Zmiana serwera na lokalny

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1038
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw wrz 05, 2019 7:34 pm

Witajcie , niestety z powodu ciągłych problemów z dostawca internetu jestem zmuszony zmienić serwer na lokalny.
W tej chwili mam internet światłowodowy , ale tylko z nazwy . Co chwile jest i go nie ma , serwis jeździ wymienia i obiecuje i nic . Dopóki problem dotyczył tylko w zaświecaniu lampek przed domem z harmonogramu jeszcze wytrzymywałem , ale miarka się przebrała - dziś brakło cieplej wody , bojler nie włączył się w nocy. Niestety nie mogę zmienić operatora bo mieszkam na „wsi” i nie ma w czym wybierać.
Ok, wiec stawiam malinkę . Pytanie do specjalistów jaka kupić aby nie żałować .
Wiem ze działa już na Pi zero , ale może przyszłościowo wybrać Pi 4, co o tym sądzicie , doradźcie laikowi w tych sprawach.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw wrz 05, 2019 7:51 pm

Na Pi4 raczej sam serwera nie postawisz. Ja kupowalem w poprzednim tygodniu kolejną malinę pod suple i kupilem 3B. Pod nią są robione obrazu dockerow. Jak chcesz bez problemu przejść przez instalacje to proponuje wlasnie 3B (bez plusa ). Na Pi zero sam serwer supli chodzi, ale juz ze skryptami Francza jest obciazony na maxa.
Bralem dokladnie to https://allegro.pl/oferta/raspberry-p ... temShare

Botland ale tu mam smarta, to nie placilem za przesyłkę .
Awatar użytkownika
Vallhalen
Posty: 144
Rejestracja: pn gru 10, 2018 9:25 am
Lokalizacja: Rumia
Kontaktowanie:

czw wrz 05, 2019 8:30 pm

Kurcza ale szkoda, ja też się przymierzam do zakupu maliny i postawienia serwerka ale mówisz, że na pi4 działa gorzej/trudniej/wcale? hmmm- coś wiadomo o tym aby ktoś już mial na 4 i mógł powiedzielić się spostrzeżeniami?
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7982
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw wrz 05, 2019 8:43 pm

Na 4-kę po prostu nie ma jeszcze obrazów dockera. Można wszystko postawić ręcznie ale nie polecam. Wygodniej jest użyć dockera.
Simono
Posty: 328
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

pt wrz 06, 2019 8:53 am

Też polecam 3B. Jak będzie dockera na 4 to kupię 4 a 3B wykorzystam do czego innego.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 496
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

pt wrz 06, 2019 10:05 am

Takie pytanie czy ten gotowy docker na 3B+ nie pójdzie?
superprzemo
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 09, 2019 6:52 am

pt wrz 06, 2019 10:12 am

Lector pisze:
pt wrz 06, 2019 10:05 am
Takie pytanie czy ten gotowy docker na 3B+ nie pójdzie?
Ja mam 3B+ i instalacja według FAQ przebiega normalnie.
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 303
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

pt wrz 06, 2019 10:55 am

Lector pisze:
pt wrz 06, 2019 10:05 am
Takie pytanie czy ten gotowy docker na 3B+ nie pójdzie?
Pójdzie.
Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pt wrz 06, 2019 11:11 am

Czyli jak już kupować, to który.
Gdyż ceny są podobne.
3B, czy 3B+ ???.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1038
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt wrz 06, 2019 11:56 am

Ja się chyba skuszę na B+ , bo ona bez dodatków startuje z usb/ssd, i jest możliwość zasilania PoE
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ