łączenie urządzeń z serwerem

User avatar
pzygmunt
Posts: 7039
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Aug 21, 2019 6:21 pm

To może jakiś sprzęt w sieci zakłóca pozostałe. Ktoś z forumowiczów miał taki przypadek. (Chyba) Laptop powodował, że pozostałe urządzenia wariowały.
Arek.kandula
Posts: 286
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Wed Aug 21, 2019 7:39 pm

piomar2 wrote:
Wed Aug 21, 2019 5:52 pm
Też mam Huawei b525 od 1,5 roku i żadnych problemów ...
Mam od 2 miesięcy b525 i około 13 urządzeń podłączonych do niego i mega zadowolony
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 557
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Wed Aug 21, 2019 7:41 pm

Dzisiaj wpadł mi w ręce moduł bramowy współpracujący z Tuyą:
Modul-Gate.jpg
Modul-Gate.jpg (110.39 KiB) Viewed 258 times
Swoją domową sieć Wi-Fi mam ustawioną z tym samym SSID dla 2.4 i 5 GHz. Niestety przy takim ustawieniu routera nie mogłem podłączyć tego modułu do sieci. Wystarczyło wyłączyć na routerze opcję Smart Connect oraz zmienić na chwilę SSID dla sieci 5 GHz i bez problemu dodałem moduł do Tuya Smart. Po dodaniu modułu przestawiłem router na opcję Smart Connect i jeden SSID. Moduł działa prawidłowo.
Tak wyglądają u mnie ustawienia sieci Wi-Fi na routerze Asus:
Asus-WiFi.jpg
Asus-WiFi.jpg (74.17 KiB) Viewed 258 times
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
User avatar
milion81
Posts: 184
Joined: Mon May 07, 2018 8:34 am

Thu Aug 22, 2019 4:51 am

pzygmunt wrote:
Wed Aug 21, 2019 6:21 pm
To może jakiś sprzęt w sieci zakłóca pozostałe. Ktoś z forumowiczów miał taki przypadek. (Chyba) Laptop powodował, że pozostałe urządzenia wariowały.
Ja miałem podobny problem, poczytaj tu:
AdamT
Posts: 93
Joined: Sun Jan 06, 2019 9:42 am
Location: Kraków

Thu Aug 22, 2019 7:24 pm

Dymek wrote:
Wed Aug 21, 2019 10:23 am
Witam
Mam podpięte do supli 8 urządzeń i będąc na wakacjach zauważyłem, że całość działa co najmniej średnio. Jednego dnia miałem możliwość sterowania 3 urządzeniami, kolejnego dnia działały inne ale też nie wszystkie. Największy problem mam ze sterowaniem roletami (urządzenie zamela) brak łączności występuje w ciągu dnia kilkukrotnie choć jakimś cudem od dwóch dni działa cały czas.
Proszę o pomoc bo będąc na wakacjach otworzyłem rolety ale zamknąłem je po dwóch dniach jak urządzenie połączyło się z serwerem - aż boję się pomyśleć co by było gdyby to była brama a nie rolety.
Też mam problem ze sterownikiem SRW-01, ciągle rozłącza.
Kupiłem drugi i wymieniłem - bez zmian. Zauważyłem że są z tej samej serii - wymieniony 041051 - nowy różnica 2.
Mam urządzenia wyłącznie ZAMELA - licznik, bramę, i oświetlenie.
Postanowiłem odesłać sterownik do sprawdzenia.
Może jakiś błąd w serii inne urządzenia działają stabilnie.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7039
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Aug 22, 2019 7:34 pm

To nie problem urządzeń
AdamT
Posts: 93
Joined: Sun Jan 06, 2019 9:42 am
Location: Kraków

Thu Aug 22, 2019 7:42 pm

Obok mam bardziej ukryty ROW-01 działa, telewizor działa, miernik sygnału wifi - jest.
Możliwe że blacha wyłącznika ogranicza połączenie - zbyt słaba antenka w SRW-01?
ROW-02, SBW-01, MEW-01 dużo dalej od routera i działa.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7039
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Aug 22, 2019 7:44 pm

Jaką wersje softu masz w SRW? On jest w puszce pod włącznikiem czy w innym miejscu ?
AdamT
Posts: 93
Joined: Sun Jan 06, 2019 9:42 am
Location: Kraków

Thu Aug 22, 2019 7:50 pm

Wersja softu 2.7.2.
Sterownik w puszce pod wyłącznikiem
User avatar
pzygmunt
Posts: 7039
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Aug 22, 2019 7:53 pm

Wyjmij go na zewnątrz i obserwuj co się dzieje. Ewentualnie całkiem go odłącz i wepnij gdzieś w zasilanie z zdala od puszki.
Post Reply