Problem z wgraniem softu H801 proszę o pomoc

Zibi
Posts: 87
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am

Mon Sep 02, 2019 2:05 pm

Witam
Kupiłem sterownik H801 i nie mogę go wyczyścić i wgrać softu jakby nie wchodził w tryb flashowania. Przeczytałem lekturę na forum postępuje zgodnie z instrukcjami i nic.
Dałem zworke na j3
Połączenie RX-Rx, Tx - Tx, 3v - 3v, gnd-gnd
Program tools 3.6.6
Konwerter FT232RL FTDI
Dałem zasilanie też na 12v do H801
Program ściągnięty ze strony supli.
Parametry wgrywania
26M, 40MHz, DOUT, 8Mbit, 115200
User avatar
Lector
Posts: 468
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Mon Sep 02, 2019 2:47 pm

A zamień TX z RX.
Oraz jakim programem wgrywasz?
Zibi
Posts: 87
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am

Mon Sep 02, 2019 3:20 pm

Zmieniałem nic nie pomaga. Daje zworke podłączam i powinien już wejść w tryb flash?
Program tools 3.6.6 chciałem sobie zrobić ledy i lipton, pomysły już mi się kończą jak go wprowadzić żeby program ruszył.
User avatar
shimano73
Posts: 913
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Mon Sep 02, 2019 3:40 pm

Zanim odpalisz tool'a ,odpal putty z odpowiednim com'em i predkościa 74880 , czy moduł w ogóle się zgłasza
Powinno wyświetlić się coś podobnego :
"
ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,7)

"
a coś takiego powinno być gdy oczekuje na fleszowanie
"
ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(1,6)
"
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Zibi
Posts: 87
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am

Mon Sep 02, 2019 4:07 pm

Shimano73 zainstalowałem ten program wpisałem port i prędkość nie wiem czy coś tam jeszcze trzeba zrobić?
Po kliknięciu open takie okno mam.
Attachments
puttt.jpg
puttt.jpg (17.45 KiB) Viewed 240 times
p2.jpg
p2.jpg (57.19 KiB) Viewed 240 times
Patryk
Posts: 434
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Mon Sep 02, 2019 5:06 pm

Ja kiedyś używałem programatora PL2303HX.
 I wszystko było ok, do czasu jak chciałem zgrać orginalny soft z sonoff-a.
Robiłem wszystko zgodnie z instrukcją.
I nie umiałem.
Zakupiłem później, polecany przez kolegów programator cp2102, a konkretnie ten:
https://allegro.pl/oferta/konwerter-usb ... witemShare
I od tego czasu nie mam żadnych problemów z  wgrywaniem lub zgrywaniem softów.
Nie twierdzę, że Twój programator jest "zly", ale może ... .
Zibi
Posts: 87
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am

Mon Sep 02, 2019 5:17 pm

Totalnie jestem zaskoczony, że nic kombinuje na różne sposoby.
Być może sprobuje, kupić ten z twojego linku. Kase utopilem na ten sterownik i taśmę i już dwa konwertery i kolejny i jyz mi się odechciało tych ledow efektów żadnych.
User avatar
lesny8
Posts: 779
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Mon Sep 02, 2019 5:52 pm

Wiem, że pewnie nie robisz tego pierwszym raz, ale przeczytaj sobie to. Sprawdź wszystko dwa razy, przesledź ścieżki, czy na pewno podpinasz się pod właściwe piny? Albo jeśli możesz, to wrzuć nam zdjęcia płytki z obu stron.
User avatar
lesny8
Posts: 779
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Mon Sep 02, 2019 5:55 pm

Czy pod COM12 na pewno jest konwerter? Daj screen z managera urządzeń.
Zibi
Posts: 87
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am

Mon Sep 02, 2019 6:33 pm

Nie mam jakiegoś dużego doswiadczenia jeśli chodzi o wgrywanie, programowanie, ale juz sporo wgrałem różnych programów i działają. Fajnie jak coś się zrobi samemu jest później satysfakcja i radosc z tego, a bardzo lubię elektronikę z suplą zacząłem od niedawna bardzo mnie to wciągnęło. W putty nie wiem czy coś dodatkowo trzeba ustawić?
Konwerter dokładnie taki

https://www.aliexpress.com/item/3265014 ... 446312a687

Po wpięciu tego konwertera taki port pokazuje.
Zdj

https://drive.google.com/open?id=1B7IEB ... -ZAR7Ba6en

Jak podepne przez konwerter to na sterowniku świeci się dioda zielona i czerwona i czy zworka jestna j3 czy jej nie ma to tak samo.
Post Reply