Page 2 of 3

Re: Zmiana serwera na lokalny

Posted: Fri Sep 06, 2019 11:58 am
by Simono
Możliwość zasilania B+ owszem jest ale zdaje się musisz kupić nakładkę Hat do tego.

Re: Zmiana serwera na lokalny

Posted: Sat Sep 07, 2019 1:58 pm
by shimano73
Sprzęt zamówiony będzie B+
Simono wrote:
Fri Sep 06, 2019 11:58 am
Możliwość zasilania B+ owszem jest ale zdaje się musisz kupić nakładkę Hat do tego.
Zgadza się musi być nakładka tylko nie wiem czy ona zmieści się do typowej obudowy ?
Mało prawdopodobne abym teraz z tego skorzystał ale na pewno będzie na ups’sie razem z routerem i zasilaczem 12V dla ESP’ków. Jest to podyktowane tym ze często mam sekundowe wyłączenia prądu co powoduje zwiechy całego sprzętu.
Dziś rano się dowiedziałem od mojego dostawcy internetu ze nie powinienem mieć więcej niż 16 urządzeń wypiętych do sieci . Ja mam 25 a 15 samej Supli to jest kolejny powód przejścia na serwer lokalny

Re: Zmiana serwera na lokalny

Posted: Sat Sep 07, 2019 2:04 pm
by Patryk
shimano73 wrote:
Sat Sep 07, 2019 1:58 pm
Sprzęt zamówiony będzie B+



Dziś rano się dowiedziałem od mojego dostawcy internetu ze nie powinienem mieć więcej niż 16 urządzeń wypiętych do sieci .
Tak z ciekawości. A to czemu tylko 16 ?

Re: Zmiana serwera na lokalny

Posted: Sat Sep 07, 2019 2:07 pm
by shimano73
Tego jeszcze nie wiem , nie napisali , zadałem takie pytanie w odpowiedzi

Re: Zmiana serwera na lokalny

Posted: Sat Sep 07, 2019 2:37 pm
by Patryk
shimano73 wrote:
Sat Sep 07, 2019 2:07 pm
Tego jeszcze nie wiem , nie napisali , zadałem takie pytanie w odpowiedzi
Nie znam twojej sytuacji, ani nie wiem, czy Ci to w czymś pomoże.
Też mam światłowód doprowadzony do samego domu. Tam oczywiście router od dostawcy.
Z uwagi, że nie mając dostępu do "wnętrza" routera, jak chciałem cokolwiek zmienić np hasło, przekierowanie portów itd... musiałem telefonicznie to załatwiać.
Pewnego razu trafiłem na "fachowego" konsultanta i pytam się, czy nie ma na to jakiegoś rozwiązania.
I okazało się, że jest.
Zrobili mi tak, że ten router od dostawcy jest tzw "przeźroczysty".
Za nim mam dopiero swój router i tam mogę już sam wszystko robić co chcę.

Re: Zmiana serwera na lokalny

Posted: Sat Sep 07, 2019 2:47 pm
by shimano73
Patryku , jest dokładnie tak jak piszesz , oczywiście da się zrobić przeźroczysty - tak ma mój sąsiad który również ma suplę. Nie wydaje mi się aby takie rozwiązanie spowodowało to ze będę mógł mieć więcej urządzeń w sieci .

Re: Zmiana serwera na lokalny

Posted: Sat Sep 07, 2019 3:15 pm
by Patryk
A może, operator celowo w wlasnym routerze ograniczył ilość lokalnych adresów ip.

Re: Zmiana serwera na lokalny

Posted: Sat Sep 07, 2019 3:32 pm
by pzygmunt
Jak dasz swój router z NAT-em to operatorowi będzie ciężko wykryć ile urządzeń masz.

Re: Zmiana serwera na lokalny

Posted: Sat Sep 07, 2019 4:24 pm
by Simono
pzygmunt wrote:
Sat Sep 07, 2019 3:32 pm
Jak dasz swój router z NAT-em to operatorowi będzie ciężko wykryć ile urządzeń masz.
Dokładnie. Ja mam wszystkich urządzeń maksymalnie około 50.

Re: Zmiana serwera na lokalny

Posted: Sat Sep 07, 2019 4:39 pm
by maffiu
Simono wrote:
Sat Sep 07, 2019 4:24 pm
pzygmunt wrote:
Sat Sep 07, 2019 3:32 pm
Jak dasz swój router z NAT-em to operatorowi będzie ciężko wykryć ile urządzeń masz.
Dokładnie. Ja mam wszystkich urządzeń maksymalnie około 50.
Powiem więcej operatorowi nic do tego ile masz urządzeń za NAT-em
Ruch i tak wychodzi z jednego IP
Konsultanci zazwyczaj to maja taka wiedzę ile maja narysowane na obrazku