Zmiana serwera na lokalny

User avatar
shimano73
Posts: 892
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Thu Sep 05, 2019 7:34 pm

Witajcie , niestety z powodu ciągłych problemów z dostawca internetu jestem zmuszony zmienić serwer na lokalny.
W tej chwili mam internet światłowodowy , ale tylko z nazwy . Co chwile jest i go nie ma , serwis jeździ wymienia i obiecuje i nic . Dopóki problem dotyczył tylko w zaświecaniu lampek przed domem z harmonogramu jeszcze wytrzymywałem , ale miarka się przebrała - dziś brakło cieplej wody , bojler nie włączył się w nocy. Niestety nie mogę zmienić operatora bo mieszkam na „wsi” i nie ma w czym wybierać.
Ok, wiec stawiam malinkę . Pytanie do specjalistów jaka kupić aby nie żałować .
Wiem ze działa już na Pi zero , ale może przyszłościowo wybrać Pi 4, co o tym sądzicie , doradźcie laikowi w tych sprawach.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
cino111
Posts: 636
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Thu Sep 05, 2019 7:51 pm

Na Pi4 raczej sam serwera nie postawisz. Ja kupowalem w poprzednim tygodniu kolejną malinę pod suple i kupilem 3B. Pod nią są robione obrazu dockerow. Jak chcesz bez problemu przejść przez instalacje to proponuje wlasnie 3B (bez plusa ). Na Pi zero sam serwer supli chodzi, ale juz ze skryptami Francza jest obciazony na maxa.
Bralem dokladnie to https://allegro.pl/oferta/raspberry-p ... temShare

Botland ale tu mam smarta, to nie placilem za przesyłkę .
User avatar
Vallhalen
Posts: 125
Joined: Mon Dec 10, 2018 9:25 am
Location: Rumia
Contact:

Thu Sep 05, 2019 8:30 pm

Kurcza ale szkoda, ja też się przymierzam do zakupu maliny i postawienia serwerka ale mówisz, że na pi4 działa gorzej/trudniej/wcale? hmmm- coś wiadomo o tym aby ktoś już mial na 4 i mógł powiedzielić się spostrzeżeniami?
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6699
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Sep 05, 2019 8:43 pm

Na 4-kę po prostu nie ma jeszcze obrazów dockera. Można wszystko postawić ręcznie ale nie polecam. Wygodniej jest użyć dockera.
Simono
Posts: 304
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Fri Sep 06, 2019 8:53 am

Też polecam 3B. Jak będzie dockera na 4 to kupię 4 a 3B wykorzystam do czego innego.
User avatar
Lector
Posts: 467
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Fri Sep 06, 2019 10:05 am

Takie pytanie czy ten gotowy docker na 3B+ nie pójdzie?
superprzemo
Posts: 64
Joined: Thu May 09, 2019 6:52 am

Fri Sep 06, 2019 10:12 am

Lector wrote:
Fri Sep 06, 2019 10:05 am
Takie pytanie czy ten gotowy docker na 3B+ nie pójdzie?
Ja mam 3B+ i instalacja według FAQ przebiega normalnie.
User avatar
makrz
Posts: 238
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm
Location: Opole

Fri Sep 06, 2019 10:55 am

Lector wrote:
Fri Sep 06, 2019 10:05 am
Takie pytanie czy ten gotowy docker na 3B+ nie pójdzie?
Pójdzie.
Patryk
Posts: 412
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Fri Sep 06, 2019 11:11 am

Czyli jak już kupować, to który.
Gdyż ceny są podobne.
3B, czy 3B+ ???.
User avatar
shimano73
Posts: 892
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Fri Sep 06, 2019 11:56 am

Ja się chyba skuszę na B+ , bo ona bez dodatków startuje z usb/ssd, i jest możliwość zasilania PoE
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Post Reply