Problem z wgraniem softu H801 proszę o pomoc

User avatar
lesny8
Posts: 745
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Mon Sep 02, 2019 10:09 pm

Zasianie masz z komputera przez konwerter? W Putty nic więcej nie ustawiasz.
Generalnie jak masz podpięte TX i RX i zwore na GPIO0 do GND i dołożysz zasilanie z konwertera, to musisz w terminalu coś zobaczyć.
Jeśli masz drugi konwerter i objawy te same, to problem z prawidłowym podłączeniem TX i RX.
Może być tak, że oryginalny soft normalnie wstaje i nic nie pluje na terminal. Wtedy nie wprowadzasz ESP w tryb flashowania.
Ja przy swoim pierwszym flashowaniu zastanawiałem się czemu nic nie widze w terminalu, a zasilałem moduł z zasilacza na płytce stykowej. Przyczyną był brak wspólnej masy. Chyba ze trzy godziny powtarzałem swojego pająka, studiowałem prawidłowe podłączenie gołego ESP i w końcu mnie olśniło, bo gdzieś o tym przeczytałem, że masa musi być wspólna :)
Zibi
Posts: 68
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am

Tue Sep 03, 2019 8:28 am

Tak zasilanie z komputera. Mam drugi konwerter którym programuje esp dokładnie taki.
Tam wlutowalem pstryczek, żeby wprowadzać esp w tryb flash gpio z gnd.
Czy mógłbyś mi dokładnie opisać jak to połączyć z tą wspólna masa co pisałeś wcześniej?
Wpiąc w ten konwerter że zdj RX-Rx, Tx-Tx, 3,3v - 3,3v, gnd-gnd, i wcisnąć guzik żeby na konwerterze była zwora GPIO0 z gnd?
Ustawiona zwora na j3?
Attachments
IMG_20190903_102229.jpg
IMG_20190903_102229.jpg (2.49 MiB) Viewed 243 times
Zibi
Posts: 68
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am

Tue Sep 03, 2019 7:48 pm

Dzięki chłopaki za pomoc wreszcie po ciężkich walkach udało się sterownik zagadał z moim konwerterem i wszedł pięknie w tryb flash ufffff.
lesny8 dałem mi do myślenia z tymi połączeniami nie wiem jak to się stało spr te piny które lutowalem i były ok, ale nie pasował mi pin na zworce j3 dziwne bo był zalutowany ale pobrawilem lut i odrazu wszedł w tryb flash i pojawił się supli rgbw😁🍻 ufff co ja nerwów zjadłem.
Yepestis
Posts: 168
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Tue Sep 03, 2019 7:54 pm

Musiałeś mieć zimny lut, w tej branży nie ty pierwszy nerwów się najadłeś. Ale satysfakcja zawsze jest :D
User avatar
lesny8
Posts: 745
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Tue Sep 03, 2019 7:55 pm

Czasami pierdoła a krwi napsuje :lol:
Co do wspólnej masy, to jeśli zasilasz moduł z zasilacza, a nie z konwertera i chcesz go flashować to musisz połączyć ze sobą GND z obu źródeł prądu.
Zibi
Posts: 68
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am

Tue Sep 03, 2019 9:04 pm

Oki, dziękuje będę wiedział na przyszłość.
_aro_
Posts: 48
Joined: Mon Apr 09, 2018 5:10 pm
Location: Legnica

Wed Sep 04, 2019 7:54 pm

Witam wszystkich !

Jeśli mógłbym sie podłączyć do postu Zybiego ...
Mam problem z wgraniem softu Supla do H801. Moduł zakupiony pól roku temu na aliexpress, wygląda tak:
pic1.jpg
pic1.jpg (356.97 KiB) Viewed 172 times
pic2.jpg
pic2.jpg (421.31 KiB) Viewed 172 times
Przeczytałem najpierw cały ten wątek viewtopic.php?f=11&t=228
Oczywiście w pierwszej kolejności wyczyściłem istniejący firmware:
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (441.96 KiB) Viewed 172 times
Ustawienia wydają sie być poprawne. Zielona dioda w module mrugała w trakcie kasowania istniejącego firmware.
Zasilanie tylko z konwertera CP210x.
Potem wgrywam nowy firmware z oficjalnego źródła https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/master/H801
Trzeci brakujący tam plik esp_init_data_default.bin dociągnąlem ze wskazanego w którymś z postów przez pzygmunt miejsca.
_aro_
Posts: 48
Joined: Mon Apr 09, 2018 5:10 pm
Location: Legnica

Wed Sep 04, 2019 8:04 pm

Część dalsza ...

Flashowanie nowego softu przebiega chyba poprawnie
Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg (443.01 KiB) Viewed 162 times
Po zasileniu modułu ciągle z konwertera USB moduł tylko raz mrugnie zielona diodą i nic więcej ...
Nie rozgłasza sieci, nie pokazuje innych oznak życia.
Moduł na pewno nie jest uwalony - ponowne wyczyszczenie pamięci i wgranie firmware tasmota - dokładnie sonoff-PL.bin
uruchamia moduł, rozgłasza swoją sieć wi-fi, mozna dokonać konfiguracji modułu, po wymianie zasilania z konwertera USB na zasilacz 12V DC i montażu kawałka taśmy LED wszystko działa poprawnie - tak jak powinno - można taśmę ściemniać, rozjaśniać, włączyć itp.
Ponowne czyszczenie i wgranie firmware supla nie daje mi nic.
Wracam do tego samego martwego punktu.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ...
Zybi
Posts: 1371
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Wed Sep 04, 2019 8:10 pm

A wgraj sobie np. ten soft:

https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/e ... v2.5.3.rar

przeczytaj tylko readme.txt
Zibi
Posts: 68
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am

Thu Sep 05, 2019 10:36 am

aro a próbowałeś na nowszym toolsie wgrac? I na SPI Mode DOUT?
Zybi a moglbys powiedzieć jakie są różnice między tym softem ze strony supli.org, a tym Twoim?
Post Reply