Mniej to ingeruje w budowę gazomierza niż dedykowane moduły do których założenia trzeba wyłamać kawałek obudowy i nie da się potem tego naprawić.
Ja w każdej chwili odklejam kontaktron i nie ma śladu po moim liczniku.
A jeśli ma się gazomież ( tydzień temu wymieniony ) rozszczelnić to i tak wylecę z domem w kosmos.
Gazomierze są wewnątrz klatki schodowej na parterze i pierwszym piętrze.
Może niewiarygodne ale tak się kiedyś konstruowało instalacje gazowe.
Ale i Ja uważam że jak ktoś gazu nie lubi to nie powinien się dotykać.
Post Reply